smartPentru multi dintre cei care analizam situatia economica mondiala si miscarile pe care statele sunt "impinse" sa le faca pentru a evita pierderea suveranitatii este evident ca asistam la o schimbare de sistem, in special a pozitiilor si relatiilor dintre cetatean si stat.

Spuneam intr-un articol ca o parte dintre cei care detin capital sunt ingrijorati de scaderea numerica a clasei de mijloc in tari democratice si migrarea acesteia, in raport de 80 – 20 inspre zona saraca sau a celor foarte bogati. Acest fenomen se poate usor observa si in Romania, cu specificatia ca la noi dependenta cetateanului de stat a fost parte a politicii socialiste practicata dupa 1989 in special de guvernele PSD pentru a crea o masa de votanti usor de manipulat prin acordarea sau nu a subventiilor, alocatiilor si ajutoarelor sociale si ameninta sa revina daca USL va ajunge la guvernare.

Secretul existentei democratiei unei tari puternice este, pe de o parte pastrarea statutului de "cetatean" al locuitorilor acelui stat, iar pe de alta parte, asigurarea conditiilor democratice de catre stat. A fi cetatean inseamna in primul rand responsabilitate fata de sine si cei din jur, fata de trecut, de prezent si viitor, precum si pastrarea identitatii si a valorilor care diferentiaza cetatenii unui stat de cei ai altor state.

Ori aceasta conditie se va indeplini doar cu cetateni care sunt legati prin proprietati, prin mediul pe care statul l-a creat (libertate si oportunitate indeosebi) si prin alt gen de legaturi (visul american va spune ceva?) ce-l tin pe individ, impreuna cu familia sa, legat de tara care nu va schimba regula jocului democratic. Altfel, acestia vor migra catre zone in care manifestarea identitatii proprii si asigurarea nevoilor de bunastare si de siguranta sunt posibil de realizat.

Sanatate, educatie si bunastare

Discutam cu cineva despre celebrul discurs al Presedintelui american J.F. Kennedy "nu te intreba ce face tara pentru tine ci intreaba-te ce poti face tu pentru tara" si valabilitatea acestei idei in Romania. Dincolo de primele zambete gandindu-ne la predispozitia romanului de a fura statul si invers, am ajuns amandoi la concluzia ca sunt trei metode prin care un bun cetatean poate face ceva pentru stat si pentru sine, metode care-i asigura independenta si anularea impulsului de a fi in razboi permanent cu statul sau de a-l prejudicia. Iar aceste metode sunt:

sanatatea, pentru ca un om sanatos nu are nevoie de serviciile medicale si astfel va fi independent fata de platile pe care statul sau oricine altcineva ar trebui sa le faca pentru el si, fie nu le face, fie le face tarziu sau in doze insuficiente. Legata de celelalte doua, de educatie si bunastare, conditia mentinerii sanatatii poate fi realizata si printr-o asigurare de sanatate prin sistemul privat care se dezvolta vizibil in Romania. Adaugand educatia sanitara si preventia bolilor, prin eliminarea factorilor de risc si suplimentarea alimentatiei cu nutrienti si fitonutrienti cu origine organica, nu de sinteza, sanatatea devine astfel o conditie posibila, inclusiv in Romania.

educatia care, in plus fata de oferta actuala, trebuie sa cuprinda ore de educatie financiara, educatie emotionala, educatie sanitara si un nivel solid de cunostinte si deprinderi "de baza". Se poate crea un binom in care statul, prin sistemul national de invatamant sa asigure introducerea unor astfel de discipline in curriculum, invatand cetatenii cum sa prinda singuri pestele, fara a-i mai abona la pestele lunar reprezentat de pensii, subventii, alocatii sau ajutoare de stat. Pentru cei care cred ca este imposibil am sa dau un exemplu: in loc sa astepti pensia, de ce sa nu pui luna de luna o parte din cotizatia pentru pensie intr-un fond si, cand ai facut varsta de pensionare, sa cumperi o afacere sau un imobil care sa-ti aduca din dividente sau chirie, luna de luna, sursa de venit la batranete. Astfel, educatia financiara, construita pe un caracter care sa nu fie dominat de frica si lacomie, poate asigura independenta financiara unor astfel de persoane.

bunastarea este o consecinta a celor doua conditii enumerate anterior: un om sanatos la minte si la trup, educat corect si echipat pentru viata astfel incat sa poata castiga bani fara a fi dependent de stat, devine in timp un om puternic, implicat social si politic, un cetatean cu adevarat "om al cetatii".

Scaderea sau eliminarea coruptiei

Acestea sunt cele trei conditii de baza pe care, daca cea mai mare parte a cetatenilor sai le poseda, statul va putea sa-si redirijeze efortul financiar, avand un buget solid, fara datorii, catre investii in infrastructura, in aparare, in servicii, in tot ceea ce inseamna asigurarea unei functionalitati de calitate si o dezvoltare durabila. Cu o singura conditie pe care statul trebuie sa o asigure:

reducerea sau eliminarea coruptiei. Aceasta se poate iar Estonia este un asfel de exemplu despre care va invit sa cititi aici. Istoria a demonstrat ca un stat corupt are toate sansele sa vicieze orice efort pe care cetateanul il va face in asigurarea unei pozitionari sanatoase fata de stat, sapand adanc la insasi independenta economica a tarii.

Desi suna utopic, conditia "3+1" o cred posibila, chiar daca sunt persoane care o vor contesta fara sa o gandeasca prea mult. Intrebati-va "Dar daca ar fi posibil?" si, mai ales, daca ati urma aceasta reteta, fie platind dvs. din buzunar pentru atingerea celor trei conditii ale cetateanului enumerate mai sus, ce fel de om veti deveni?. Si cum, prin miscarea pe care o va produce existenta unui numar mare de astfel de persoane, statul va fi obligat iremediabil sa se transforme.