Principala cauză a protestelor față de decizia din 30 mai dată de CCR ține de dorința unei găști care apără iliberalismul de a goli Presedinția României de toate prerogativele sale prin care ar fi trebuit să își exercite obligația respectării echilibrului puterilor în stat. Dacă prin diverse proiecte de legi controversate alianța PSD-ALDE a introdus proceduri care îl ocolesc pe președintele țării, decizia din 30 mai nu face altceva decât să îl subordoneze pe Iohannis ministrului justiției.

Așadar de ieri președintele nostru, ales prin votul a peste 6 milioane de români, se subordonează prin voința a 8 (ulterior 6) politruci numiți la CCR ministrului justiției. Dar dacă principial aceasta subordonare este constituțională, atunci PRESEDINTELE IOHANNIS AR TREBUI SA SE SUBORDONEZE DECIZIILOR ORICARUI MINISTRU, nu? De ce doar ministrului justiției.

Și acum putem abera, perfect constituțional, perfect în linia gândirii unor indivizi de REA CREDINȚĂ și INCOMPETENȚI, cu un ego colosal, cu un tupeu la fel de imens, după cum urmează:

– Carmen Dan decide că Iohannis se va deplasa prin țară doar pe cal, însoțit de un pluton de la Jandarmeria Călare pentru a proteja mediul înconjurător față de poluarea pe care o produce mașina președintelui și cea a SPP care îl însoțește.

– Petre Daea decide că la Cotroceni să se construiască un saivan care să fie populat cu oi pe care președintele trebuie să le mulgă dimineața și seara, în spiritul cultivării și perpetuării tradiției mioritice românești.

– Teodor Meleșcanu decide că, la întâlnirile externe pe care Iohannis le, are să fie îmbrăcat în ie și ițari, cu opinci, pentru a promova portul național.

– Mihai Fifor va decide că el este comandantul suprem, nu Iohannis, și că în timpul ședințelor CSAT Iohannis să fie obligat să își facă analizele medicale la clinica din Sibiu…

Și de aici doar imaginația este limita a ceea ce poate face guvernul.

Este constituțional? Da. Este obligat să execute? Da, pentru că decide un ministru și, nu-i așa, președintele se subordonează ministrului. Va executa Iohannis ordinul sau va fi suspendat pentru că nu respectă constituția și a ignorat un așa ordin important pentru țară? Probabil. Pentru că aici doreau să ajungă penalii: legile justiției în forma iliberală propusă de alianța PSD-ALDE trebuie să fie puse în aplicare. Iar cât timp Iohannis este la Cotroceni nu se va întâmpla aceast lucru: a sesizat deja Comisia de la Veneția și a contestat la CCR proiectele ce i-au fost puse pe masa.