in constructieMintea umana are nevoie sa lucreze cu date certe. In acest sens, prima tentatie este sa pozitioneze termenii noi care-i apar in campul cunoasterii, pentru ca nu orice informatie merita luata in seama. Dupa aceasta pozitionare va incepe sa gandeasca intr-un fel sau altul, se va pronunta pentru sau impotriva, se va implica sau nu.

De aceea, discutiile despre miscarea politica NOUA REPUBLICA se poarta, de regula, prin antiteza: este anti-(USL, sa zicem, desi nu acesta este singurul sau adversar daca criteriul este politic), anti-(sistem sa zicem, daca ne gandim la scopul aparent) si termenii ar putea continua intr-o insiruire prin care sa se creada ca se poate defini corect noua miscare.

Numai ca majoritatea acestor silogisme sunt gresite pentru ca prin antiteza se darama, se distruge tot ce s-a construit rau sau bine si se doreste a se inlocui fie si temporar cu altceva. Este pacatul majoritar de care sufera Romania: proiectele incepute de o formatiune politica sau de o institutie sunt abandonate sau inlocuite cu alte proiecte, cele mai multe eforturi si bani mergand in studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, proiecte sau colocvii.

De ce sa nu construim? De ce sa nu credem ca politica se poate face si altfel? De ce sa nu-i lasam pe politicieni sa se bata in "ringul putere-opozitie", in timp ce noi, cei uitati si rupti de tipul de politica din ultimii 21 de ani, sa construim altceva. Prin antiteza, acest nou proiect va fi de la sine curat ca "Alba – ca – Zapada", va fi o noua Romanie, o altfel de republica, dand lectie de posibilitate si putere celor care au renuntat sa mai creada in fortele lor.

Pentru ca tabloul cu izolarea cetateanului si imposibilitatea sa de a se manifesta civic a fost construit intentionat de cei ajunsi la putere, prin esecurile Aliantei Civice sau ale URR se intareste valoarea acestui tablou: degeaba incercati, sunteti singuri si fara putere. Suprapunand tabloul singuratatii si neputintei cu regasirea acelorasi dorinte si idealuri cu ajutorul internetului, gravitand in jurul unui tanar din Arad, cu studii aprofundate in strainatate, cu un discurs coerent si mobilizator, noi credem insa ca se poate crea acea "masa critica" care poate construi o noua Romanie.

Credinta ca este posibil tine insa de fiecare: unii nu mai cred, altii asteapta sa vada sensul miscarii, altii se implica activ, in timp ce unii dintre noi doar incearca "marea cu degetul". Optiunea de a construi in termeni democratici, beneficiind de oportunitatile economice si libertatea individuala, poate crea un mediu benefic. Fie construind pe solul educarii temeinice, al bunastarii pe fundamente solide, al libertatii financiare, al politicii oneste, prin exprimare si asociere democratica, cetatenii pot deveni ei insisi valori din care generatiile viitoare sa se poata inspira.

Iar o tara cu cetateni liberi, cu institutii ce pun oamenii in fata intereselor obscure, cu lideri autentici, cu o economie solida si cu o justitie fara coruptie constituie constructia pe care miscarea NOUA REPUBLICA si-a propus-o si si-a asumat-o.