Motto: „Sunt doua moduri de a avea cea mai inalta cladire din oras: sa iei o cladire oarecare si sa le darami pe toate celelalte sau sa construiesti cea mai inalta cladire din oras”

– Skip Ross –

Nu cred, si cand spun „nu cred” o spun din toata fiinta mea, ca exista oameni 100% prosti, 100% lipsiti de caracter, 100% incuiati sau retrograzi, 100% ratati, 100% saraci, … Toti avem o parte buna, o parte foarte buna si o parte la care nu am inceput sa lucram inca, in raport cu fiecare domeniu esential al vietii noastre: relatii de calitate, familie, sanatate, bani, libertate financiara, dezvoltare personala, dezvoltare spirituala. Ca la o cladire care se demoleaza: nu se arunca totul, pentru ca inca mai sunt lucruri bune.

JOC PERICULOS

In tara in care ne ingrijim mai mult de cum ne va arata cripta sau monumentul funerar decat de amintirile cu care vom parasi aceasta lume sau de ceea ce am construit noi in viata urmasilor nostri, aparentele si imaginea devin cu atat mai importante cu cat si dorinta de a avea dreptate are un rol predominant.

Cel mai recent exemplu mi-a fost dat de efectele raspunsului meu dat pe blog la primirea scrisorii semnata Mircea Geoana si despre care am scris aici. Si ca lucrurile sa nu denatureze si a nu fi folosit in alte scopuri, trebuiesc facute mai multe precizari:

– raspunsul a fost unul personal, adresat lui Mircea Geoana, neurmarind alte scopuri decat dezgustul fata de gestul electoral al presedintelui PSD;

– nu am urmarit castiguri de imagine prin acest demers si nu reprezint nicio miscare, niciun grup organizat sau parerile colegilor mei;

– am ales sa-mi dau numele pentru ca afirmarea identitatii personale este cel mai bun indicator de responsabilitate si libertate. In afara unui singur caz, cel de la Tg. Jiu, daca veti cauta atent, cei mai multi si-au ascuns identitatea, probabil din teama de a nu pierde ceva, fie ca ma refer la locul de munca, fie la linistea personala;

– asa cum se poate vedea aici sunt obisnuit cu a da interviuri sau a participa la emisiuni televizate insa nu voi raspunde niciunei solicitari pe subiectul in cauza, tocmai pentru a nu fi folosit ca unealta electorala sau de manipulare media. Tot ceea ce vreti sa aflati a fost exprimat aici sau la articolul in care am scris despre gestul domnului Mircea Geoana;

– nu am exprimat nicaieri ca Mircea Geoana are date din baza SRI sau a MI. Afirmatia a fost introdusa de Dan Badea si preluata de Victor Roncea, probabil pentru a se face o legatura intre Mircea Geoana, Marian Vanghelie, Catalin Voicu si Dumitru Iliescu.

De aceea cred ca denaturarea demersului meu are tendinta de a trece in extrema cealalta, ceea ce nu face bine nimanui si scoate lucrurile din contextul normal, intr-un joc de imagini ce tinde sa devina periculos pentru ca darama. Nu construieste!

PERSONALITATI, PROSTI SI IMPOSTORI

Nu numai in Romania democratia a produs fisuri legislative si institutionale care sa permita ascensiunea unor impostori sau a unor persoane de slaba calitate in functii de conducere. Se intampla peste tot in lumea civilizata. Impostura nu este o marca „Fabricat in Romania” cum s-ar crede de catre cei care-si blameaza tara si locuitorii ei.

De aceea am inceput un demers de dezvoltare personala si de leadership, pornind cu mine si nu tragand de altii. Am pus insa si la dispozitia celor care doresc sa se dezvolte uneltele cu care sa o faca. Pentru ca in Romania avem la dispozitie tot ce ne trebuie, toate premisele si, mai mult, exista oamenii dispusi sa intinda o mana de ajutor celor care doresc sa se schimbe: Andy Szekely, Luca Dezmir, Dragos Manac, site-urile Empower sau Milionarul Mioritic sunt doar cateva exemple. Si sunt din Romania si in limba romana.

Doar ca ne folosim timpul plangandu-ne, scuzandu-ne sau invinovatindu-ne pentru viata pe care o ducem. Francois Fourmont, la emisiunea de ieri „Dupa 20 de ani” de la PROTv, afirma despre romani ca suntem un popor normal, doar ca ne-am dezvoltat doua „tare”: nu suntem suficienti de mandri de noi insine si ne infranam creativitatea.

La care as mai adauga unul: ne-am ales modelele gresite. Pentru ca am ajuns sa imitam „personalitati” dubioase, gaunoase, dovedite acum ca si infractori de drept comun, daca ne gandim numai la cazurile S.R. Stanescu si B. Chireac, in timp ce adevaratele personalitati, adevaratii lideri, i-am acoperit cu uitare si nepasare. Iar acum ne-am trezit ca avem o imensa lipsa de personalitati autentice. Si nu pot sa nu-l amintesc pe Petre Tutea: „Cand e vorba de personalitati n-ai incotro, trebuie sa le imiti. Fiindca imitatia este un fenomen social inevitabil. Dar nu poti sa imiti un prost, nici un impostor. Cel mult il compatimesti”.