Motto: "Liberal este cel care simte o datorie imensa fata de apropiatul sau, datorie pe care isi propune sa o plateasca cu banii tai."

G. Gordon Liddy

 

politicaAzi 9 mai, de Ziua Victoriei, am asistat la doua iesiri "la abureala" a doi din reprezentantii de seama ai PNL: Dinu Patriciu si Crin Antonescu. In prima reprezentatie televizata, la PRO Tv, am ascultat siderat cum ne spune miliardarul cu datorii la bugetul de stat si din cauza caruia deficitul bugetar din 2010 va creste cu 0,5%, ca statul roman a avut numai de castigat de pe urma imprumutului pe care i l-a dat Bombonel. In a doua reproducere pe scena, Crin Antonescu ne spune cata vana barbateasca a avut el reprosand FMI-ului ca a devenit un agent electoral pentru Traian Basescu.

 

1. Vointa, nu solutii

Daca am studia mai atent Romania, anii de crestere au fost o exceptie si nu o regula. Criza a fost de fapt starea noastra naturala, o stare cu care am fost obisnuiti de catre argatii pe care i-am platit sa stea cu biciul pe noi pentru a fi in tensiune tot timpul, argati pe care ii alegem in uninominale si pe care-i numim "politicieni". Ne-a mers mai bine atunci cand au obosit in a ne biciui sau cand s-au plictisit de a mai rade de un popor care se lasa prostit cu vorbe si orbi cand e vorba de fapte.

 

Romania este ca o caruta la care partidele trag la ham in directii diferite, insensibile la dezideratul national. Si poate ca nici aceasta imagine nu e buna, atata timp cat politicienii sunt in caruta iar poporul trage la jug in directii diferite, dupa cum sunt manipulati de carutasii legitimizati prin alegeri nereprezentative electoral. Iar spectacolul este intregit de incercarea unora de a se prostitua ca sa ajunga in caruta, prin orice mijloc, inclusiv apeland la justitia corupta.

 

In timp ce FMI-ul venea in Romania si ne intreaba de solutii, noi aratam, noua insine si lumii civilizate, ca ne lipsea vointa si demnitatea de a face ceva cu destinul nostru si a face ceea ce este corect pentru a evita modele de esec precum Grecia sau Letonia. Niste neseriosi.

 

2. Becul liberal

Crin AntonescuO cursa aeriana Northwest, care plecase din San Diego, California, si urma sa ajunga in Mineapolis, Minnesota, a ratat aterizarea, gresind directia cu aproximativ 240 de kilometri. Autoritatile federale au initiat o ancheta pentru a afla daca pilotii nu au fost atenti sau au adormit la mansa avionului, anunta CNN.
Controlul aerian al traficului a anuntat ca s-a pierdut contactul cu pilotii aeronavei Airbus A320, care avea 147 de pasageri la bord, timp de 16 minute, perioada in care avionul a deviat de la traseul stabilit cu peste 240 de kilometri.
Atunci cand a fost restabilita legatura, pilotii au motivat ca se "incinsesera" in timpul unei discutii legate de politica interna a companiei si au uitat sa se mai uite pe aparatele de bord.
Un purtator de cuvant al companiei a anuntat ca a fost lansata o ancheta in cadrul careia vor fi luate in calcul toate explicatiile posibile pentru acest incindent.

Sursa

 

Cazul nu este singular, o cutie neagra a unui aparat de zbor prabusit a dezvaluit o discutie intre membrii echipajului care-si dadeau cu parerea despre un bec de la bord care nu mai functiona, in timp ce avionul pierdea inaltime fara ca nimeni sa observe.

 

In acelasi mod, Crin Antonescu intrebat astazi despre discutia pe care FMI-ul a avut-o cu PNL si in care, probabil cei din urma doreau sa stie daca partidele politice sustin planul de iesire din criza, m-a lasat siderat explicand cu mandrie cum a reprosat el FMI-ului ca a actionat ca un agent electoral pentru Traian Basescu. Adica in timp ce avionul in care suntem cu totii si care se numeste Romania se prabuseste, pe Crin il intereseaza "becul Basescu".

 

Fie vorba intre noi, il vedeti pe Jeffrey Franks lipind afise cu Basescu? Poate un om normal sa creada asa ceva? Ei bine, Crin este convins de asta.

 

3. Vorbele si faptele lui conu Patriciu

Dinu PatriciuUneori cand am timp, mai citesc postarile pe care Dinu Patriciu le are in editia on-line a ziarului Adevarul, sub rezerva a doua evenimente importante: minciuna cu "pumnul in plex data copilului" de Traian Basescu, inainte de alegeri si o emisiune in care au fost invitati Dinu Patriciu si Ion Tiriac si in care ultimul l-a "lovit" elegant pe conu Patriciu, explicandu-i ca intre un om cu bani si un om de afaceri este mare diferenta.

 

Intrebat daca se simte responsabil pentru faptul ca statul a pierdut bani in afacerea din 2003 cand a transformat datoriile Petromidia catre stat in obligatiuni, iar acum noii proprietari nu au bani sa plateasca decat jumatate din sumele datorate, Patriciu a replicat ca statul a castigat "enorm" pe urma acelor obligatiuni.

Sursa

 

Adica daca eu va dau o suma de bani fara dobanda pentru 7 ani, o folositi ca sa produceti benzina din care se platesc oricum accizele, fara legatura cu imprumutul primit, dvs. ati pierdut ca v-ati luat profitul si banii mei, iar eu am castigat ca nu-mi primesc banii nici anul asta, asa cum vorbiseram. Ba mai sunt si prostul satului ( a se citi al FMI-ului) ca m-am bazat pe ei  bagandu-i in buget si acum trebuie sa negociez cu FMI-ul cresterea deficitului bugetar cu 0.5 % in 2010. Nu-i asa ca asta e culmea tupeului?

 

Pai cum sa se simta conu Patriciu responsabil? Eu unul nu cunosc o astfel de situatie. Asa ca "sa-ti fie rusine Dinu Patriciu". Pentru ca si tu ai pus umarul la situatia actuala in care 25% din salariati vor ramane someri sau 100% din salariati vor lua cu 25% mai putin incepand cu luna iunie 2010. Ca sa nu mai vorbim de pensii. Apreciez doar ca a fost sincer pentru ca a afirmat ca deficitul bugetar mare din 2008, produs de guvernul Tariceanu, a fost viziunea lui si ca a recunoscut ca PNL nu s-ar descurca mai bine decat PDL la guvernare.

 

In rest? Doar o abureala galbejita cu miros de trandafiri pe un fond sonor cu proteste sindicale adica, pentru fraierii electorali, am revenit la normalitatea cu care eram obisnuiti de 20 de ani incoace. Alfel spus, pauza s-a terminat, capul la fund.

 

Foto: maestrul HULTANUL