smecherPrin definitie romanul trebuie sa fie smecher: sa "stie" sa se descurce pe seama altuia, sa ia el tot sau sa fie primul, cel mai cel si cu mot in frunte. Pe langa dispretul pentru ceilalti, incalcarea legilor scrise si nescrise devine o conditie axiomatica a smecheriei.

Formarea s-a facut pe vremea lui Ceausescu cand trebuia sa iei butelia mai repede decat altii care stau la coada, sa cumperi cartile "bune" atunci cand apareau in librarie, carnea de pasare sau laptele, ori sa stii cum sa iei intr-o luna mai multe cartele decat altii. Dupa "revolutie" ea s-a perfectionat prin traficul cu rulmenti si blugi de la turci, cu benzina si motorina la sarbi, cu TVA rambursat si cu trafic de tigari … cam tot ce s-a cerut pe piata, adica "ieftin si prost".

Iar excelenta in smecherie s-a obtinut prin accederea la functii importante, mai mult sau mai putin alese: parlamentari, primari, conducatori de cluburi si federatii, directori de agentii guvernamentale, politisti, … ce mai, o tara de smecheri.

Cum altfel sa cataloghezi pe cineva care, stiind pe unde trece nu stiu ce autostrada, a cumparat "la greu" teren acolo pentru o despagubire de 10-15 ori mai mare decat achizitia terenului. Ce conteaza ca drumul nu e gata nici acum, ori ca s-a intarziat finalizarea lui sau s-au pierdut fonduri europene? El a facut bani. Sau primarul care a trecut jumatate de sat pe ajutoare cu conditia votului si a redirijarii unei parti din bani catre el si ai lui? Sau conducator de club care se poarta cu jucatorii si antrenorii ca si cu oile schimbandu-i ca pe roata de la Maibach? Sau vanzarea Marii Negre catre Sterling, a petrolului din subteran la OMV, platind acum gazul sau carburantii la fel ca nemtii sau alte popoare europene cu un venit per capita de 10 ori mai mare ca al nostru si fara gram de petrol in subteranul lor.

Apoi a venit UE peste noi. Am primit-o cu bratele deschise crezand ca ne vom extinde aria de smechereala. Chiar am avut ceva detasamente inaintate cu injectarea de otrava in pasta de dinti la nemti si santajul celui ce detinea magazinul, ori cu pisica moarta in fata casei pe care i-o lua de acolo pentru 50-100 de marci. Orice, bani sa iasa cu care sa mergem in tara si sa ne facem niste case de neam prost pentru care platim acum intretinere cat indolenta cu care am tratat acest aspect cand am dat drumul la constructie. Adica am fost smecheri.

Cand a venit insa NORMA EUROPEANA peste noi am inceput, macar unii din noi, sa intelegem ca ne costa si doare: Liviu Dragnea ne va costa in jur de 750 milioane de euro (bani de la noi din buzunar, nu de la el sau firmele sale), Marian Iancu, Adrian Mititelu si Jean Padureanu s-au intrecut in declaratii smechere pana au ajuns sa-si retrogradeze singuri echipele pe care le patroneaza, invocand nu stiu ce conjuratii si rele intentii. Iar astea sunt doar cateva exemple.

Bineinteles ca smecherul nu e el de vina, ci e rezultatul unei nesanse, a unei "lucraturi" sau a rautatii altora. Va da vina pe tara asta "de doi lei" dar care uita ca l-a lasat sa-si desfasoare in voie smecheriile fara sa plateasca, pentru ca raportul dintre numarul de smecherii si cele pentru care trebuie sa plateasca e destul de mare. Va poate confirma si Sorin Ovidiu Vantu ca nu a raspuns in fata legii pentru niciunul dintre cei ingropati pe dealurile Moldovei, pentru FNI, FNA, penalitati si falimente.

Cat ne costa? Cineva care stie valoarea banilor si a timpului spunea ca cel mai mult ne costa ultimul din urma pentru ca are caracter finit: banii sunt infiniti pentru ca o simpla comanda politica poate da drumul la tiparnita, insa timpul nu-l mai poti recupera. Asa avem "generatii de sacrificiu" sau emigranti care trebuie sa stearga cu buretele anii din Romania pentru a se adapta in noua tara si a o lua de la capat, ne costa timpul in care copiii nostri ar trebui sa se bucure de noi, cand noi muncim mai din greu ca sa platim taxele catre stat si in locul altora sau pentru cei "asistati" cu sau fara venituri.

Ne costa banii pe medicamentele antidepresive sau pentru tratarea bolilor care sunt efect al stresului si care sunt din ce in ce mai dese si de la varste fragede. Ne costa timpul cu cei dragi care se pierde o data cu disparitia lor prin gesturi suicidare. Ne costa istoria si imaginea de roman, atat cat mai suntem lasati sa credem ca a fi roman e o calitate si nu o tinichea legata de coada.

Si, cel mai mult, ne costa libertatea. Ne costa perceptia libertatii, starea de libertate si, mai ales, pierderea ei. Pentru ca atunci cand un stat ca si Grecia pierde libertatea fiscala din cauza unor smecheri alesi, catalogati ca si politicieni, se poate discuta de un atentat la suveranitatea unei tari. Plus vanzarea partilor importante din economie catre diverse corporatii ca sa fie sclavia completa.

Luati facturile dvs. dintr-o luna: cititi catre cine se fac si cat va costa. Veti observa ca 50% din venituri se duc catre corporatii, 30% catre stat prin TVA si alte dari si 20% catre dvs. prin bunuri de consum sau de lunga folosinta. Adica din ianuarie si pana in octombrie inclusiv lucrati pentru altii, iar noiembrie si decembrie vi le dedicati dvs. Dupa ce am realizat asta, sa luam o tesla si sa ne dam peste degete ca, macar asa, sa intelegem ca smecheria ne costa si doare.

 

Foto: Blogul lui Alex