Semnalele despre care scriam in ianuarie  despre posibilitatea disparitiei clasei de mijloc iata ca se concretizeaza in Romania, cu ajutorul guvernului Boc.

Ce inseamna clasa de mijloc?

Un amestec de tendinte contrarii, exprimate prin:

libertatea investita intr-o afacere mai mult sau mai putin stabila,  dar care asigura un stil de viata la alegere, fara sefi, liber profesionist, pe de o parte sau

siguranta data de un venit obtinut ca angajat  fie la stat, fie la companiile private, destul de mare, in care  libertatea este cumparata de valoarea salariului consistent si de momentele de placere de shopping.

In ce a investit clasa de mijloc?

Valori imobiliare si/sau mici afaceri, lovite acum de criza, devalorizate si executate obligatoriu, mai nou, de guvernul Boc.

1. Imobiliarele sunt, oricum, o iluzie:  real estate in limba engleza, este un termen cu denumire din limba spaniola (real=regal), ceea ce insemna averea regala. De ce? Pentru ca la sfarsitul erei sclavagiste, regii au instituit derivatele, adica impozitele si ipotecile, ceea ce inseamna ca, atata timp cat platim pentru ele (cand vindem, cumparam, inchiriem sau folosim), imobiliarele nu ne vor apartine niciodata.

2. La fel, afacerile au si ele „derivatele” lor, adica taxe si impozite care sunt in controlul statului, adica la bunul lor plac. Iar ceea ce se intampla acum, cand guvernul este in foame de bani, este cel mai bun exemplu.

In concluzie, clasa de mijloc a investit in iluzia detinerii controlului, in unelte puse la dispozitia guvernelor care nu au nici-o raspundere fata de actiunile lor.

multaCursa sobolanului

Asadar suntem, vrand, nevrand, sclavii statului, ai guvernului care ne impoziteaza, ne taxeaza, ne ipotecheaza … Mai mult, prin OUG privind modificarea fiscalitatii incepand cu 01.05.2009, firmele mici pot falimenta (fie si din principiu – de ce sa platesc impozit mai mult decat profitul?), intarind numarul somerilor, al asistatilor sociali, incurajand inactivitatea, lenea, disperarea, frauda.

Cam asta este masura anti-criza a guvernului Boc, care promitea „Sa traiti bine!” Asta daca se referea la noi sau la ei. Inca nu stim sau doar ne prefacem. Nu mult timp.