Motto: "Omul se naste liber; dar pretudindeni el este inlantuit. Cate unul se crede stapanul celorlalti, dar el este, dimpotriva, mai sclav decat ceilalti".

Jean Jacques Rousseau

 

cerulStiu. In ultimele zile ai facut ceva gresit: poate ai jignit un prieten, probabil ai promis ceva unei rude si ai uitat, poate la serviciu te-ai grabit si ai luat o decizie gresita sau, mai grav, simti ca devii dusmanul tau, ca trecutul este o povara pe care nu o mai suporti. Ai privit cerul astazi?

 

In drumul de azi la servici – acasa, in aglomeratia din tren, din mijloacele de transport. Sau mergand cu taxiul sau masina personala si, numai din obisnuinta, nu ai vazut decat blocuri, strazi, oameni si semafoare. Ai privit cerul astazi?

 

Ai planuri pentru care ti-ai secatuit resursele financiare, timpul trece tot mai greu si nu mai vezi succesul. Se tot amana termenele… Crezi ca nu mai ai rabdare si nu mai stii ce sa faci cu tine, cel nerabdator sa-ti vezi "recolta" adunata. Ai privit cerul astazi?

 

Un eveniment din trecut te-a marcat atat de tare pentru ca actiunea ta te-a facut de rusine, ai dezamagit pe cineva drag, poate crezi ca nu poti fi iertat sau, si mai grav, din cauza ta cineva si-a pierdut viata candva si nu poti sa te ierti. Ai privit cerul astazi?

 

Ratele la banca sunt mai grele decat pleoapele care ar trebui sa cada pentru un somn linistit in vremuri tulburi in care salariul este efemer si nu gasesti solutii. Sau seful pe care trebuie sa-l suporti este mai rau decat banca la care ai creditele si te ameninta cu pierderea venitului si, de aici, crezi ca va veni sfarsitul. Simti ca nu ai scapare, ca esti prins intr-o menghina dureroasa. Ai privit cerul astazi?

 

Parintii nu te mai inteleg sau stii ca le e greu in timpurile astea. Ai vrea sa ai si tu ca si ceilalti si nu poti avea. Tentatia e mare si cauti vinovati parintii. Iti spui ca asta nu conteaza, cat faptele vorbesc de la sine. Ai privit cerul astazi?

 

Esti mama, ai copii si simti ca nu mai poti. Le doresti un viitor pe care tu numai l-ai dorit. Sau vrei sa ai copii si simti ca nu se poate. Iar sotul sau sotia ta iti este un strain, ai vrea sa-l ierti, fara ca viitorul tau sa-i faca parte. Chiar daca-ai plans, ai privit cerul astazi?

 

Privind la cer, cautandu-l, mi-am indreptat coloana in timp ce presiunea de deasupra mea simteam cum nu mai este. Am descoperit vazduhul. Un cuvant ce pentru mine, eu cel din trup si suflet, e compus din "vezi" si "duh". Vezi duhul.

 

Ai privit cerul astazi?