Continuare de AICI.

Asadar avem cateva certitudini: statul social (asistential) va migra catre dreapta, tras de unii din liderii din Romania sau impins de catre noile reguli mondiale cerute de temperarea crizei sau stingerea ei. Asta va aduce cu sine si o migrare a electoratului pentru ca, asa cum am vazut in articolul anterior, partidele politice se aseaza impreuna cu electoratul sau in limitele tipului de stat in care apar si se dezvolta.

E usor de observat de asemenea ca, asa cum arata scena politica actuala, centrul esichierului politic (echilibrul) se afla acum la stanga fata de cum ar trebui d.p.d.v. doctrinar. Pe de o parte pentru ca nu avem partide autentice de dreapta si, pe de alta parte, pentru ca miscarea politica romaneasca se trage din vechiul partid comunist, de stanga si este tributara formarii ei la scoala „Stefan Gheorghiu”. O data cu migrarea catre dreapta si centrul va migra in acelasi sens. Astfel unele partide isi vor pierde calitatea de „centru-stanga” sau „centru-dreapta”, devenind de stanga sau de dreapta.

Prima transee

Asa dupa cum puteti vedea in imaginea de sus (dublu click pentru marire) statul, in migratia sa catre dreapta, o va face in doua etape: populara si conservatoare.

Aparitia Partidului Popular al lui Dan Diaconescu atrage un electorat dezamagit de 21 de ani de politica, otevizat, needucat, care inca isi mai pune sperantele intr-un „Mesia politic” care sa le aduca siguranta si bunastare. Acest electorat vine din cel captiv care, vazandu-se fara asistenta de la stat, va gasi in PP-DD o „Alba ca Zapada” cu care se vor identifica usor.

Iata ca Bleen are dreptate: Alba ca Zapada este disponibila si o va putea folosi fiecare dupa dorinta. Dan Diaconescu a vazut primul aceasta oportunitate si a confiscat-o pentru partidul sau. De ce sa nu o faca si Traian Basescu? Asa ca se pregateste „Miscarea populara” (MP) care se pare ca se cristalizeza in jurul platformei Blogary PDL. Aceasta se va adresa unui electorat mai educat decat cel caruia i se adreseaza DD, care este de acord cu masurile impuse de Traian Basescu, cel care, cel putin in ultima perioada, se comporta ca un prim ministru si este identificat ca un „portdrapel” al reformelor din Romania.

In plus adaug posibilitatea cresterii ca importanta a dreptei extremiste prin captarea din ce in ce mai mult a unei simpatii in randul tinerilor in jurul „Noii drepte”.

Astfel, prima transee a alegerilor din 2012 va arata asa: USL (daca rezista), PDL, UDMR, PP-DD, UNPR (nu stim unde se situeaza inca doctrinar) si Miscarea Populara.

A doua transee

Electoratul dezamagit de oferta politica precum si clasa politica va cere dupa 2012 iesirea din criza prevazuta in jurul anului 2014 si va pregati scena pentru o noua asezare. Statul popular isi va muta din nou centrul catre dreapta si se va transforma intr-unul conservator, adept al reformei si actiunilor de dreapta. Valorile nationale, economice, necesitatea crearii locurilor de munca, a favorizarii acumularii de capital si accesul public la educatia financiara si la bunastare, poate pe fondul unei crize a Europei unite si posibila creare a SUE, va accentua dorinta fiecarui stat membru de a-si pastra valorile identitare nationale si vor crea un nou mod de a face politica, fara a exclude insa si formatiunile politice care acum sunt tributare statului social.

Aceasta va fi, ca sa spun asa, „Adevarata Alba ca Zapada”  🙂  din cateva motive:

– se va impune nu in urma unui joc politic populist ci ca o evidenta a sensului in care se misca societatea;

– va trebui pregatiti, atat liderii sai, cat si electoratul propriu, prin educatie de calitate si promovarea normelor morale bazate pe familie, traditii si bunastare;

– nu poate include actuali „politicieni patati„, persoane cu dosare penale sau care s-au pozitionat antinational, transpartinic sau au actionat preponderent in interes personal.

Concluzie

Necesitatea echilibrarii scenei politice aflate in miscare catre dreapta, pe fondul disparitiei statului social, creeaza in zona „albului politic” nise pe care, fie observam ca se plaseaza deja partide sau formatiuni (PP-DD si Miscarea populara), fie vor trebui pregatiti reprezentanti politici ca lideri importanti sau vectori de atractie electorala. Albul va trebui sa creeze echilibru si va cere electorat educat caruia sa i se adreseze. Pentru ca, pe langa criza care va sa vina, prima transee ne pregateste si cateva capcane populiste (adaugand si USL-ul) care pot intarzia reforma si pot crea o factura a crizei mult mai mare.

USL si PDL nu cred ca au forta si disponibilitatea de a merge catre dreapta. Pe de o parte pentru ca nu PNL va atrage PSD spre dreapta ci invers, sensul miscarii acestei uniuni fiind anacronic, in timp ce PDL se distanteaza tot mai mult de Traian Basescu incercand sa lupte pe terenul pe care se afla acum USL-ul si neobservand miscarea intregii societati. Probabil ca o parte din membrii sai vor migra catre Miscarea Populara intarind noua formatiune propusa de Traian Basescu, iar altii, daca partidul va fi slabit suficient de mult, catre USL sau PSD care se va pozitiona probabil, dupa 2014, la stanga cu tot cu PNL-ul si PC-ul pe care il vor absorbi.

Probabil ca scena politica se va limpezi dupa aceea si sper ca formatiunile de extrema dreapta sa nu aiba o influenta foarte mare, asa cum o au in tari precum Olanda. In Franta stanga a castigat puterea in Senat si este un prim semnal ca electoratul francez va incepe si el sa migreze catre dreapta, „mai la stanga” neputand sa mearga, in timp ce in Germania stanga Angelei Merkel pierde teren.

Cel mai important este continuarea reformei in invatamant inceputa de dl. Funeriu, aceasta fiind principalul mijloc de constituire a unui electorat educat, echilibrat si atras de valorile traditionale, familiale, crestine, intr-un cuvant liberal-conservatoare. Evident, concomitent cu intarirea economica si curatarea justitiei de „servilismul politic” si incoerenta aplicarii legii.