1. Emotional suntem construiti oarecum asemanator. In programarea neuro-lingvistica se spune ca o "ancora" (reflex pavlovian asociat) functioneaza indiferent de individ. Asta pentru ca rezultatul pe care un stimul il produce poate fi asociat cu o alta senzatie si poate obtine acelasi rezultat. Multi sportivi stiu cum sa foloseasca o ancora atunci cand au nevoie sa intre in starea psihica necesara performantei.

Mai pe intelesul tuturor, o ancora poate fi explicata prin exemplul urmator:

Un tanar se casatoreste cu fata pe care o iubeste de ceva vreme. Dupa casatorie incep pentru proaspatul sot problemele la serviciu si simte ca imaginea lui despre el se distruge. Asta ii produce o stare de nervozitate pe care o ascunde atunci cand sotia, iubitoare, il asteapta cu un zambet in pragul usii atunci cand vine acasa.

In timp insa zambetul sotiei se asociaza emotional si inconstient cu starea lui de nervozitate. Acest zambet inocent si pornit din dragostea sotiei devine un stimul pavlovian, producandu-i tanarului emotii negative. Dupa ceva timp ei divorteaza si, intrebat de ce?, acesta raspunde ca nu stie dar fosta sa sotie incepuse sa-l enerveze, asa ca era nevoit sa o evite cat mai mult.

ancoraCam asta s-a intamplat si cu Traian Basescu: a devenit pentru populatie un stimul pavlovian, o "ancora" deranjanta, fiind asociat cu emotiile induse de aceasta criza prelungita.

Chiar persoane care au cunostinte despre manipulare si care spun ca nu se lasa intimidate de ceea ce spun antenele si iRTv, intrebate despre Traian Basescu, explica ca este uzat sau dau orice alta explicatie despre asocierea negativa cu Traian Basescu, fara o logica clara. De ce? Pentru ca prin repetare obsesiva, Traian Basescu a devenit asociat cu starile emotionale negative pe care le produce saracia, criza, lipsurile, pierderea locului de munca, a casei, a masinii, a tuturor relelor traite de fiecare in aceasta perioada.

Asa se explica logic de ce un mare procent din cele 70% din intentiile de vot antiBasescu dau un vot emotional indus prin crearea psihologica a unui stimul pavlovian asociat unei stari negative. Traian Basescu a devenit o "ancora" emotionala negativa.

2. Rational, Traian Basescu, cu toate greselile sale politice, este un partener loial al UE si al statelor democratice. Reactiile cancelariilor europene si a ambasadei SUA fata de lovitura de stat a USL (pentru ca ne aflam in plina desfasurare a unui puci parlamentar) au fost virulente pentru cine intelege limbajul diplomatic. Asta pentru ca Traian Basescu reprezenta un pilon de stabilitate in Romania, din pacate printre putinii parteneri politici pe care UE si SUA ii are.

Traian Basescu este o ancora, asa cum este ea inteleasa in termeni marinaresti, daca asociem Romania cu o nava ancorata in apele UE si ale aliantei nord-atlantice. Cu Basescu in rol de presedinte vasul acesta nu risca sa pluteasca in deriva sau pilotat de USL spre Crimeea sau Marea Rosie.

Suspendarea ancorei Basescu de catre USL prin lovitura de stat arata ca Romania are grave probleme de navigatie cu doi carmaci iresponsabili. Evolutia cursului valutar ce atinge noi praguri istorice de la o zi la alta sau investitorii care anunta sau vor anunta plecarea din Romania sunt doar doua indicii ca ceea ce se intampla nu este bine. Perspectiva continuarii ramanerii in barca cu cei doi la timona este pentru cetatenii adevarati una dificil de ingerat.

Romanii au acum cateva optiuni: fie pot continua cu USL la timona, nu le pasa de Romania si ne trezim in Oceanul Inghetat, fie pot sa il ancoreze inapoi la Cotroceni pe Basescu prin referendum indiferent cum si pregatesc o alta ancora mai credibila si mai tanara pentru 2014, fie pot sa inceapa sa construiasca o nava mai solida in care sa urce cei care merita, cei care pot, cei care ii reprezinta pe cetateni si nu interese obscure. O nava cu multe ancore solide reprezentate de cetatenii cinstiti, de ONG-uri credibile, de partide reformate care au scapat de penalii din interior sau care roiesc in jurul lor.

Nu de alta dar, asa cum spune Nouriel Rubini, in curand ne asteapta Furtuna Perfecta. Iar cum arata acum vasul numit Romania sunt putine sperante ca toti sa supravietuim. Fara a induce panica, solutia mea este urmatoarea: sa eliminam "ancora" emotionala, sa ancoram din nou vasul, sa ne pregatim de furtuna si, in acelasi timp, sa ne construim o noua echipa de marinari romani pentru a naviga in viitor spre ape mai line. Altfel va fi destul de rau.