BLAT SI FURT

De departe evenimentul cel mai controversat din acest week-end a fost Convenţia Extraordinara a PDL. Un eveniment din care, caracterizand in putine cuvinte, cei mai multi dintre noi am ramas doar cu doua idei: ca s-a furat la votul pentru una din cele trei motiuni, – asta nu e o stire -, si ca PDL nu a venit cu o strategie noua sau cu un mod prin care sa faca opozitie la USL si sa castige alegerile. Si nici asta nu e e o noutate.

In fapt am avut o frauda organizata de Blaga & Co. si de oficializarea unui blat intre PDL si PNL. Unul pe care, cel putin la Timis, il stiam de anul trecut.

Furt si blat, asadar, in urma acestei conventii cu cantec. Si asa cum era normal au aparut si nemultumitii. Monica Macovei afirma pe blogul dumneaei ca nu va mai negocia cu Blaga si Udrea si ca nu se mai regaseste in proiectele PDL. Nici nu are cum. In timp ce Elena Udrea continua seria de contestatii dar si de intalniri cu Traian Basescu.

Singurele motivatii ale gruparii care continua sa conduca acum PDL sunt teama de justitie, – nu uitati cele 21 de dosare DNA de la Hidroelectrica scoase din joben de Victor Ponta – , iar a doua motivatie, accesul la putere. Adica primirea de sinecuri in consilii de administratie sau conducerea unor deconcentrate. Ca doar la Apele Romane Timis, pe vremea lui Ostaficiuc nu era nimeni altcineva decat Titu Bojin, seful Consiliului Judetean de azi, membru PSD. Si daca domnii de la USL vor mai dori, poate si niste contracte cu statul.

Motivatii puternice si tentante pentru unii din PDL. Cum spunea Dragos Paul Aligica, concluzionand, PDL-ul lui Blaga vrea un loc la masa puterii acolo unde se afla acum cam 60-70% din politicienii nostri. Plus protectie.

 

SE SCINDEAZA PDL?

Electoral vorbind acum, ceea ce intereseaza este daca se va scinda sau nu acest partid. Cu 16% procent la parlamentare, o sciziune la jumatate, Blaga vs. Udrea & Macovei, ar aduce cam 8% pentru fiecare formatiune. Cam cat reiese din ultimele sondaje ca ar avea Alianta DA acum.

Admitand o unificare a acesteia cu gruparea Udrea + Macovei ar rezulta un 16%. Cam cat are PDL azi. Plus un 1% Noua Republica, insuficient ca sa intoarca rezultatul.

Mai mult, stirea cu „Se va crea Miscarea Populara cu 30 de parlamentari PDL, 10 PPDD si 10 PNL”, numai prin numerele uzitate pare neverosimila. Prea sunt cifre exacte iar sursa, RTV, portavocea PSD, arunca doar o perdea de fum alb ca sa acopere mesajul Habemus Blagam.

Miscarea Populara este doar o marca inregistrata la OSIM si nu un partid cu filiale in teritoriu. Ca sa faci un partid de la 0, o stim dupa experienta NR, necesita un lider bun, fonduri, oameni si timp. Nici Elena Udrea si nici Monica Macovei nu le au pe toate cat sa asigure, impreuna sau separat, prezenta de 100% in teritoriu asa cum pare a avea acum PDL.

 

DORINTE SI POSIBILITATI

Iata cum, adaugand si mesajul lui Traian Basescu cum ca a incetat orice colaborare cu PDL-ul lui Blaga, treburile se complica. De ce?

1. Pentru ca o parte din electorat doreste sciziunea PDL.

E o dorinta ce rezida din politica duplicitara a lui Blaga, din mimarea opozitiei, pastrarea unor legaturi stranse cu USL, plecarea unor oameni din jurul lui Blaga la PNL si furtul voturilor de la Conventia Extraordinara din 23 martie 2013. Sciziunea e poate dorita si de Traian Basescu desi nu a spus-o direct.

Dar e ea posibila? Unde sa mearga tabara, sa-i zicem, antiBlaga?

Miscarea Populara desi vehiculata ca stire nu pare cea mai buna solutie. Chiar si transformarea ei imposibila in timp scurt in partid politic nu asigura, asa cum am citit pe site-urile de specialitate, mai mult de 9,5% in 2014 si 12% in 2016. Asta in masura in care Traian Basescu s-ar ocupa strict de aceasta constructie.

Cum se va simti opozitia la USL prin aceste divizari, in timp ce dorinta fireasca e de unificare? Ce va face electoratul care acum se regaseste in oferta Aliantei DA sau a lui Mihail Neamtu? Va migra spre Miscarea Populara? Mai mult, Noua Republica nu pare deschisa la un proiect comun ci isi doreste doar aripa reformista din PDL "Monica Macovei" in sanul ei careia nu prea are insa ce sa ii ofere.

Privind la ce s-ar putea realiza, desi e destul de dorita, Miscarea Populara pare o alegere nefericita.

2. O alta parte din electorat si membrii gruparii Blaga nu doresc sciziunea.

Vor continuarea alaturi de acesta si vor si ramane in PDL. Asta pentru ca ei cred ca o alianta cu PNL nu e chiar asa de rea si accesul la masa cu bucate ar linisti foamea din interior. Mai mult, ar da un pret tradarii care, stiu eu?, ar putea sa sune bine in urechile acestora. 

Mai conteaza ca Iliescu poate muri linistit acum, ca a strans o oaste de peste 80% impotriva lui Traian Basescu, realizand in fapt, Partidul Unic cu politicieni vopsiti in socialisti, liberali sau populari dar fiind toti membrii unei Grupari Organizate de Infractori? Pentru unii NU!

Pareto a functionat sociologic perfect si de data asta si tradarea pare acum previzibila, utila actorilor sai si, nu-i asa?, electoratul are memorie scurta. Adaugati si "am ales raul cel mai mic" si totul va fi perfect.

Va fi chiar liniste, se va fura in voie, va curge lapte si miere, chiar daca deocamdata pe campiile tarii. Va ramane o singura opozitie parlamentara reala, cea care va fi formata dintr-un procent de 20% din parlamentari, incluzand Alianta DA si PPDD, in timp ce forta miscarii antiUSL va cobora in teritoriu si, mai ales, in strada, in randurile societatii civile.

Iata de ce ceea ce s-a intamplat zilele astea cu PDL complica lucrurile si de ce singurul castigator a ceea ce au facut Blaga & Co. este doar USL. Se poate si mai rau? Murphy zice ca da. Sa vedem ce zice si poporul.

Il mai asculta cineva?