Arca lui GoeAvem o tara. Cum procedam? se intrebau candva, necumparati de Vantu, cei de la Academia Catavencu. Asta pe vremea cand lupta pentru schimbarea la fata a Romaniei avea un sens si implica din ce in ce mai multi locuitori. Intre timp "structurile ne-au invins", iar lupta e desueta si fara rost ca si Legea Lustratiei: ar trebui sa ne uitam la cei pe care structurile i-a pus in fata ca paravan sau justitia i-a scos in lumina reflectoarelor sa ne conduca.

 

Un Ponta, cel care a servit si pe sub fusta lui Nastase, dar si la Iliescu sau Geoana, aranjandu-se cu un socru care este "emanatul" partidului urmas al fostului PCR,sau Crin Antonescu, cel fara fond si caruia-i place sa se auda vorbind, dar care a dus un partid "asa-zis de dreapta" in siajul unui partid socialist, referindu-ma doar la cele doua "paravane" ale principalelor partide de opozitie. In spatele lor vezi fosti securisti (Felix, Nus) sau infractori cu dosare penale, unele aflate inca in judecata, dar nu pe fond, altele prescrise sau cu NUP-uri dubioase (Patriciu, Voicu, Costiniu).

 

Cineva spunea ca cel mai mare om de dreapta pe care-l cunoaste a fost NOE: a crezut in Dumnezeu, a primit o misiune pe care si-a indeplinit-o, dar mai mult decat atat, a reusit sa creeze o arca in desert, trecand peste preconceptiile celorlalti care-l credeau nebun, antrenand fortele care-l puteau ajuta sa construiasca ambarcatiunea. Sau poate pentru ca NOE are toate caracteristicile unui lider: viziune, credinta, putere de convingere, perseverenta, scop, capacitatea de analiza, actiune, etc.

 

Prin comparatie, studiati ce arce au construit liderii nostri de dupa 1989:

– Iliescu, o barca rosie, din minciuni si sange, fara structura solida, in care au incaput multe personaje dubioase si un partid ce nu s-a rupt oficial de comunism;

– Constantinescu a construit o barcuta taranista pe care i-au scufundat-o structurile;

– Vacaroiu, Radu Vasile, Nastase si ceilalti prim-ministri nu prea au vrut, nu au avut timpul sau s-au multumit cu cateva iahturi personale.

 

Romania are, deci, nevoie de un lider. De o persoana care sa curete nava numita Romania cu uneltele justitiei reformate, sa asigure sanatatea echipajului si a pasagerilor printr-o reforma a sistemului de sanatate, sa puna cat mai multi dintre noi la rame, schimband raportul celor care primesc mese gratuite vs. cei care-si asigura singuri painea, sa repare infrastructura si sa construiasca una mai performanta pe langa cea actuala. Si, mai ales, sa dea o directie si o misiune acestei tari sfasiata de interese anti-nationale si meschine.

 

De aceea intreb: pe cine vedeti in persoana acestui lider?

– poate fi Traian Basescu? Pare ca a inceput aceasta constructie, insa nu a putut sa-si reformeze propriul partid si sa-l mute la dreapta spectrului politic. Mai mult, nu poate angrena intreaga natiune catre un scop comun. Chiar daca ar vrea, singur, nu o poate face.

– pot fi Ponta sau C. Antonescu? Prea ocupati cu constructia propriei imagini si cu daramarea lui Basescu, acesti GOE rasfatati ai politicii de tip GRIVCO nu sunt nici pe departe liderii care macar sa poata incerca acest demers. Si nici nu cred ca vor sa faca asta.

– atunci cine? Mugur Isarescu, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Sever Voinescu, Vasile Dancu, Monica Macovei?

 

Cautand un NOE in sfera politica, acolo unde Vasile Dancu cere sa nu mai lovim "ca sa-i lasam pe cei buni sa intre in politica" (!?), gasim multe personaje de tip GOE din nuvela lui I.L. Caragiale, rasfatate, gaunoase si cu multe mam'mite si mam'mare pe post de proptele si cu surse de putere din clientela politica. Preocupate de prosperitatea personala, de parvenism si de imaginea personala, acesti GOE nu pot si nici nu vor un demers national necesar si obligatoriu.

 

Prizonieri mentalitatii de acum, noi ceilalti, ne vom gasi sfarsitul la potopul care se anunta sa apara, acesta gasindu-ne cu gura cascata la televizoarele care ne imbecilizeza, ne dau judecati cu lingurita, ne dau verdicte sau emit judecati in locul institutiilor statului. Si chiar daca unii dintre noi am scapa de potop, raportul STISOC arata ca noi romanii nu ducem cu noi prea multa informatie stiintifica. Adica urmasii nostri, pentru ca noi nu am stiut sa le transmitem, ar trebui sa reinventeze sau sa afle ceea ce s-a inventat deja sau care se stie. Si-atunci, nu credeti ca ar trebui sa ne pese mai mult si sa schimbam ceva? Lasam pe Goe sau pe Noe sa ne construiasca arca? Pentru ca cineva trebuie sa o faca.