Lucrurile au fost premeditate de mult timp. Ceea ce vedem acum este efectul mizeriilor la care politica romaneasca este supusa de cele doua partide mari, PSD si PNL. Si iata de ce:

– pentru a avea control in parlament, caci acesta este primul obiectiv al oricarui teleormanean cu bastonul de Erdogan in straita, trebuia ca fiecare candidat sa fie ales om cu om, iar lista sa fie aprobata personal de seful PSD. Astfel, orice voce opozanta la ambitiile sale, fie au fost excluse de pe liste, precum Zgonea, fie au fost trimise in circumscriptii electorale defavorabile, precum Ponta. Sa nu credeti ca la PNL a fost altfel, cu singura diferenta ca obiectivul urmarit acolo era sa nu supere PSD si nici sefii judeteni de filiale PNL, in acelasi timp.

– a doua conditie a fost schimbarea legii electorale. Doua lucruri deranjau si au fost scoase: votul uninominal si al doilea tur de scrutin. Ce s-a obtinut? O lista controlata de partid si rezultate la urne ce respecta marimea partidelor, scotand din calcul partidele mici si obligand eventualii independenti sa se inroleze politic. Si s-a mai obtinut o prezenta la vot extrem de mica: avantaj PSD.

Sa mai spun ca Referendumul din 2009 e de mult hartie igienica? Asta e alta poveste.

Si iata-ne in 2017 cu urmatoarele personaje politice:

– un PSD care a furat prin celebra ordonanta 50, primari si consilieri de pe la toate partidele, reconfirmandu-i pe cei loiali la ultimele alegeri locale (si care asteapta cuminti, dand din coada, cascavalul lui Shhaideh de la PNDL II). Asta in teritoriu. In parlament, cu 2-3 exceptii, PSD are o armata de supusi ce accepta incartiruiti la RIN sa stea ca oile sub controlul lui Dragnea pentru a nu defecta la inamic. In timp ce erdoganu pune pe taraba tara pentru ca ii mai trebuie niste voturi. Pentru ca CCR i-a facilitat o portita prin care sa controleze si guvernul. Dar asta dupa ce scapa de Grindeanu.

– PNL, iesit din infratirea cu PDLul fara Basescu, pare destul de sifonat, pe de o parte pentru ca Dragnea le-a stricat congresul cu motiunea, pe de alta pentru ca Sica Orban, cel putin cu ultimele declaratii, desi vrea sa-si dea importanta, arata ca joaca acelasi joc de table precum Dragnea, desi Iohannis ii cere sa invete jocul de sah: nicio perspectiva despre ce va ajunge partidul, nicio actiune anuntata de opozant al PSD, niciun factor de aderenta la electoratul pasiv.

– celelalte partidulete, poate cu exceptia UDMR care este limitat ca bazin electoral si obiective, paralizate de propria neputinta, desi ar trebui sa isi mareasca prin actiuni comune eficienta parlamentara, se complac in propria stare de fapt. Asta desi probabilitatea unor anticipate bate la usa precum o mare oportunitate, dar care va fi cu siguranta ratata, tot pe motiv de Ciolos. Sau de Soros, dupa caz.

Asadar avem un parlament de iobagi controlat de Dragnea vs … lebada neagra a lui Taleb. Care lebada, in lipsa opozitiei, a iesit din ou tot de la PSD, ca asa e la noi, astia care vedem in Grindeanu, ori in Ponta un Macron dambovitean.