oportunitateDespre vizita presedintelui Traian Basescu la Washington s-a scris in diferite feluri: de la osanale exagerate si pana la a minimiza importanta acesteia, in functie de interesele care-l platesc pe jurnalist sau optiunile politice ale acestuia. Dincolo de aceste extreme, important de inteles este cu se s-a ales sau ce va schimba in bine mediul romanesc, acelasi care sta cu o criza a Greciei la usa, cu o acuzatie perpetua internationala la adresa unora dintre conationalii nostri, cu amenintarea unei noi crize ce va lovi Europa si nu numai, dar si cu nevralgii ale liderilor rusi nemultumiti de calea aleasa de Romania. Pentru aceasta va propun a judeca dupa binomul dezvoltarii pe care l-am auzit prima oara la Doug Wead, acela al conditiei simultane a libertatii democratice si a oportunitatii economice.

Libertatea democratica

Intr-un articol al Nicoletei Savin se spune ca vizita lui Traian Basescu la Washington a schimbat definitiv directia in care se va deplasa Romania si iesirea din zona de influenta a Moscovei. Ce inseamna asta pentru libertatea democratica a Romaniei? Este mai mult decat o optiune politica, este garantia ca toate institutiile statului vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, indiferent ca sunt conduse de PDL, PSD, PNL sau alte partide si formatiuni, reformate in interesul cetateanului, astfel incat relatia functionar – client sa devina normala, civilizata si de incredere.

Fiind intrebat de Traian Basescu, "ce poate face Romania pentru SUA?" presedintele Obama a spus: "SA FUNCTIONEZE JUSTITIA." Pe blogul Politeia, cei interesati de schimbarea SISTEMULUI ILIESCIAN (pe care USL il apara cu dintii) intr-unul democratic, exista cateva postari interesante care devoaleaza incalcarile legii sau relele intentii ale unor magistrati din ICCJ, CSM sau CCR, dar mai ales, intoarcerea la 180 de grade a unor magistrati tineri, creditati ca reformatori, si tradarea scopului pentru care au fost numiti in functii pentru unele personale.

Nu inseamna ca justitia este singurul rau si unicul vinovat, insa este unul din garantii democratiei prin separarea puterilor in stat. Ori, asa cum puteti citi aici, pentru a-si asigura sporuri ilegale, justitia s-a transformat in for legislativ, interpretand o lege abrogata si dandu-i semnificatii pentru care CJUE i-a tras de urechi. Si aceasta nu este singura aberatie a justitiei daca ne gandim la cazul Viorica Costiniu – DNA, in care CSM nici nu a dorit si nici nu cred ca putea da o solutie atata timp cat legislatia nu prevede aceasta situatie. Numai ca madam Costiniu ar fi trebuit sa se retraga o perioada in a mai judeca cauze in care o parte implicata in proces este DNA-ul.

Pentru a reusi o comparatie intre ce a fost si ce vrem sa fie, ganditi-va ce insemna libertatea individului in 1989. Treceti apoi prin mineriade, prin Caritas-uri si FNI-urile pentru care nu au raspuns adevaratii vinovati ci locotenenti de conjunctura, apoi prin procese lungi pentru retrocedarea averilor confiscate de regimul comunist, ganditi-va la procesele mortilor din 21-27 decembrie 1989 pentru care au raspuns penal doar generalii Chitac si Stanculescu, ca mai apoi, venind in ziua de azi, sa constatam ca singura vulnerabilitate din partea sociatatii la adresa cetatenilor sai ramane justitia: siguranta nationala, siguranta individului, accesul facil la informatie, la munca, dreptul la educatie, la cultura, identitatea nationala … exista in fapt si orice cetatean roman se poate bucura de ele.

Oportunitati economice

In ciuda crizei ce a fost sau va veni, in Romania sunt multe de facut si multe resurse. Fiecare din acestea pot aduce bani, fie la buget, fie in buzunarul firmelor care stiu si vad in aceasta stare de fapt oportunitati.

Educarea resursei umane, perfectionarea in domenii pentru care exista cerere, constructia de infrastructura fara de care vom fi in continuare ocoliti de purtatorii de capital, extractia de gaze, petrol, minereuri (nu in orice conditii), exploatarea resurselor prime si industria prelucrarii acestora, agricultura, … sunt cateva oportunitati pe care Romania trebuie sa le foloseasca cu cap. Fie la nivel de antreprenor sau firma mare, exista modalitati de a produce venit, cu conditia asigurarii stabilitatii legislative si a neinterventiei statului prin schimbarea regimului fiscal.

Se spune ca "atata timp cat sunt probleme sunt si oportunitati". Iar problemele noastre (si nu numai) sunt multe, iar rezolvarea acestora creaza venit pentru cei care inteleg aceste oportunitati. Mai mult, amplasarea de baze militare NATO in Romania au creat, oriunde in lume, centre de dezvoltare economica in jurul lor. Pentru ca fiecare soldat va avea nevoie de locuinta, hrana, transport sau servicii.

***

Fara a cadea intr-un optimism extrem, luand in calcul amenintarile economice actuale, analizand foarte bine situatia fiecaruia dintre noi, fie ca individ fie ca firma, vizualizand oportunitatile create si creand planurile de actiune, beneficiind de nivelul de siguranta nationala atins de Romania, de avantajele pe care le presupune libertatea democratica, chiar daca incomparabila cu alte state avansate, putem crea bunastare individuala. Iar aceasta este reteta pentru dezvoltarea ca si stat incercata si verificata de toate tarile pe care vrem sa le imitam sau in care ne fug conationalii dupa un trai mai bun. De ce nu si in Romania?