BankerPana acum cei mai multi dintre noi ne-am plans de birocratia functionarimii angajate la stat: de la pozitia aplecat la ghiseu si pana la reclama cu roaba de documente si stampila pe timbru nu a fost decat un pas. Profitand de monopol, statul si-a tratat cetateanul, prin cetatenii sai, mai mult cu partile dorsale si cu atmosfere similare putrezaciunii sale.

In momentul in care au fost scuturati, fie cu reduceri de personal, fie cu reduceri de venituri, functionarimea a iesit in strada si si-a gasit in televiziunile "mogular-necrofage" (ca sa-l citez pe Marius Delaepicentru) portavocea nemultumirii lor.

Mai nou fenomenul s-a extins la banci: nimic nu se mai face fara acordul, instiintarea, supravegherea, sfatul, … celor de la centru. Fie ca vorbim de Bucuresti sau de Cluj, orasele in care bancile din Romania isi au sefii, NICI UNUL de acolo nu stie specificul Timisoarei, mai ales cand vorbim de investitiile imobiliare si piata de profil din Banat.

Cunosc caz in care linia de creditare pentru realizarea unui proiect imobiliar a fost oprita la jumatate: au fost imprumutati 200.000 de euro pe care, evident, s-a pus ipoteca si mai era nevoie de 200.000 de euro pentru finisare. In conditia in care dezvoltatorul a pus 600000 de euro din buzunar, acum se vede blocat cu un imprumut care incepe sa-si ceara ratele din noiembrie 2011 si cu o ipoteca din cauza careia nimeni nu vrea sa crediteze pentru finalizarea proiectului. Adica o situatie idioata din care nimeni nu are de castigat si toata lumea pierde, mai ales ca nimeni, in afara dezvoltatorului nu poate continua lucrarea, acesta fiind unicul proprietar al francizei din Germania pe baza careia s-a conceput si pornit constructia imobilului.

La intrebarile inerente "De ce?", raspunsul a fost dat sec si fara alte dubii: "asa au decis sefii de la Bucuresti. Ei vor lua decizia a ceea ce se face in continuare, insa se pare ca se merge pe cosmetizarea rapoartelor, pentru a se vinde banca catre una mai mare."

Daca este sa-i dam crezare lui Ion Tiriac care spunea ca sunt prea multe banci in Romania, informatia capata valoare de ceva adevar. In caz contrar, insa, in cat timp credeti ca cineva va putea analiza sutele de dosare rechemate din teritoriu si ce competenta va avea acesta de a da o solutie corecta la fiecare. Ca sa nu mai spun ca nu se vor face angajari pentru a spori numarul celor care se vor ocupa de numeroasele cazuri, pentru ca evident cineva de la "Financiar" se va opune maririi cheltuielilor cu personalul, nu?

Un alt caz care tine de Guiness Book este cel al unei banci de "doi lei" careia i-au trebuit 3 luni ca sa dea un aviz pentru inchirierea unui spatiu comercial apartinand unei societati comerciale din Timisoara. Desi prin contract chiriasul s-a angajat ca, in cazul unei executari silite, sa paraseasca spatiul in 2 zile, NIMENI de acolo nu a putut sa ne ajute pentru inchiriere. Cat a pierdut proprietarul? 3 luni x 1700 euro chiria = 5100 euro. Iar statul 1224 euro, din TVA. Vorba cuiva, "Ce-i pasa bancherului de situatie? Salariul merge, timpul trece, da-i in **** masii pe aia!". Si nu pot sa nu-i dau dreptate, cu un zambet amar, acelei persoane.

Iar ultima "zambila" bancara mi-a fost dat sa o intalnesc la o banca cu capital austriac. Fiind chemat pentru o intalnire si o informare cu unul din sefii de agentie din Timisoara, aflu ca la videoconferinta "de dimineata" li s-a cerut de catre unul din marii sefi de la Bucuresti sa riste si sa caute oportunitati in piata. Asa ca i-am descris omului cazul de mai sus cu proiectul oprit inainte de finalizare. Si-a notat omul toate datele si mi-a spus ca va vorbi cu directorul diviziei de vest care are in subordine si orasul unde se afla imobilul.

Peste cateva zile primesc raspunsul:

– Am fost contactat de unul din sefii mei, un timp fain, (incearca el sa-l edifice), il cunosc destul de bine, si mi-a zis ca este prea riscant si nu se poate finanta.

Intreb si eu la randul meu, nedumerit:

– Ce pregatire are tipul asta? Trebuie sa stii daca il cunosti asa de bine?

– Facultatea de arte, spune tipul de la agentie, usor stanjenit.