Doua legi din NLP (programare neuro lingvostica) afirma urmatoarele: „omul fuge de durere si cauta placerea” iar a doua, a congruentei, spune ca „intre vorba, gesturi si fapta trebuie sa existe congruenta” sau altfel spus: „nu poti face ceva cu care nu esti de acord mult timp daca nu crezi in acel ceva”.  Aceste doua legi destul de cunoscute pot ajuta pe fiecare din noi sa dezvelim foile de ceapa care sunt „bla-bla-urile” sau zgomotele de acompaniament, pentru unii mastile, si sa ajungem usor la miezul unui om sau a unui grup de oameni. Putem vedea sau intelege adevaratele intentii si cauze ale comportamentului acestora.

Urmareste banii

Banul, asa cum este privit de peste 90% din populatia lumii, a devenit un drog: produce fericire sau placere celui ce il are si sevraj celui ce nu il are. Cum omul fuge de durere si cauta placerea, este usor de inteles cauza comportamentului celor mai multi dintre noi daca urmarim sursa de venit. Asta pentru ca de cele mai multe ori, banii sunt o sursa de placere pentru care merita o durere temporara pentru a ajunge la ea.

Astfel putem intelege durerea pierderii deontologiei profesionale pentru unii „jurnalisti si analisti” din ograda lui Vantu sau a altor patroni de presa, a imaginii personale, in detrimentul banului. Pentru peste 200000 de euro Stelian Tanase se ruga de SOV sa-l lase la TVR in ziua alegerilor prezidentiale. Dureros, nu? dar benefic la bani, intr-un gest care ii poate aduce avantaje financiare si placere.

Si nu numai in politica. Daca urmariti banii veti intelege de ce un angajat al bancii va va spune ca tocmai ati achizitionat un activ atunci cand ati cumparat, cu un imprumut ipotecar impovarator, o casa. Sau puteti intelege (sau nu) un agent imobiliar care nu va apara interesele si doreste sa incheie o tranzactie imobiliara cu orice pret, pentru ca altfel pierde comisionul „de dincolo”. Prin extrapolare se poate intelege demersul fiecarui vanzator, producator, comisionar, broker, etc… cu care va intalniti zi de zi: urmareste banii! Sau vezi daca intre vorba, fapta si gesturi exista congruenta (primesc oferte de a juca la bursa, iar prima intrebare pe care o pun este: „tu ce portofoliu de actiuni ai?” la care mi se raspunde invariabil: „eu nu joc la bursa!”. Atunci eu de ce as face-o?)

Era accesului facil la informatie

Perioada bizonilor este aproape de sfarsit: creduli, neinformati, urmarind placerea achizitiei de bunuri cu care sa epateze sau care sa le asigure confortul din reclame, „bizonii” sau „griveii” daca ne-am lua dupa Stelian Tanase au acum acces la informatie. Au aflat ca banii pe care pana ieri ii aruncau sa achizitioneze lucruri ieftine, acum sunt scumpi. Au inteles ca pot negocia sau cumpara mai ieftin. Stiu acum ca pretul unui serviciu trebuie sa fie in concordanta cu ceea ce se ofera. Internetul ii ajuta sa cumpere de acasa, mai ieftin, mai rapid, lucruri de calitate, de care au nevoie si cer, pentru asta, chiar accesul la impartirea profitului acelei companii pentru serviciile de publicitate testimoniala. Adica vor si bani, nu numai produsul in sine.

Dupa lectia dureroasa a boom-ului economic, „bizonii” incep sa-si schimbe statutul in cetateni: se implica, devin vii, se asociaza, se informeaza, traiesc. Chiar daca accesul facil la informatie exista si atunci, timpul alocat acumularii acelor informatii scadea exponential cu numarul banilor. Cum criza a redus banii, timpul petrecut pentru informare a crescut. Iata cum criza are si partile ei bune, nu numai rele.

Satul sa-mi spuna altii cum sa vad eu lumea

Mai informati si mai atenti la detalii, afland adevaratele intentii si cauza manipularii, cei mai multi dintre noi, adica aceia care nu avem nimic de castigat din sfaturile sclavilor altora, ne-am saturat sa ne spuna altii cum sa vedem lumea: cutremure fluturate pe la televizor, apocalipsa scaderii veniturilor, incalzirea globala, sfarsitul lumii din 2012, Basescu, Moguli, Geoana, Iliescu, revolutii dupa model cubanez, sindicalisti dornici sa pice guverne … Ne-am saturat de toate astea si, da, nu vom iesi in strada cand vrea Vantu si ai lui, dar nici nu vom sta ca la taiere cum vrea Boc si clientela politica a PDL. Ne-am saturat ca altii sa ne faca bizoni, sa ne spuna cum sa gandim, sa ne arate cu degetul ca ala e rau si celalalt bun.

Pentru ca stim ca niciuneia dintre aceste vuvuzele nu le pasa cu adevarat de noi: sclavi la stapani de teapa lui Gigi Becali, SOV sau altii care se comporta cu angajatii ca argatii – nu ca sclavii nu ar avea nicio vina! -, ne vor in strada ca masa de manevra, unelte de presiune ca ei sa ia puterea si banul public, ne vor voturile ca sa-si puna ei oamenii in structurile politice aservite interesului lor, adica ne vor sa fim o „masa de manevra”. Disperati, cu dosare penale in curs de judecare, urland, tipand, lasati in fundul gol dupa aflarea adevarului, acesti oameni nu mai pot reprezenta un punct de reper decat pentru cei asemenea lor. Pentru Romania profunda, ei nu sunt decat „un trecut, chiar daca unul dureros.” Vorba lui Vantu. 🙂