pretul auruluiPentru cei care credeau ca iesirea din criza este un fapt actual sau care sta sa se intample, prelungirea agoniei economice, sociale si politice pe care o traim poate ii va pune pe ganduri. Asta deoarece continuarea crizei este sustinuta si de un fenomen care trebuie luat in seama: multitudinea de "bule".

Fundamentul oricarei cresteri economice sanatoase presupune, pe langa pretuirea muncii, procentul mare de investitii, scaderea ratei somajului, cresterea numarului de firme platitoare de impozite si taxe, evolutii stabile ale cursului valutar si ale dobanzii de referinta a BNR, cresterea temperata a consumului si un nivel al creditarii echilibrat si o evolutie stabila a preturilor, cel putin la materiile prime. Cat din toate acestea avem acum si ce perspective sunt sa se intample?

Spargerea bulei imobiliare din anul 2008 si intrarea in criza, pentru cei mai multi dintre specialistii economici ar fi trebuit sa fie urmate de o deflatie sau, pentru altii, de o biflatie (cresterea preturilor la produsele de baza si scaderea preturilor la produsele de folosinta indelungata). Corelata cu nivelul cresterii economice, inflatia induce stagflatie. Fenomenul presupune o inflatie si o crestere economica redusa, in timp ce preturile materiilor prime cresc.

Pentru cei mai multi aceste cresteri spectaculoase ne duc cu gandul la bula imobiliara de acum cativa ani. Iata si cateva exemple:

aurul: Uncia de aur (31,10 grame) a ajuns la un maxim de 1048,88 de euro iar pretul este in crestere. Pentru 2011 se prognozeaza o crestere de 23% pe fondul cresterii pretului la toate metalele pretioase, cuprinsa intre 6% si 25%.

Pretul petroluluipetrolul: Vineri, 08.04.2011, pretul petrolului Brent era in crestere cu 1,49 dolari, la 124,16 dolari pe baril, dupa ce a atins in timpul tranzactiilor 124,45 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa august 2008. Pretul petrolului destinat pietei americane a avansat cu 1,34 dolari, la 111,64 dolari pe baril. Crude Oil se tranzactiona astazi la pretul de 108 dolari, dupa ce atinsese si 121 de dolari pentru un baril.

alimente: Indicii internationali care masoara pretul alimentelor au ajuns din nou la valori-record, dupa ce au crescut in februarie pentru a opta luna consecutiv, a anuntat Organizatia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Preturile au crescut cu 2,2% in raport cu luna ianuarie si au atins 236 de puncte in indexul stabilit de FAO, acesta fiind cel mai ridicat nivel de cand organizatia a inceput sa masoare preturile alimentare, in 1990.

energia electrica: Pretul energiei electrice va creste cu 35% pana in 2050 datorita introducerii noilor tehnologii care vor permite obtinerea de energie verde, precum si a altor factori.

Si exemplele pot continua, insa e bine sa ne oprim la cele 4. Cauzele gasite de cei care afirma mentinerea cresterii preturilor sunt dintre cele mai diferite, de la factori politici (criza din Libia si lumea araba care au afectat furnizarile cu petrol, deci o oferta mai scazuta), factori economici (iesirea din criza a presupus marirea cererii pe fondul unei cresteri deja existente din cauza cresterii economice din China si India) sau pur si simplu de obligativitatea introducerii tehnologiilor pentru obtinerea de biocombustibili sau de energie verde.

Toate acestea determina, pe de o parte un lant al cresterilor de preturi la produsele derivate (pana cand?), dar si o incetinire a cresterii economice, necesare dupa 4 ani de criza economica cu o presiune in crestere in zona sociala. Loviti din ce in ce mai mult de pierderea veniturilor, de reglementarile privind suportarea costului crizei, dar cel mai grav, fara o perspectiva optimista asupra viitorului, populatiile lasate de politic in bataia valurilor incep sa reactioneze, iar aceste bule nu pot avea in viitor cresteri semnificative si in mod normal ar trebui sa fie la un pas de colaps.

Depinde insa de cum definim normalul, pentru ca fundamentele intelegerii lumii in care traim par sa se schimbe. Sper ca vom trai si vom vedea.