buricul pamantuluiPenduland intre rationalitate si emotivitate, noi si contemporanii nostri traim la intretaierea paradoxurilor cu imitarea unui model comportamental din ce in ce mai perimat si inuman. Altfel cum puteti explica ca, desi cantitatea de informatie si a mijloacelor ei de difuzare despre cum sa traim sanatos se dubleaza cu fiecare zi ce trece, numarul de decese cauzate de un stil de viata nesanatos creste. Sau numarul de persoane cu obezitate de gradul II si III, cu diabet insulinodependent, …

Nu stim sa citim? Nu mai stim ce sa citim si ne multumim cu a copia doar pe cei din jur? Sau am uitat care sunt lucrurile cu adevarat importante in viata si pentru care ar trebui sa alocam cea mai mare parte a timpului nostru zilnic si a focalizarii cotidiene?

Un posibil raspuns este ca nu ne mai pasa. O vad aproape in fiecare zi la persoane care nu au nici cea mai mica competenta de a ocupa un post, au ajuns acolo prin cine stie ce conjunctura si, conform zicalei "ziua trece leafa merge", isi duc activitatea intr-un fel de inchisoare la care este nevoit sa mearga zilnic ca sa bifeze ca si-a consumat o parte a zilei si ca este in rand cu ceilalti, plictisiti ca si el sau ea, asteptand weekendul. Numai ca atitudinea asta se razbuna. Si am sa dau un exemplu:

Un proiect incepul cu o linie de creditare de la o banca importanta se deruleaza, conform conventiei dintre parti, pana la aproape 2/3 din proiect. Cand se ajunge la finalizare, un angajat al bancii spune ca acest credit nu poate avea sanse de a fi profitabil, comporta riscuri, astfel ca se opreste aici. Ce-i pasa lui de proprietarul afacerii care are proiectul in derulare si, cand se astepta sa inceapa sa primeasca banii cu care sa plateasca creditul plus profitul, se vede nevoit sa opreasca totul. Asta era anul trecut. Acum banca a anuntat ca va disponibiliza un numar important de angajati carora le va da 2 salarii si 2000 de euro ca plati compensatorii. Sper ca printre ei sa fie si idiotul care a oprit finantarea proiectului care, dus la capat, asigura restituirea integrala a creditului si profit pentru firma creditata. Dar, bineinteles, ce-i pasa lui?

La fel pot aduce in discutie despre doctorul care a lasat sa moara un copil pentru o simpla toxinfectie alimentara netratata, desi acesta era internat de ore bune in spital si in grija acestuia. Stiu ca doctorii au scuze pentru orice si, ceea ce nu inteleg, este o cauza evidenta a unor tare de comportament si stil de viata ale pacientului. Am patit-o cu sotia cand, nestiind ce este o porfirie si cum se manifesta, doctorul i-a indicat sotiei sa nu mai consume alcool. Asta din cauza elementelor reziduale de hem gasite in sange si care se gaseste la alcoolici, dar si la bolnavii de porfirie.

Sau la angajatul de la directia sanitara judeteana cand, in urma verificarii actelor constitutive ale firmei si unde cineva de la ORC trecuse la activitati CAEN de la fabrica de conserva la distributia de fructe, a dat o amanare a functionarii unei afaceri de 30 de zile pentru ca nu indeplinea conditiile de igiena neavand banda de spalare a fructelor ce urmeaza a fi conservate. Iar business-ul era un simplu centru de intalniri de afaceri unde poti bea linistit o cafea cu potentialii clienti sau unde sa poti face o prezentare in PowerPoint profesionala cu laptop si LCD. Sa mai spun ca orice avizare dureaza 30 de zile si sunt dependente, in lant, unele de altele. Iar daca ar trebui sa urmezi cursul normal, fara "taxa de urgenta" o autorizare de functionare" ar dura si 6-7 luni? De ce? Pentru ca angajatului de la Primarie nu-i pasa, dar va tipa si va injura "Iesi afara javra ordinara!" daca i se afecteaza venitul sau timpul de lucru. Fiind buricul pamantului, ce-i pasa lui de idiotii aia care au afaceri?

Si cazurile pot continua, ultimul intalnit fiind la OCPI unde, din cauza unui soft, E-Terra, nu se pot intabula in CF niste situatii de fapt, legale, autorizate, pentru ca cel care a facut softul nu le-a luat in calcul ca posibile. Asa ca, "Eroare de program" si stai cu extinderea de proprietate in aer, care nu poate fi vanduta pentru ca, nefiind inscrisa in CF nu exista sau are probleme de suprafata. Sau retrocedarile de teren dupa L112/95 unde, dupa ce ai avut terenul in folosinta, o data primit terenul in proprietate, nu se poate intabula pentru ca isi schimba statutul, ceea ce in soft nu a fost luat ca si posibilitate. Adica ai primit terenul, dar in CF nu poate fi inscris.

Asadar, ce e in neregula cu noi? De ce nu ne mai pasa? De ce mentalitatea de "buricul pamantului" ne impiedica sa dam zilnic ceva fara a cere nimic in schimb? Sa ne pese de cel bolnav pe care il avem in sectie in ingrijire, de cel care asteapta o finantare si un parteneriat cu banca si nu un contract pentru distrugerea firmei sau inrobire. Sau de cel care asteapta un aviz, un document, o autorizare. Pentru ca nu se stie niciodata cand toate astea ne vor afecta in viitor, ba mai mult, pentru ca asa ar fi normal, omul fiind o fiinta sociala si nu "buricul pamantului".