timp si baniAtunci cand am intrat in lumea antreprenoriatului am avut in spate 4 ani de pregatire de business si inca 6 luni de specializare pe domeniul imobiliar. In aceasta perioada am avut parte de profesori extraordinari, pe care i-am platit din buzunarul propriu, din venitul meu si cel al sotiei, pe atunci bugetari cu venituri medii. Nu vreti sa stiti cam ce ne spuneau rudele cand, dupa ce veneau din excursii si vacante, comparandu-ne, ne priveau ca pe niste prostanaci care arunca cu banii aiurea.

Stiam ca pornim la un drum dificil, ca luam totul de la zero, pentru un „mai bine” pentru noi dar mai ales pentru copiii nostri. Un drum despre care stiam ca este ca un urcus pe munte si care, daca ar fi sa o luam de la capat, l-am urma si acum.

Ce am retinut din toata aceasta pregatire au fost doua lucruri: „ca daca faci lucrurile corect si esti perseverent, recompensele incep sa apara” si ca „intotdeauna sa ai in vedere castigul de lunga durata in detrimentul celui pe termen scurt”. Aceste doua lucruri, pe langa multe altele, au stat la baza a tot ceea ce am facut pana acum, nu fara exceptii pentru ca, cei ce au pornit pe acest drum stiu, au fost „n” momente in care am dorit sa renuntam, sa vindem sau sa ne retragem si, o alta exceptie, cand, ne-am lovit de rau platnicii care ne-au obligat sa reesalonam unele plati (nu sa nu platim).

Cand am avut prima intentie de asociere cu o firma de imobiliare din Timisoara, in 2008, nereusita atunci, am avut in vedere alte doua lucruri:

– stiind de atunci, din cartea lui R.T. Kiyosaki „Profetiile tatalui bogat” ca va urma o criza economica majora si ca asocierea este una din mijloacele de supravietuire, am creat prima mea scrisoare de intentie si am inmanat-o patronului acelei firme. A fost acceptata, sub rezerva atingerii targetului. Cand acesta a fost obtinut, evident ca nu s-a tinut de cuvant, deci „este foarte important sa te asociezi, dar nu cu oricine„;

– este mai bine sa ai 10% din ceva mare decat 100% din nimic. Adica e mai bine sa detii 10% din actiunile Micrososft, sa zicem, sau alta firma mare, decat 100% din buticul de la colt. Desi este logic, atunci cand vorbim de controlul afacerii (10% nu-ti ofera niciun control) lucrurile se schimba: cei mai multi proprietari de afacere nu se asociaza si nu-si cedeaza parti din firma pentru ca stiu ca nu vor mai avea putere de decizie dupa cum ii duce capul, deci „este foarte important sa fii umil si sa accepti sprijin, indrumare, pentru a-ti atinge obiectivul final„.

Presupunand ca sunteti creatorul unui nume in domeniu (brand, cum spun altii) caruia i s-au asociat cateva adjective de valoare (seriozitate, profesionalism, congruenta intre fapte si vorbe, servicii profesionale, corectitudine, punctualitate, …) si ca ati ocupat un segment din piata. Nu ati ajuns la finalul propus cu acea idee de afacere transformata in fapt

Presupunand ca intalniti pe cineva care vine cu propunerea de asociere si, verificand acea persoana, observati ca este conectata la un sistem de pregatire si de dezvoltare personala, ca are potenta financiara, ca este corect si parolist , ca a dezvoltat cateva afaceri de succes si ca intelege valoarea timpului, alegand o asociere in detrimentul construirii de la 0 a unei afaceri…

Intrebarea care se pune nu este DACA ci CUM vedeti aceasta asociere: pentru ca se schimba obiectivele, cash-flow-ul, potentialul, sistemul, serviciile, relatiile,… dar mai ales sunt pus in fata unei optiuni de schimbare personala si a business-ului pe care o doream de foarte mult timp.