Ponta si AntonescuTrezit cu noaptea in cap pe la 12.00, Crin Antonescu porneste televizorul si afla ca PDL-ul a propus comasarea alegerilor din 2012, adica alegerile locale si parlamentare sa fie organizate in aceeasi zi. Pe drumul zilnic catre coafor, liderul partidului trecut de la dreapta la stanga cu o viteza care le-a ametit gandirea liberala transformandu-i in balamaua fostilor comunisti, Antonescu este interceptat de jurnalistii care-i cer sa-si dea cu parerea (sport national) despre comasate. Gasindu-l neprelucrat ideologic de Felix si Iliescu, Crin si-a exprimat parerea cum ca el nu ar avea nimic impotriva, cu conditia sa fie lasat sa intre la coafor unde-l asteapta casca super-incinsa si un set nou nout de bigudiuri.

Tot fara casca, de data asta de copilot al lui Iliescu sau Nastase a fost prins de jurnalisti si micul Titulescu, seful partidului de fosti comunisti, actualmente esaloanele II si III din 1989. Asa ca, in inocenta sa surpinsa de unii intelectuali de clasa, si domnul Ponta isi da cu parerea ca n-ar fi rau pentru tara si, ca un cocos pintenat ce ar vrea sa-si masoare fortele cu "raul tarii" reprezentat de PDL.

Astazi treburile stau cu totul altfel: opozitia nu este de acord cu aceasta comasare a alegerilor din 2012 si este insiruita o serie de scuze si motive pe care nu le crede nimeni.

Ce s-a intamplat intre timp?

Plimbati cu vaporasul prin Delta Dunarii de catre unele creiere din USL, Victor Ponta (si Crin Antonescu, probabil telefonic) sunt prelucrati se pare si li se prezinta o alta realitate, diferita de ceea ce crezusera atunci cand erau de acord cu PDL. Nefiind prezent pe vaporas sa stiu ce s-a spus, imi dau si eu cu parerea despre ce s-ar fi spus:

– "sondajele arata ca suntem in plina scadere de popularitate, deci vom avea o problema la alegeri si ne trebuie un respiro intre locale si parlamentare pentru a regla ce se mai poate pentru a castiga locurile din Parlament;

– degeaba avem cei mai multi primari si consilii judetene daca nu exista tandemuri de genul Pinalti – Radulescu de la Neamt, in USL existand tensiuni pe seama desemnarii candidatilor. Unii au iesit cu sondaje ca sunt mai bine clasati decat altii. Un exemplu ar fi la Timis unde madam Grapini si Nicolae Robu au aratat ca sunt, fiecare, pe primul loc in preferintele electoratului pentru Primaria Timisoara, iar Titus Bojin in top pentru consiliul judetean. Adica PC si PNL se bat la primarie si PSD vrea consiliul judetean. In vecii vecilor nu au cum sa conlucreze cei doi dupa modelul amintit la Neamt, iar USL-ul o stie: sunt orgolii, interese si … sondaje mincinoase;

–  ce facem cu "sponsorii"? Va inchipuiti ce problema am avea daca, presupunand ca alegerile sunt comasate, unii care au cotizat si finantat USL-ul ar pierde alegerile si ar trebui sa astepte 4-5 ani pentru o noua numire sau, in cel mai bun caz, sa-si doreasca ca USL sa castige puterea si sa se multumeasca cu un post de sef de agentie sau ambasador? Cum stim ca Traian Basescu nu va numi un prim-ministru din USL, varianta pica si, ca sa ne multumim sponsorii, avem nevoie de un reglaj de candidaturi de genul "ai pierdut la primarie? Candidezi pentru Parlament!" Mai mult de atat ce sa facem?;

– avem o problema de cadre si de interese. PC-ul si PNL-ul nu pot desemna atatia candidati. Pe cand timpul dintre locale si parlamentare ne da posibilitatea de a-i impinge pe perdanti in fata.

– de ce sa punem candidati separati si nu sa mergem impreuna? Pentru ca asa au aratat alegerile pilot din Maramures si Neamt. Iar probabilitatea de a avea mai multe posturi separat decat cu un candidat unic este mai mare."

Poate ca toate aceste ipoteze sunt reale sau nu, poate ca sunt si altele ce nu-mi vin acum in minte, cert este ca, in maniera papusareasca cu care ne-au obisnuit, "liderii" celor doua partide, respectiv V.Ponta si C. Antonescu au lins luni acolo unde au scuipat miercurea trecuta si, folosind scuze invatate la gradinita, s-au sucit si nu mai sunt acum de acord cu alegerile comasate. Fie si pentru ca "aceasta propunere vine de la PDL si numai asta este un motiv acceptabil".

Logica de "fier", personaje de "carpa".

Foto: maestrul BARICADA