out of the ruleFoamea de bani a guvernului naste monstri in care  mediul de afaceri se zbate ca pestele pe uscat. Noua grila forfetara prevede plati aberante pentru ca platesti si daca esti in situatii de „minus”. Mai mult, deducerile pe transport sunt in aceeasi nota: nu am deductibilitate la cheltuielile de transport, de parca vine proprietatea la client si nu invers. In mintea lui Pogea in situatii de criza vine muntele la Mahomed?

Ca sumele sunt sau nu sunt mici nu mai conteaza: in situatii de criza economica aceste valori capata dimensiuni hiperbolice pentru orice administrator al unei afaceri. Iar ceea ce conteaza este:

– peste 80% din firmele vizate actioneaza in cadranul „L” sau sunt start-up-uri. Proprietarii lor actioneaza dupa o logica pe care Dragos Manac a descris-o cel mai bine si pe care va recomand sa o cititi aici. Pentru ca am aflat-o din mers: o afacere este in cadranul „P” atunci cand, daca iei o pauza de 6 luni, ca si proprietar al acelei afaceri, la intoarcere o gasesti la fel de profitabila, daca nu mai mare.

– peste 80% din aceste afaceri au nevoie de bani (m-am saturat de „lichiditati„). Firma care are nevoie de credite profitabile ( a se citi cartea lui Jon Hanson) si careia i se cer garantii, in lipsa Fondului de garantare amanat de clasa politica, nu poate acoperi singura riscurile acelui credit. Iar banca stie asta si prefera refuzul pe banda. Atunci tu, guvern, care-mi ceri impozit indiferent de profit, ce dai in schimbul sumelor platite de mine ca si firma? Pentru ca o taxa este platibila pana la limita libertatii constitutionale si a suportabilitatii. Sa nu uitam ca cele mai multe razboaie s-au declansat din cauza taxelor.

– celelalte 20% din firme nu au reactionat: majoritatea au contracte guvernamentale si se agata de prevederile in care poti sa nu mai platesti la stat daca ai de primit bani, tot de la stat. O amanare a platii taxelor si impozitelor, cel putin pana cand guvernul „Feed-back” va reglementa si acest aspect, este posibil. Uite asa faza cu taxa auto de poluare a Tariceanului va functina si la Boc in cazul impozitelor.

Ce va urma? Moartea clasei de mijloc, implozia economica prin lipsa consumului si a investitiilor, triumful vidanjorilor balonati care anuntau apocalipsa pe bloguri ingineresti fara suflet dar pline cu grafice, frustrari si internetKultura, saracie, foame de bani, emigratie, somaj, cresterea euro in spinarea leului care este sufocat de bugetarii de lux, indiferenta, criminalitate, suicid, revolta… adica ce isi doreste guvernul: o masa electorala de manevra, care sa nu riposteze, fara identitate nationala, fara suflet, vanduta, aservita.

Pentru ca sa nu credem ca noi nu avem Voroninii nostri: doar ca traind de peste 20 de ani cu ei, ne-am obisnuit creierul sa-i accepte si nu-i mai vedem.