Hai sa vedem: de ce se zbate in penibilitate Antena 3? O face din inertie, o face dintr-un interes evident, o face la comanda unui personaj sau a unui grup anume, ce se ascunde in spatele actiunilor sale?

In primul rand prin manipularea privind confiscarea – asa cum am spus nu se confisca postul ci sediul proprietarului unde Antena 3 functioneaza -, se pune presiune pe confiscarea decisa de instanta. O statistica pe care am citit-o zilele acestea arata ca statul a recuperat pana acum doar 5% din prejudiciile aduse de infractorii condamnati definitiv si executoriu. Ori cei doi judecatori ce au finalizat dosarul ICA, comparativ cu doar doua alte dosare, Zambaccian in care inculpat este Nastase si FNI in care inculpat este Vantu, au dispus, initial sechestru asigurator extins, ulterior decizii judecatoresti de confiscare pentru bunuri apartinand inculpatilor fara precedent. Iar acolo unde nu s-a putut pronunta valoarea prejudiciului in acest dosar s-a dispus ca DNA sa faca un calcul si sa finalizeze aceasta recuperare a prejudiciului adus statului roman. Ori aici poate fi una din problemele Antenei 3: prin presiunea pe care doreste sa o faca vrea sa limiteze ceea ce s-a confiscat si ce se va mai confisca de la familia Voiculescu. Nimic anormal pana aici si-au aparat si isi apara mogulul in continuare.

In al doilea rand Antena 3 este un mijloc de negociere, de presiune si santaj politic important. Participarea partidului lui Voiculescu la guvernare, un partid de 1% in sondaje, s-a facut prin cooptarea in aliante cu partide mari din Romania, asigurandu-si, prin aceasta participare, avantaje evidente in ministere in care avea interes: al Telecomunicatiilor (Romtelecom devenind chirias la GRIVCO), al Agriculturii (sute de hectare de teren inchiriate de la ADS sau Academia Romana), ori cel al Turismului. De aceea Antena 3 trebuie sa ramana in continuare mijlocul de presiune politica aflat la indemana familiei Voiculescu pentru a ramane in cartile puterii politice, pentru a intra in viitoare aliante politice si pentru a tine Partidul Conservator unit, fara a se destrama prin traseism parlamentar.

In al treilea rand Antena 3 este un activ ce poate fi vandut catre persoane interesate de a plati pentru avantajele de care s-a bucurat pana acum familia Voiculescu. In interiorul trustului se va da o batalie intre principalele personaje. Gadea, Ursu, Badea sau Ciuvica vor trebui sa demonstreze ca nu conteaza forma, mirosul si gustul fundului pe care il pot pupa indiferent de cine este proprietarul acestuia. Salariile de 8.000 de euro pe luna, asa cum se spune ca ar fi platiti cei enumarati mai sus, cu greu mai pot fi gasite in zona media de astazi. Va fi cineva dispus sa-i cumpere in aceste conditii? Presa spune ca da, unul dintre doritori fiind Ghita Sebastian. Tocmai ce s-a dat startul castigarii increderii acestuia.

Si nu in ultimul rand, Antena 3 are un mesaj catre un anumit gen de telespectatori. Poate pentru unii este greu de crezut dar inclusiv cei care manipuleaza cred in ceea ce ei afirma pe post. Sunt convinsi ca Basescu l-a bagat la inchisoare pe Voiculescu. De aici si pana la aberatia ca Basescu va trage azi in botanistii plimbareti nu e decat un pas, in contextul fricii de Basescu pana la moarte. Si evident o victimizare fara de care Antena3 nu si-ar mai asigura sustinerea celor vizati. Prin acest trust de presa se tine coagulat un mix de indivizi:

– fosti protejati ai regimului comunist (artisti precum Florina Cercel sau Draga Olteanu Matei),

securisti (am mai dat exemple de abonati in platoul A3 care sunt dovediti colaboratori ai securitatii: Ghise, Sergiu Andon, SR Stanescu, P. Abraham, etc),

asistati social (dogareii din Sindicatul Cadrelor Militare, din Securitate, din Militie si din Servicii sau mamicile care si-au primit banii pentru bebelusi intr-un cuantum mai mare),

nebuni facuti parlamentari (Cristiana Anghel e un exemplu),

infractori ce doresc sa fie aparati de bratul lung al legii,

inculti cu sau fara doctorate, ori indivizi care nu inteleg nimic din ce se intampla in jurul lor,

– dar si lucratori la stat care si-au pus serviciile la dispozitie si care se stiu cu musca pe caciula pentru ca au facut tot posibilul mentinerii starii de inferioritate a cetateanului fata de stat, contra unor privilegii.

Un grup retrograd ce-i drept dar care nu poate sa mai reziste mult in fata tendintelor de transparenta, de impunere a legii si a schimbarii pe care Europa si lumea civilizata le asteapta de la Romania.

Indiferent de motive, un fapt este insa clar: ceea ce face Antena 3 nu are nimic de a face cu jurnalismul.