Motto: „Guvernul consta dintr-un grup de oameni exact ca mine si ca tine. Comparandu-i pe unii cu altii, nu au vreun talent special pentru functia guvernului; ei au doar talent pentru a primi si a pastra scaune.”

H.L. Mencken

Dupa ce au dat o ordonanta pentru amanarea cu un an a prevederilor legii, guvernantii s-au razgandit de frica penalitatilor europene.

Ce nota imi dati? Este intrebarea pe care o va pune orice proprietar care va fi interesat sa vanda constructia pe care o detine, fie ca este vorba de un apartament sau de o cladire intreaga. Cel mai probabil dupa 15 februarie, nici o locuinta nu se va mai putea tranzactiona fara certificatul de performanta energetica.

Autoritatile au revenit la decizia de amanare a acestei prevederi si au decis sa aplice din acest an legea privind certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte. si asta, dupa ce au aflat ca risca declansarea procedurii de infringement de catre Uniunea Europeana.

Banuind ca nimeni nu trebuie sa se joace cu legile europene in stilul nostru caracteristic balcanic, am pregatit o pagina despre auditare energetica unde veti gasi adresele auditorilor energetici din zona in care se afla imobilul dvs.

Interesanta va fi reactia pietei in situatia majorarii plafonului pentru „Prima Casa 2” la 70.000 sau 100.000 de euro asa cum se zvoneste prin presa, precum si intreducerea acestui certificat care inseamna costuri suplimentare din partea vanzatorilor sau a proprietarilor de imobile de inchiriat. Adaugam si dobanda de referinta a BNR la 7%, in scadere, ceea ce inseamna un semnal pentru inceperea creditarii.

Deci costuri mai mari pentru proprietari, garantii mai mari, dobanzi mai atractive. Efectul ar putea fi acela de majorare a preturilor. In acest caz cererea cum credeti ca va reactiona?