Motto: "Oamenii se sting din frica si traiesc din incredere."

Henry David Thoreau

 

incredereSfarsit de an in care criza a atins mai mult sau mai putin vietile noastre. Sfarsit de an in care ne facem bilantul si ne propunem scopuri noi: unele legate de bani, altele de sanatate, de oamenii pe care vrem sa-i cunostem, pe care vrem sa-i intalnim, scopuri legate de afaceri, de locuri pe care vrem sa le vizitam…

Pot spune despre 2009 ca a fost unul marcat de neincredere: in banci, in guvern, in oamenii politici, in afaceri, in servicii, in leu, in cel de langa noi. O neincredere care ne-a macinat mai mult decat ne-a ajutat in ceea ce am facut, daca am facut ceva semnificativ si care a luat forme dintre cele mai ciudate.

 

Eu nu am incredere in cei din imobiliare, zice doamna de langa mine, dupa ce a auzit ce discutam despre un apartament scos la vanzare silita (si la care au facut un profit de 4.000 de euro in 6 saptamani). Venise cu cel care dorea sa cumpere apartamentul si cu care ne intalneam sa discutam vanzarea-cumpararea. Cum luam comisionul exclusiv de la vanzator, nu am tinut sa specific pana la intalnire ca lucrez in domeniul imobiliar.

Dar nu platiti niciun comision, tin sa specific si ma uit in ochii doamnei, apoi in cei ai domnului cu care negociam vanzarea.

Da, dar nu avem incredere. Putem sa ne intalnim maine si sa vedem apartamentul? Am sa vin cu cineva in care avem incredere.

Sigur, spun eu dupa ce ma consult cu prietenul meu.

A venit a doua zi cu cineva care lucra in constructii si avea de vanzare un apartament de ceva timp si nu stia ce sa faca cu el: nu avusese nicio vizita, nicidecum un client. El era expertul de incredere.

Nu o lungesc, dar dupa ce am gasit ceva de laudat, i-am apreciat "expertului" modul "real" de a se descurca in criza si el s-a dat de partea noastra gandindu-se sa-i vindem apartamentul rapid. Daca era altcineva in locul meu, ar fi profitat de mult de situatie si ar fi crescut pretul, uitandu-se in ochii "expertului" care nu ar fi spus nimic altceva, decat, poate, un "merita banii".

La final, dupa incheierea actelor si cand s-au vazut cu banii in mana, nu stiau ce sa mai zica de bucurie: crescusem cu 1 m in fata lor. Iar "expertul" lor i-a lasat balta, trist ca nu i-au picat si lui "ceva banuti".

 

Despre o astfel de incredere vorbesc, despre sentimentul pe care oamenii il au irational, nestiind cum sa caute semnele care sa-i ajute sa investeasca in cei cu care intra in contact, facand confuzie intre credulitate si incredere, la fel ca intre incredere si credinta. O confuzie in care, la limita, intra in criza existentiala, daca, spre exemplu, sunt operati de un doctor in care nu pot avea incredere, dar nu mai au nici timp sau bani ca sa aleaga.

 

  Alexandra Burke – Broken Heels  
   
  Found at bee mp3 search engine