Motto: "Nu libertatea lipseşte, ci lipsesc oamenii liberi."

Leo Longanesi

 

libertateA plecat seful din birou pentru o ora: sunt LIBER! Am iesit sub cerul albastru dupa 10 ore lucrate in mina: sunt LIBER! Am un venit de 1.000 de euro lunar si nu trebuie sa mai merg la serviciu: sunt LIBER! Sunt, in sfarsit, divortat: sunt LIBER! Am … fac … sunt … LIBERTATE!

 

Dincolo de sentimentul adus de libertate, ramane relativitatea conceptului, cercul in care valorile noastre existentiale se invart ca sa-si gaseasca finalitatea. In functie de constrangerile asumate sau de placerile la care ne platim pretul, adeseori libertatea fiind unul dintre acestea, valoarea libertatii ramane una personala.  Importanta? Sigur! Dar cat de dorita si cat de bine structurata personal si social? Pentru ca libertatea exprimata prin constrangerea celor din jur devine dictatura. Sau mai rau, exprimata prea mult in timp, devine sentinta!

 

Si atunci? De ce America este un stat care-si bazeaza Constitutia si principiile legislative pe Libertate si Democratie? Dincolo de modelul ca tara, ramane secretul intelegerii conceptului de LIBERTATE, care, din punctul meu de vedere, ramane Principiul de baza, ABC-ul de bun simt al convietuirii umane. Libertatea de a alege, de exprimare, de intelegere, … raman doar forme ale unui sentiment de a ne misca in siguranta, fara constrangeri, intelegand valorile crestine, daruind neconditionat, iubind cu respect fata de identitatea celui de langa noi, timid, ramanad ceva dupa trecerea nostra prin aceasta lume. Lectie de clasa I la scoala succesului, nu?

 

Am terminat de scris si articolul asta, vine Revelionul, nu am datorii, am o multime de prieteni, am ales sa respir, construiesc echipe si afaceri, sunt roman, devin european prin educatie si valori, … SUNT LIBER! Si-mi platesc pretul!

 

 

  Cranberries – Dreams  
   
  Found at bee mp3 search engine