RESPÉCT s.n. Atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau de ceva; deferență, venerație. conform DEX

RespectNotiune fluturata ca o zdreanta de unele persoane la care am serioase semne de intrebare in ceea ce priveste bunele intentii, ca mai apoi sa fie obiectul posesiunii pe sloganuri de campanie, respectul devine din ce in ce mai mult o chestiune terfelita si desueta ca si superlativul absolut din limba romana: noi nu mai avem super, avem supertare, iar superb e demodat in fata lui supermisto.

 

Asa ca notiunea de respect nu putea sa nu fie adusa in prim plan, ca tot e campanie electorala: RTv face o promotie video contestata in care unii VOR RESPECT, punand caruta in fata cailor si culesul inaintea semanatului.

 

Asa cum spune si in DEX, nu poti sa ceri fara a oferi: stima, consideratia, pretuirea fata de cineva intai se dovedeste de catre persoana respectata, apoi se desfasoara ca o relatie normala si, de cele mai multe ori, reciproca.

 

A invatat-o Geoana azi, pe propria piele cand, in zi de sarbatoare, s-a bagat in fata pentru a se ruga la moastele Sf. Dimitrie: Dumnezeu, cred, i-a vorbit prin gura unei babe, dojenindu-l.

 

De ce te bagi in fata? i-a reprosat femeia satula de politicieni nelegitimi care toata viata i s-au bagat in fata.

 

Geoana a ramas fara replica, naucit ca i se raspunde si e certat de cineva din popor: credea ca se duce acolo sa faca poze cu moastele, in fata poporului care va fi topit dupa gestul lui prin care, evident, arata ca nu e ca Iliescu, ateu. Credea ca insusi Dumnezeu va fi atins de vizita senatorului la biserica. Doar ca poporul, narod cum e, nu stie si o tine una si buna.

 

De ce te bagi in fata? In fata lui Dumnezeu suntem egali, poate ar mai fi vrut femeia sa-i spuna sau poate i-a spus si nu s-a dat la TV. Nu stiu.

 

Dar cum sa ceri respect? Sa mai zic cum l-a scuzat moderatorul Dumitrescu de la RTv?

– Ce, trebuia sa se fi dat un ordin sa vina moastele la Geoana?  zice tonomatul.

 

Cam asta e notiunea de respect in numele careia ni se cere sa iesim la vot, dupa ce ni s-a mai servit o mostra de catre aceasi televiziune. Si pe care ar dori ei sa ne creeze viitorul. Respectul lor? Nu, multumesc!