videanu nastaseIn actuala constructie a PDL, girata de presedintele Traian Basescu, nu isi gasesc loc o multime de parlamentari de la alte formatiuni care, fie din cauza problemelor cu legea, fie din alte cauze (mai mult sau mai putin doctrinare, insa evident personale si de interese) nu se vad alaturi de un partid condus de prelungirea in guvern a presedintelui tarii.

Scandalul de la Antene unde fostul senior – editor Stelian Negrea acuza diferenta cu care sunt tratati politicienii din Romania si chiar cei din PDL, arata ca nu tot ceea ce este portocaliu este deranjant si atacabil pentru mogulul Voiculescu, artizanul USL-ului de astazi. Asadar, PDL-ul se imparte intre dezirabilii USL-ului si atacabili si sunt perceputi de electorat, pe baza acestui criteriu, ca factiunea Boc si factiunea Blaga.

Un simplu exercitiu de imaginatie ar fi eficient pentru a incerca o gasire a directiei in care se va indrepta acest partid cu unul sau cu altul dintre actualii candidati la funtia de presedinte de partid. Un PDL cu Boc se va afla pe aceeasi traiectorie ca pana acum, contestat de USL si de televiziunile moguliene, dar, fie si intr-o co-guvernare cu FMI, tragand tara asta pe o directie dureroasa dar necesara: continuarea investitiilor in infrastructura, reformarea statului, pozitie externa pro-americana, restructurarea marilor gauri negre ale colosilor cocolositi pentru ca aduceau voturi mediocritatilor politice din parlament.

Sau un PDL cu Vasile Blaga. Ei si aici, ca sa vedem ce s-ar intampla in acest caz, vine Cezar Preda si ne ajuta: "intr-o constructie cu Vasile Blaga, ”liberalii autentici” ar putea iesi din ”socialismul desantat al USL” si s-ar putea aseza dupa alegerile din 2012". Unde? Alaturi de PDL, desigur. Sau sa-l ascultam pe Victor Ponta: "un PDL condus de Vasile Blaga ar putea face opoziţie USL la guvernare, în vreme ce un PDL condus de Emil Boc ar trebui "să răspundă în faţa legii"." Unii buni in opozitie, altii penali, nu-i asa?

Iata cum lucrurile se limpezesc. Daca in perioada Boc au rasarit nume noi (si de calitate) in PDL, gen Cristian Preda, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi… sub Blaga nu va fi decat o incercare de pierdere de identitate prin deschiderea usii catre actualii politicieni mediocri si care se simt deranjati de linia Crin Antonescu – Victor Ponta, dar nu suficient de bine cu sine (sau cu legea) ca sa intre acum in siajul lui Traian Basescu.

Pentru cine a uitat plecaciunile lui Adriean Videanu in fata lui Adrian Nastase (vezi imaginea de sus) atunci cand primul credea ca e deja in opozitie si va avea nevoie de sprijinul lui Bombonel si ale lui "Viorica" Hrebenciuc e bine sa-si aminteasca ca politica e transpartinica. Interesele financiare, economice si de grup ascunse vederii electoratului au fost incet, incet devoalate. Sub Boc semitransparenta va continua. Sub Blaga va fi probabil altfel: trompetele media vor tacea, avand gura plina cu bani de la partid dupa metoda Blaga, Videanu, Berceanu, in timp ce ei vor prospera. Cand tripleta BVB a fost ultima oara criticata de televiziunile mogule si de ce?

Iata cum PDL, de saptamana viitoare, in loc sa priveasca catre electoratul nehotarat, pasiv sau dezgustat, continuand mai ferm reforma necesara, va putea sa deschida usa celor care vor astepta in anticamera noului presedinte al formatiunii. Un partid care, putandu-si pierde girul presedintelui Basescu si imaginea si asa subreda de locomotiva a reformei, va ajunge "partidul – balama" dupa modelul PC sau UDMR. Adica o gara pe unde vor trece toate traseistele politice, platind de fiecare data taxa, din ceea ce au furat de la fraierii care-i voteaza.