HeavenAcest articol l-am inceput de ceva timp si statea in "ciorna" pe platforma blogului, mai scriind cate ceva si apoi amanand publicarea. E greu sa cred ca, la un subiect atat de vast, pot epuiza toate aspectele implicate.

Insa nici nu puteam abandona subiectul vazand cum aleg, unii dintre noi, sa se urateasca gasindu-si scuze dintre cele mai penibile. Pentru ca da!, pentru cei care se mai indoiesc de asta, uratirea, ca si infrumusetarea, este o alegere.

Termenul l-am gasit pentru prima data intr-una din cartile de capatai ale literaturii motivationale americane, "Forta gandirii pozitive" scrisa de Norman Vincent Peale. Apoi a fost pe larg descris in cartile lui Maxwell Maltz, medic expert in operatii de infrumusetare. Exista scrieri care abordeaza frumusetea omului fie legand-o de caracterul acestuia, fie dandu-i o incarcatura religioasa, divina, fie aratand ca frumusetea vine din alegerile pe care omul, dupa ce a primit zestrea genetica, istorica, identitara, divina si samanta potentialului devenirii sale, le face pentru a-si gasi menirea pe pamant. Iar altii au tratat subiectul managerial, carti de genul "Prima impresie" sau cum sa te faci placut la prima intalnire scriindu-se de expertii in relatiile publice si putand fi gasite in orice librarie.

La o asa abordare extinsa, ce ar mai fi de spus?

Incep cu povestirea din cartea lui Norman Vincent Peale unde,

o doamna destul de inteligenta si care nu dadea doi bani pe ea, aparand astfel neingrijita la intalnirile comunitatii, i-a cerut sfatul, banuind ca exista o problema. Indicatiile date de Norman Vincent Peale sunt cele pe care le primeste oricine, inca din copilarie: ingrijeste-ti corpul, zambeste, imbraca-te corespunzator, dar mai ales, hraneste-ti mintea cu carti si sufletul cu iertare si credinta.

La cativa ani, o familie formata din sot, sotie si un copil, batea la usa lui Norman Vincent Peale. Doamna ii spune ca a pus in aplicare sfaturile lui, ca acum are un sot si o relatie cu acesta deosebita si un copil extraordinar. Schimbarea era evidenta si sotul isi lauda sotia pentru frumusetea ei exterioara si interioara.

Secretul? Doamna a inceput sa adauge valoare propriei persoane. S-a imbracat altfel, si-a acordat atentie. Apoi a citit foarte mult si si-a dezvoltat mintea. Cei care stiu pot confirma cu mana pe inima: cultura infrumuseteaza si apropie. Apoi a pus valoare pe cei din jur si a devenit mai atenta la cei cu care a intrat in contact: le-a retinut numele, i-a ascultat, i-a inteles prin comunicare.

Si, in acelasi timp, sufletul si l-a infrumusetat prin credinta in Forta Superioara, in fortele proprii, in binomul om – divinitate, lasandu-se cercetata.

Una din persoanele de o personalitate incredibila pe care le-am cunoscut personal, doctorul Tavi Jurma, o persoana despre care oricine spune ca este un model, spunea, intr-una din discutii ca el nu face niciodata trei lucruri: nu judeca pe altii pentru ca stie ca daca o face va fi si el judecat, nu presupune niciodata ceva pentru ca imaginatia poate juca feste si nu se compara cu nimeni pentru ca nu a plecat din acelasi loc si nu merge in aceeasi directie cu cel cu care s-ar compara. La ultima intalnire cu el, la Manastirea Partos, medicul si omul de stiinta era inlocuit de altcineva, o persoana care s-a lasat in voia Domnului nu ca solutie finala ci ca intelegere a puterii pe care binomul om – divinitate o poate realiza. De aceea sunt sigur ca va invinge boala de care sufera.

Tot experienta imi arata ca mai exista un ingredient major de infrumusetare, iar ea este iertarea. Oamenii care iarta traiesc in pace cu sine si cu cei din jur, iar asta disipa incrancenarea, ura sau orice sentiment negativ care sta intre cel ce le nutreste si pacea sa interioara. Pentru ca un om aflat sub permanenta presiune, traind in stres si razbunare, devine un om uratit, expresia fetei imprumutand din ceea ce sufletul traieste.

Asadar iertare, cultura, pretuirea de sine si a celor din jur, aplecare catre semeni, credinta in sine si in Divinitate, forta caracterului, comunicare de calitate, pacea interioara sunt cateva din ingredientele frumusetii pe care Clinica de infrumusetare a lui Dumnezeu le ofera in mod gratuit oricui le cauta si le doreste. Pentru ca toate astea sunt scrise in cea mai vanduta carte de pe pamant, "best-sellerul" ce se numeste Biblie.

Iar frumusetea, asa cum spunea Socrate lui Hippia, noi nu o cunoastem, ci o recunoastem.

Numai ca unii din noi alegem constient ca e mai bine sa lasam medicul chirurg plastician sau clinica de infrumusetare din centrul orasului sa faca pe bani multi, ceea ce am primi gratuit daca am crede ca exista si se poate.