Azi am acordat un interviu la Analog TV. Ma uimeste cum se incearca uneori sa se scoata o stire de senzatie dintr-un interviu, fara ca aceasta sa fie un repros la adresa celor ce lucreaza in televiziune, dimpotriva. Daca unele apartamente se scumpesc (cele vechi), iar altele se ieftinesc (cele noi si la mansarda), concluzia nu poate fi aceea ca APARTAMENTELE SE SCUMPESC

Da, a fost o usoara crestere in luna ianuarie pe intregul segment al vanzarilor la apartamentele vechi, in ideea in care se zvonea de un plafon de 100.000 de euro pe care bancile l-ar fi cerut pentru programul „Prima Casa 3”. Intrebarea logica ar fi: cine sa cumpere?

– bugetarii au pierdut mai mult de 25% din venituri (daca adunam si cresterea TVA si inflatia, chiar si unele sporuri, reducerea sare de 40%);

– in sectorul privat nu sunt inca venituri care sa poata accesa un credit mai mare de 50000 de euro;

– mai raman pensionarii care si ei se vaita, mai ales cei din politie, armata si servicii secrete si speciale …

Asadar, degeaba crestere la oferta daca cererea este microscopica. Ce spun in interviu este ca omul va fi mai chibzuit: daca se incadreaza pentru un credit de 40.000 de euro (ca sa respect exemplul) ce se poate achizitiona? Un apartament in bloc nou cu 1 camera, un apartament vechi cu 2 camere sau unul nu cu 3 camere in bloc izolat la mansarda?

Alegerea este a fiecaruia in functie de preconceptii, de educatia financiara sau alte conditii. Concluzia? Nu va luati dupa stiri: inca nu cresc preturile dar vor incepe sa apara clienti in piata, cel mai probabil la inceputul verii.