liderMotto: „Leadershipul nu se ia. El se ofera si este acceptat de persoana careia i se ofera.”

John C. Maxwell

Probleme cu criza?

Recitesc scrierile lui John Maxwell: ma intorc la el (si la alti autori de succes) de cate ori simt ca apar probleme in reactia mea la ceea ce se intampla in jur. Si, de fiecare data, gasesc lucruri noi care, la prima, a doua sau a „n-1„-a citire mi-au scapat. Pentru ca lectia lui despre nota de lider a fost aceea care a facut o modificare radicala in ceea ce faceam acum 5 ani: „Eficienta muncii mele este direct proportionala cu nivelul capacitatii mele de conducere”. Adica acum am ceea ce am datorita capacitatii mele de lider: daca imi doream mai mult trebuia sa actionez (mai mult) pentru dezvoltarea acestor capacitati.

Interesant?

Da, pentru ca Maxwell ofera o parghie de actiune pentru succes. Atunci cum ramane cu expresia lui ca „Leadershipul nu se ia. El se ofera si este acceptat de persoana careia i se ofera”?

Pai este evident: nu vei primi niciodata conducerea daca nu o meriti. Atunci trebuie sa-mi maresc capacitatile de lider inainte de a fi numit lider, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie sa ma astept sa ajung lider, fara sa o cer, dar pregatindu-ma pentru acel moment. Si iata cum, rasplata pe termen lung este promovata in consecinta, in detrimentul micilor recompense.

Ce se intampla dupa ce mi se ofera leadershipul?

Am urmatoarele variante: sa conduc prin pozitie sau prin discipoli. Sa ne gandim la doi parinti. Cand copilul intreaba parintele: „De ce?”, parintele care conduce prin pozitie va spune:

– „Pentru ca asa vreau eu. Sunt tatal (mama) tau (ta) si trebuie sa ma asculti!”,

pe cand cel care conduce prin discipoli va explica si va arata ca el (ea) asa face:

– „Uita-te la mine! Ma vezi pe mine facand altfel? Daca nu, de ce crezi tu ca si eu fac asa?”

Simplu, veti spune! Simplu? Atunci va intreb: de ce politicienii nostri ne conduc prin pozitie si nu prin exemplu, fiind frustrati ca nu-i urmeaza nimeni si isi cumpara „discipolii” si pozitia cu mici, manele si cu bere ?

Raspunsul? Exemplul personal: poporul roman (si nu numai) este in criza de modele. Modele pe care le gasim in sport, cultura sau religie dar care, desi sunt dorite, nu vor sau nu sunt lasate sa conduca.