smart guyE de vina electoratul?

Dupa afisarea rezultatelor alegerilor locale internetul este umplut de mesajele dezamagitilor cu adresa evidenta la prostia sau lipsa de educatie a alegatorilor romani. Ca si cum s-ar construi o scuza comuna, indiferent daca acuzatorii au fost sau nu la vot, a da vina pe celalalt sau pe un grup de indivizi care au atributele a tot ceea ce detestam mai mult, mesajul este unul cel putin hilar daca nu patologic. Pentru ca, asa cum spunea o buna prietena din Timisoara, Romania nu are nevoie de politicieni mai putin decat are nevoie de terapeuti psihiatrici.

Aflate in mijlocul disputei, partidele ies sau nu invingatoare. Evident ca victoria este un atribut al momentului. Efemeritatea sa fiind evidenta in lumina lozincii populare ca "roata se invarte" dar si a scopului acesteia. Pentru ca daca USL a invins doar pentru a scoate Romania din UE si a restabili sistemul asistential, in folosul gastii, e un lucru extrem de grav, ce va fi taxat in viitor.

Congruenta electorala

Raportand rezultatele la mesajul partidelor si la modul de vot a electoratului vom vedea ca problema principala nu este prostia sau lipsa de educatie civica a populatiei cat mai ales convergenta sau lipsa acesteia intre mesaj si fapte.

Cine l-a urmarit pe Gelu Visan de la PDL in emisiunea lui Prelipceanu de la Digi 24, retineti ca domnul Visan nu este unul din prefereatii mei politic, s-a putut convinge ca acesta este cuiul lui Pepelea: mesaj prost taxat de electorat. Dar sa luam pe rand:

– USL-ul a mers la alegeri pe mesajul "sa se faca dreptate". Acesta a prins la masa mare de alegatori (in jur de 50%) pentru ca desi s-a spus ca reducerile salariale vor fi de 25%, in fapt ele au mers catre 40% din veniturile populatiei. Adaugand devalorizarea leului, pastrarea in calculul facturilor a raportului leu/euro, incorect fata de un consumator platit in lei, reducerea veniturilor pe fondul crizei a fost mai mare. Asadar "dreptatea" invocata de PSD si PNL in cadrul aliantei si promovata la televiziunile asociate USL este una asteptata si dorita. In acest caz mesajul s-a intalnit cu asteptarea electoratului sau. Iata o buna strategie electorala si identificarea unui punct vulnerabil al opozantilor USL.

– PDL-ul a platit acum politele mesajului "Dreptate si Adevar" din timpul aliantei DA. Dreptatea a fost confiscata acum de USL prin acel "sa se faca dreptate" folosit acum in campanie. Cum nu au existat cazuri de coruptie care sa tina prima pagina a ziarelor, PDL-ul a suferit de lipsa de congruenta dintre mesaj si realitate. Cat despre adevar va las pe dumneavoastra sa decideti cat din el a fost oferit electoratului. In plus tradarile si lipsa de reactie la atacurile USL la adresa democratiei au atarnat ca o piatra de moara la obtinerea unui rezultat modest, ba chiar dezastruos, la alegeri. Nu voi vorbi aici de mesaje de genul "Plici pe ei" folosite de Prigoana si a caror provenienta e cel putin infantila, la fel ca si decizia de a le folosi. Asa candidati, asa mesaj, asa rezultate!

– PP-DD-ul a stiut ca exista un electorat al fostului PRM uitat de Vadim Tudor si care are nevoie de un alt gen de dreptate: pedepsirea ciocoilor. Personal consider ca scorul de 10% al PPDD nu poate creste mai mult decat acum la alegerile parlamentare din cauza structurii votantilor acestui partid. Aveti aici un exemplu.

– O surpriza a fost candidatura lui Nicusor Dan la alegerile pentru Primaria Municipiului Bucuresti. Mergand aparent pe un mesaj pozitiv "nu alegi doar un primar ci un mod de civilizatie" in spatele lui a stat un alt mesaj, "Salvati Bucurestiul". Congruenta dintre dorinta de civilizatie si salvarea unui oras inecat de gunoaie si prost gust a antrenat o masa de votanti aflata la extrema celor care au ales PPDD. In sine votantii lui Nicusor Dan si-au dorit o "dreptate" civica si repunerea valorilor sociale in ordinea lor fireasca. Insa finalitatea acestei candidaturi a suferit strategic pentru ca desi a strans 72.000 de voturi el a pierdut si pozitia de consilier municipal.

– Celelalte partide sau miscari politice nu vor conta la alegerile din toamna pentru ca nu au forta si structura care sa faca un "declick" in optiunea electorala. Acestea sufera de vizibilitate si de aceeasi lipsa de congruenta intre mesaj si fapte.

In consecinta nu electoratul sufera de lipsa de inteligenta. El a ales dintr-un meniu cu produse pe care le-a randuit in functie de credibilitatea conferita acestora si de gustul sau dezgustul pe care i le-a produs de-a lungul timpului. Pe de o parte exista o masa de analfabeti politic, usor de manipulat prin televiziuni, distribuiti procentual pe la toate partidele. Insa cea mai mare parte a votantilor sunt oameni inteligenti. Doar ca nu au avut ce sa aleaga.

Ce e de facut?

Abandonarea electoratului de dreapta si care nu-si regaseste reprezentativitate in genul de politicieni actuali este marea problema a democratiei romanesti pentru ca riscam din nou o prezenta la vot in toamna la un minim istoric. USL-ul poate capta o parte din acestia printr-un mesaj al PNL-ului, insa cei mai multi nu se regasesc intr-o structura care va introduce impozitul pe venit diferentiat si va mari numarul de bugetari, dand nas sindicatelor.

Dincolo de esecul actual al PDL, reinventarea dreptei poate incepe astazi daca politicienii sunt suficient de inteligenti sa introduca cu adevarat dreptatea si adevarul in structurile sale politice (PDL, ICCD, etc), reformandu-se unde este cazul, ori luandu-si ca parteneri ONG-uri sau o alianta de structuri civice care sa-i atraga electoral pe platitorii de taxe si impozite din marile orase. Aceasta actiune civica si politica va putea salva clasa de mijloc si poate deturna directia prorusa si a unei dictaturi parlamentare in care indreapta USL tara acum. Evident cu conditia ramanerii in logica congruentei politice si a constructiei de lunga durata.