Din punct de vedere al leadershipului, John C. Maxwell spunea ca o organizatie poate creste pana la nivelul liderului. I se mai spune si Legea Capacului:

”Cineva cu nota de leadership mai mare decat a liderului are doua solutii. Fie sa conteste liderul, caz in care poate fi dat afara sau poate sa preia organizatia, fie sa regreseze sub nota liderului.”

Cum era si normal intr-un organism viu cum este USR sunt multi lupi tineri cu note de lider mai mari decat Nicusor Dan. Acestia au contestat, si nu de ieri de azi, leadershipul lui Nicusor Dan. Iar ieri au inregistrat doua succese majore pentru ca au inclinat balanta doctrinar in USR in favoarea liberalismului (veste proasta pentru PNL) si l-au pus pe Nicusor Dan in postura de a-si anunta demisia.

Constient probabil si de capacitatile sale limitate de lider, ND a reusit pana acum doar sa se inconjoare ca intr-o bula cu persoane de tip yesman si sa blocheze doua potentiale amenintari: Clotilde Armand si Dacian Ciolos.

Spun „pana acum” pentru ca ieri lupii tineri din USR au reusit sa-l aduca pe Nicusor Dan in pozitia de a gresi major ca lider pe o tema, pana la urma, doctrinara (sustinerea sau nu a familiei de tipul celei promovate de CpF, demers conservator prin excelenta). Intr-un partid in care conservatorismul si liberalismul coexistau pana acum, iar USR nu si-a definit clar pozitia sa ideologica, atitudinea de ieri a lui Nicusor Dan nu arata decat frustrare si, de aici, autoeliminare din lupta pentru sefia partidului.

Plecand de la ce s-a intamplat pana ieri se contureaza doua idei:

IN AFARA USR – conturarea finalizarii unei miscari conservatoare, pe terenul doctrinar lasat liber de PNTCD si pe care s-a urcat, in expansiunea sa belicoasa, chiar PSD-ul.

In sprijinul acestei idei, pe langa activarea CpF, doua informatii:

  1. in 27 mai la Brasov s-au intalnit cateva filiale judetene ale unui PNTCD paralel denumit PNTCD Maniu – Mihalache. Oare intamplator?
  2. sunt promovate in media si pe Facebook persoane care pot conduce o miscare conservatoare de tip partid: Adrian Papahagi, Mihail Neamtu sau mai cunoscutul Marian Munteanu.

Toate astea vor avea un rezultat chiar daca vrem, chiar daca nu vrem, probabil un partid nou. Sau poate preluarea unuia mai vechi.

– IN INTERIORUL USR – crearea oportunitatilor in USR, folosind si potentialul PR100, de a introduce un nou lider, cel mai probabil pe Dacian Ciolos.

Spun asta pentru ca:

  1. USR are nevoie de a nu se rupe de miscarea civica de tip #rezist care a migrat dinspre USR catre PR100,
  2. lupii tineri au nevoie de un mascul alpha care sa-i tempereze pozitiv, iar Dacian Ciolos este un astfel de lider
  3. Dacian Ciolos, ajuns liderul USR, ar putea controla atat partidul cat si platforma civica, iar acestea doua pot impreuna constitui o forta in virtutea posibilelor miscari de strada determinate de actiunile antijustitie ale coalitiei aflate la guvernare.

Ce va face ND?

Poate, prin pozitionarea de ieri, sa conduca factiunea conservatoare din USR, care se dovedeste minoritara. Factiune pe care, in perspectiva viitorului partid conservator, o poate rupe de USR si alipi la acesta.

Fie va tine cu dintii in continuare de pozitia de sef USR, erodandu-se politic fara niciun beneficiu, nici pentru el, nici pentru partid.