NoNameSe vorbeste din ce in ce mai mult despre scrisorile dreptei. Udrea, MRU, Predoiu, C. Diaconescu si, mai nou, un consilier noname al lui Basescu, isi trimit scrisori, mai mult sau mai putin argumentate. Despre ce nu se vorbeste este genul de politica din spatele acestor epistole care au rolul de a tine pe prima pagina acesti politicieni dar care nu ating problemele mari ale cetatenilor: saracie, lipsa unei perspective, furt institutionalizat sau cu ajutorul institutiilor statului, suprataxare, lipsa locurilor de munca, inechitate sociala, fiscala, de sanse, etc.

Revenind la scrisori, comentariile arata ca exista o pozitionare conflictuala intre parti: unii apreciaza stilul epistolar al lui MRU, in timp ce altii se arata placut surprinsi ca Basescu a pus un consilier sa-i dea o replica aproape de mitocanism lui MRU. Si poate credeti sau nu, acest consilier noname este cel care poate fi hartia de turnesol care sa ne arate cum sa ne pozitionam in aceasta disputa.

Hai sa ne imaginam…

… ca suntem in anul 2024, MRU este la final de mandat, al doilea, si nu mai poate candida. O sustine neconditionat pe Magda Bistriceanu (sa ma scuze doamna dar nu am gasit un exemplu mai bun prin care sa pot explica situatia mai bine, o asigur ca nu am nimic personal cu dumneaei) pe care o si ajuta sa preia fraiele Fortei Civice pana cand MRU termina mandatul. Pentru functia de presedinte al Romaniei MRU il sustine pe Ionut Bazac, fost ministru al sanatatii si secretar de stat propus in anii 2004-2005 de PSD, acum proaspat demisionar din functia de consilier prezidential al lui MRU si inscris in cursa prezidentiala.

Sa  ne imaginam in continuare ca PSD-ul il are in frunte pe Robert Negoita si ca a castigat cam tot ce se poate politic in ultimii ani, mai putin justitia care face in continuare arestari sau judeca cazuri grave de coruptie din 2010 si pana azi. Presiunea este mare pe Negoita iar mogulul Sebastian Ghita e aproape de o condamnare definitiva pentru servere pe care le-a arendat de la Academia Romana prin Calarasi, Giurgiu si Mures.

Si sa ne imaginam ca eu sunt consilierul lui MRU, stau pe scaunul unde candva au stat Andrei Plesu, Teodor Baconski, ori Maria Bitang si Octavian Belu. Ma cheama MRU la el si imi zice:

Ocupa-te tu de Basescu, scrie o scrisoare si trimite-o la Adevarul sa o publice.

Ajunsi aici cu imaginatia, cred ca este evident pentru toti ca am creat o situatie aprope identica cu cea de azi, doar am rasturnat situatia, pentru a ii putea pune usor pe unii in pielea altora si a avea masura deciziilor politice din ultimele zile.

Asadar am primit „misiunea” de a-l pune la punct pe Basescu. Caz in care am doua optiuni:

1. Gandind in logica politicii feudale, a servilismului si pupincurismului, ar trebui sa ma bucur ca eu, consilierul noname am fost bagat in seama, ca imi leg numele de Basescu, ca am ocazia sa ma fac util si cunoscut. Ma asez la masa si scriu un text ceva mai putin rasarit decat un „ba, Basescule! Fripturist nenorocit”, suficient cat sa fie acid, brutal si sa-i arat ca nu dau doi bani pe el. Il scriu si i-l dau lui MRU sa-l citeasca. Apoi apare in presa, evident cu acceptul sau.

2. Gandind in logica politicii moderne, a cauzei si a efectului, a rolului si a responsabilitatii, ma pot adresa respectuos lui MRU si sa-i spun urmatoarele:

„Domnule presedinte, legatura dintre dvs. si sefa de partid este destul de toxica atat pentru imaginea personala cat si pentru institutia prezidentiala. Studiile arata ca increderea in aceasta doamna este mica iar rezultatele partidului la europarlamentare, de doar 6%, nu sunt in avantajul nimanui. Mai grav, acest 6% nu are perspective de crestere in aceasta formula organizationala.

Personalitati percepute ca intelectuali de dreapta au parasit partidul dupa ce v-au sustinut politic si si-au expus propriile cariere universitare pentru a apara statul de drept apaturi de dvs. Acest „fenomen” are efecte asupra credibilitatii partidului si oamenii de incredere adusi de actualul presedinte in conducerea partidului nu se ridica la nivelul celor plecati.

Domnule presedinte, rolul dvs politic este de a asigura echidistanta si de a nu interveni in favoarea oricarui partid prin actiuni de campanie, imbracand pe plaja tricouri controversate politic. Acest gest irita o dreapta si asa fragmentata si nu va pune intr-o lumina favorabila.

De aceea cred ca epistola ce vi se adreseaza contine un sambure de adevar si nu adversitati ci posibilitati de a indrepta efectele produse de actiunile dvs.

In consecinta, a ma pune pe mine, un consilier noname sa ma adresez unui presedinte de partid de dreapta este o ofensa publica ce nu face altceva decat sa micsoreze increderea in dvs, in formatiunile pe care le creditati si in proiectul de tara al dreptei. Refuz sa il scriu.”

Revenind la anul 2014, la epistola lui noname, consilier prezidential, la alegerea facuta de Traian Basescu cand i-a raspuns, asa cum a facut-o scrisorii lui MRU, intelegem ca politica de tip feudal inca este aleasa ca politica de stat intr-o tara europeana cu pretentii de stat democratic. Acelasi feudalism care determina guvernul Ponta sa impoziteze si sa taxeze considerand Romania propria sa mosie iar pe romani proprii sai sclavi pe plantatie ce se multumesc cu ajutoare sociale si diplome de bacalaureat trimise prin posta, la fara frecventa.