In sine oamenii au nevoie sa fie condusi. De regula inexistenta unui lider creeaza haos si lupta pentru putere. De aceea a delega conducerea si a ceda puterea este pretul cu care noi credem ca ne protejam sanatatea si nervii. Intrebarea este cu ce costuri? Pentru ca, analizand mai atent, acestea pot fi mai mari decat beneficiile.

La noi clasa politica inseamna in jur de 500 de persoane. Acestea conduc o populatie de peste 19 milioane de locuitori si care in 2009 a fost chemata sa se pronunte asupra numarului de politicieni care pot fi in acelasi timp in Parlament: nu mai mult de 300. Evident ca nu le-a pasat si politicienii isi apara posturile.

Daca va intrebati cum poate o minoritate de politicieni sa tina piept si sub control o populatie majoritara raspunsul este foarte simplu: exista un sistem care ii ajuta sa o faca. El este, de regula, confundat cu statul, insa tentaculele sale sunt mult mai extinse pentru ca implica ONG-uri aservite, firme care primesc contracte cu statul, televiziuni sau persoane care isi ofera serviciile pentru functionarea acestui sistem.

Ce vor cetatenii?

O persoana care are mintile acasa si coloana vertebrala cred ca isi doreste cateva lucruri de baza, dincolo de piramida lui Maslow: protejarea proprietatii, stabilitatea regulilor jocului societatii si al banilor, precum si exercitarea puterii sale sau a grupului din care face parte in vederea atingerii intereselor si protectia libertatii individuale. Sigur isi doreste si un nivel al veniturilor stabil si posibilitatea dezvoltarii comunitatii in care traieste.

Ar fi bine sa stiti ca fiecare din aceste dorinte constituie subiect de studiu pentru sistem. Am sa dau un singur exemplu: nevoia de securitate este exploatata de un anumit gen de televiziuni care repeta la nesfarsit ca traim intr-o dictatura. Ca telefoanele dvs. sunt ascultate, ca justitia va poate condamna ca pe nu stiu ce caz popularizat intens de aceleasi televiziuni ca pe o victima si ca personajul care este identificat ca dictator trebuie sa plece.

Se organizeaza si un "miting" unde sistemul aduce 30-40 de simpatizanti, este mediatizat intensiv si vi se induce senzatia ca aceasta este vointa cetatenilor, a majoritatii. Mentinerea "dictatorului" in functie atenteaza astfel, prin inductie, la viata si securitatea dvs., asa cum a atentat la libertatile si viata unei victime. Cea care ajunge sa-si ia, chipurile, viata printr-un act sinucigas pe care nu l-a vazut nimeni. Si nici nu sunt semne, in afara unui fular care costa cat salariul pe o luna al unui profesor, ca impuscatura in gat ar fi existat.

In sine, lucrurile stau altfel. Daca ati cerceta mai atent ce insemna o dictatura si cum sunt garantate libertatile individuale veti fi uimit observand contrariul. Asa ca sa lasam justitia sa-si faca treaba.

Ce vor politicienii?

In primul rand trebuie sa stim ca politicienii vor si au puterea: nu dvs. ati dat anul trecut legea obligativitatii anvelopelor de sezon. In plina criza asta a insemnat ceva bani scosi din buzunarele dvs. si bagati in buzunarele altora. In caz contar mai multi bani din buzunarul dvs. se ducea in buzunarul statului, prin amenzi. In numele securitatii dvs.

Acesta este un exemplu de putere si cum poate fi ea folosita. Grav este cand aceasta putere devine un mijloc personal sau de casta pentru obtinerea de bani. Cand sponsorul unui partid isi pune angajatii proprii in functii de conducere din stat de unde isi asigura contracte bune pentru firma sa, inseamna conflict de interese.

Prin putere politicienii pot si vor obtine banii dvs.  fie prin conectarea la bugetul de stat, fie dand legi care sa legitimizeze acest furt. Iata de ce nu trebuie sa le dati, neconditionat, puterea. Avand aceste doua mijloace (legitimitate si putere) ei pot sa va conduca nestingheriti. Iar acesta este raspunsul la intrebarea: "Cum pot 500 de oameni superbogati sa conduca peste 19 milioane de oameni aflati la marginea subzistentei?"

Ce se poate face?

Incepem prin a constientiza acest fapt. Apoi putem vedea care sunt aliatii nostri, ai populatiei in restabilirea ordinii de drept pe care democratia ii asigura si sa-i folosim dupa posibilitati sau sa le sprijinim activitatea:

justitia care poate identifica cazurile penale si poate judeca in consecinta, conform legii, dosarele in care sunt implicati politicienii;

Curtea Constitutionala care, desi poate fi usor confundata cu justitia, este mijlocul democratic ce poate stabili daca legislatia facuta de politicieni incalca Constitutia sau nu;

organismele de monitorizare interne si internationale formate din institutii gen ANI, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi, etc si mecanisme oficiale europene care sunt implicate in actiuni gen MCV;

mijloacele de informare. Aici intra televiziunile, ziarele, blogurile, …

societatea civila (ONG-uri si asociatii de ONG-uri).

Cam acestea sunt principalele unelte pe care cei 19 milioane de cetateni le pot folosi sau le pot crea pentru a-si proteja drepturile si libertatile. Evident pot fi si altele, un bun exemplu fiind luarile de pozitie ale ambasadorilor in Romania ale unor state democratice, insa sunt limitate si nu au acelasi efect.

Conspiratia politicienilor

Pentru ca asa cum spuneam au banii si puterea politicienii doresc si uneori pot sa cumpere mijloacele de actiune enumerate mai sus, sa le influenteze actiunile sau sa induca confuzia in legatura cu acestea. De aceea lupta pentru controlul acestora ar trebui sa va dea de gandit pentru ca, asa cum stau lucrurile, noua putere politica USL isi asigura aceste servicii. Iata cateva exemple:

– incercarea de control asupra justitiei incepe cu presiunile pe DNA, inclusiv la adresa lui Daniel Morar. Iata un exemplu aici prin care un ambasador il sprijina pe seful DNA stiind ca prezenta acestuia constituie un garant al existentei unor dosare nepolitizate despre coruptie sau alte fapte penale. Iata si contraraspunsul lui Adrian Nastase care da de gandit despre intentiile actualei puteri. Majoritatea liderilor sai au dosare penale pe rol si vor dori, ca si in cazul Adrian Nastase, protejat de sistem chiar si dupa condamnarea definitiva, sa se sustina reciproc.

Urmeaza apoi instantele unde se judeca cazurile in care sunt parte politicienii: celebrul sistem introdus de Rodica Stanoiu si contraofensiva Monicai Macovei sunt doua dintre fatetele acestei lupte pentru controlul sau independenta justitiei. De aceea semnalul dat de cele 5 judecatoare care l-au condamnat pe Adrian Nastase definitiv la 2 ani cu executare este extrem de important.

izolarea Curtii Constitutionale este un alt atac la democratie, parlamentarii initiind o lege prin care toate legile emise sa nu mai treaca pe la CCR. Cele 19 milioane de supusi si docili ai lui Voiculescu & Co. adica noi, ar trebui sa protestam mai mult si mai dur fata de acest demers politic decat fata de scoaterea ICR de sub presedintie si mutarea ei sub controlul parlamentului. Lipsa avizului CCR da posibilitatea politicienilor sa produca legi dupa bunul sau plac, evident impotriva intereselor noastre, garantate de Constitutie.

mijloacele de informare sunt deja, in mare lor majoritate, cumparate de politicieni. Si de o parte si de alta exista televiziuni aservite si televiziuni partinice. Exista presa prin care se manipuleaza si presa care face propaganda. Informarea pura este departe de a mai exista in Romania. Multi prefera blogurile sau site-urile din strainatate.

Intrebati-va insa cati dintre cei 19 milioane de romani se informeaza corect si cat raman conectati la televiziunea nationala, crezand ca ce se spune acolo are valoare de adevar. Iata de ce una din primele masuri ale actualei puteri a fost schimbarea sefului TVR sub pretextul unui grav management financiar. Adaugati posturile A1 si A3 (care ofera distractie si manipulare, la pachet), RTv si Realitatea TV care au ajuns organe de manipulare si propaganda, inclusiv B1Tv care este o televiziune partinica. Milioane de romani sunt bombardate zilnic cu informatie toxica care poate prin repetitie, sa ne faca sa inghitim concluziile si (non)valorile lor. Indiferent cat am crede noi ca e imposibil, prin repetitie si ignorarea adevaratelor informatii s-a demonstrat ca are rezultate chiar la oamenii inteligenti.

societatea civila are in sanul ei ONG-uri partinice. Se poate face un studiu pentru ca multe dintre acestea primesc atat finantare din partea statului cat si prin interpusi, executand ordine politice. Noncombatul sau produse livrabile care tin partea politicienilor sau a grupurilor de interese, venite din partea celor care si-au asumat sarcina vegherii la bunul mers al democratiei este evident. Numirile pe functii bine platite ale lui Victor Alistar sau a lui Remus Cernea, fac si ele parte din acest  tablou.

De aceea salut initiativa lui MRU de a realiza o federatie de ONG-uri verificate, cu personalitati veridice, cu persoane fizice sau juridice credibile, … care sa fie orientate spre cetatean si nu pentru a deveni un alt mijloc de a pune pe cineva la putere in detrimentul altora.

Concluzie

A ramane in continuare izolat si neinformat este ceea ce doresc politicienii. Romania nu este singurul caz. Aceasta se intampla in toate tarile si, cel mai vizibil este disparitia clasei de mijloc. Polarizarea sociala in oameni bogati si oameni saraci este un atentat la democratie. Lipsa informatiilor financiare, a educatiei si singuratetea individului conectat doar la Facebook sau TV este modul prin care conspiratia politicienilor poate reusi.

Avem toate motivele, avem toate conditiile, sta in puterea noastra si ar cam fi cazul sa demontam, pas cu pas, aceasta conspiratie. Intrebarea este de care parte alegi acum sa te afli? Daca nu esti dispus sa faci primul pas ar fi bine sa stii ca liberatatea nu este un drept castigat pe vecie. Atentatele asupra ei sunt multiple si conspiratia politicienilor nu este o paranoia ci un fapt in sine, unul din cele care corodeaza zilnic drepturile si libertatile tale.