Scriam aici despre proiectul pe care firma Resident Construct din Oradea il dezvolta in aceeasi localitate si care este, asa cum puteti vedea si in scurtele secvente video de mai jos, aproape de finalul executiei. Ca orice prim demers pe care cineva il face intr-un domeniu, timpul de finalizare se pare ca a fost, in acest caz, cu 2 luni mai mare fata de ce si-au planificat realizatorii (nu fata de data de finalizare promisa, aceasta „intarziere” fiind luata in calcul la capitolul riscuri).

Cum spuneam unora dintre dvs. in timpul discutiilor pe tema construirii acestui proiect sau a unuia asemanator in Timisoara, chiar daca este greu de crezut ca se pot realiza locuinte cu un cost foarte mic al intretinerii lunare (si acesta este doar unul din avantajele pe care aceasta tehnologie le asigura), acest tip de constructii intra pe o nisa neexploatata si care poate face o diferenta majora in piata. Pentru ca cei mai multi stiu ca nu doar costurile de achizitie a unei case sunt costurile reale pentru ca la acestea se adauga costurile cu utilitatile si de intretinere – reparare – modificare a locuintei, taxele, impozitele, etc.

Mai mult chiar, inchipuiti-va ca in imagini nu se afla un proiect cu 24 de apartamente ci spitalul nou din orasul dvs.,  sau scoala noua, sau sediul corporatiei pe care o conduceti, ori o cladire de birouri pe care sa o folositi pentru dvs. sau sa o inchiriati,  de ce nu?, ea poate fi o fabrica cu spatii open-space izolate termic si fonic… Dvs. sunteti cel care poate hotari.

Iar acestea sunt usor de realizat cu aceasta tehnologie a secolului XXI de care puteti sa beneficiati si dvs. si clientii sau angajatii dvs. La un cost de realizare mic comparativ cu nivelul de calitate pe care il asigura acest sistem de constructie poate insemna o masina sigura de a face profit, poate fi o conditie de profitabilitate pentru investitia in afacerea dvs., un mijloc prin care, daca sunteti responsabilul pentru serviciile de sanatate sau educatie din localitatea dvs., le puteti asigura spatiul adecvat cu o investitie relativ mica, realizand costuri de intretinere mai mici si care duc la recuperarea investitiei in constructie. Iar daca sunteti om politic, factor decident in orasul sau judetul dvs., construirea unei scoli sau a unui spital cu aceasta tehnologie poate face o diferenta in ochii alegatorilor dvs., daca va pasa de opinia si de votul lor.

Ce doresc sa se retina este ca, vazand modul de realizare, cunoscand coordonatorii acestui proiect si stiind ce beneficii de cost, timp, calitatea constructiei si amortizarea cheltuielilor le asigura, precum si versatilitatea tipurilor de constructii ce se pot realiza cu aceasta tehnologie (case, mansardari, hale industriale, cladiri de birouri, spitale, scoli, cladiri de locuinte, etc), alaturi de o finantare corecta si deschisa la inovatie, se poate realiza un parteneriat care va schimba total modul de a construi in Romania.