proiect RESIDENT CONSTRUCTCei mai multi dintre noi stiu ca pretul unei locuinte este compus din:

– pretul de vanzare – cumparare (inclusiv taxele de tranzactionare notariale, comisionul agentiei imobiliare, suma negociata cu vanzatorul, etc.);

– dobanda si comisioanele bancare (in cazul achizitiei prin credit);

– cheltuieli cu intretinerea si impozitele;

– cheltuieli colaterale (reparatii, modificari de spatiu, amenajari, utilitati, etc).

 

Un calcul sumar ne arata ca pretul de vanzare – cumparare (cel mai adesea invocat de cumparatori si considerat principal) este situat undeva intre 1/3 si 1/2 din costul total. Pentru asta am adunat dobanzile si comisioanele care, in cele mai multe cazuri, ajung la 1/2 din pretul de achizitie, cheltuielile lunare care sunt intre 1/3 si 2/3 din rata bancara lunara, ca medie, apoi cheltuielile cu reparatiile, etc. ceea ce reprezinta o suma colosala.

 

Astfel, la un apartament cu 2 camere achizitionat cu credit la suma de 50.000 euro, suma totala platita la un DAE de 5% inseamna 96627,6 euro, plus intretinerea de 70 de euro lunar reprezinta 25200 euro. Adunate, fara dobanzi si taxe anuale, fara intretinere, fac 121827 euro.

 

Ce se poate face?

 

Cei mai multi se uita la pretul de achizitie. Altii isi aleg atent banca care sa prezinte garantia ca nu va practica majorari de rate, dobanzi, etc. Foarte putini se intereseaza de costul intretinerii si de valoarea taxelor si impozitelor. Vor conta, de cele mai multe ori, pozitia, marimea bucatariei, timpul de finalizare sau daca este deja finisat, in ideea ca "ce voi plati mai tarziu nu trebuie sa ma intereseze acum". Adica o decizie emotionala si mai putin rationala.

 

Doar ca nu va mai merge asa: iar cel mai bun exemplu il gasim in Germania unde, pe langa modul revolutionar de constructie de spatii imobiliare, gasim preocupari ce tin de mediu, de costuri de intretinere, de confort termic si fonic, de metode alternative de incalzire, de producerea curentului electric si conceptul de "case pasive" sau locuinte independente energetic. Iar acesta este viitorul.

 

Solutia!

 

plan proiect RESIDENT CONSTRUCTSpuneam intr-un articol ca sunt preocupat de tehnologii care asigura cerintele minimale ale secolului 21: confort termic, fonic, spatiu, luminozitate, costuri mici de realizare, rapiditate, independenta energetica, tehnologie integrata. Asa am gasit firma RESIDENT CONSTRUCT din Oradea care, posesoare a unei francize germane, construieste repede, bine, cu tehnologii noi, simplu, cu cap, imobile care respecta conditiile de confort si spatiu specificate.

 

Astfel, i-am gasit construind un proiect de 24 de locuinte cu 2 camere si garaje la parter, in Oradea. Solutia constructiva (nu sunt specialist, reproduc cateva din datele aflate de la ei) este una pe structura metalica, cu fundatie pe stalpi (2 cife de beton pentru fiecare), cu grinzi din lemn si metal ce asigura o deschidere de peste 20m, cu pereti exteriori pe  structura realizata de aceleasi grinzi, intre care se introduce vata bazaltica, cu izolatie exterioara din AGEPAN, un material ce asigura transfer de umiditate, izolatie fonica si termica foarte buna, cu FERMACELL (un rigips dur) la interior, cu podea din sapa uscata, sub care se pune un covor de fibra de carbon cu incalzire unisens. Performantele promise sunt foarte bune:

– izolatie termica de max. 0,3 % pierderi (mai buna decat clasa A energetica);

– izolatie fonica pe peretii exteriori de 56 dB, iar in interior de 30 dB;

– reglajul umiditatii in interior;

– pret foarte bun de achizitie;

plus alte "surprize" din care nu pot sa nu remarc propunerea pe care au primit-o pentru aducerea unei fatade ventilate din Germania care produce … oxigen (echivalentul calculat a 70 de copaci). Interesant, nu?

 

Cum se construieste?

 

Mai jos aveti 3 filmulete in care am grupat cadre ce reprezinta stadiile de executie:

 

1. Modul cum arata fundatia si montajul primilor stalpi. Filmul a fost realizat in jur de 8 iulie 2010, dupa ce s-a realizat fundatia. Aceasta a presupus intarirea sustinerii pentru fiecare stalp, terenul reprezentand o ridicatura fata de drum de aproximativ 4m, denivelare care s-a produs artificial si care nu prezenta siguranta turnarii unei fundatii clasice. Astfel, s-a mers in adancime pe o structura tip "pahar".

 

 

2. In nici o luna, la inceputul lunii septembrie, structura metalica era gata, inclusiv grinzile care sustin podeaua (tavanul) dintre etaje. De remarcat detaliile prinderilor realizate, solutiile alese pentru imbinari si rapiditatea cu care se construieste.

 

 

3. Ceva mai tarziu, s-au montat scarile si s-au realizat treptele cu baza din OSB. Incep si peretii exteriori sa prinda viata. Se vede structura de grinzi realizata, locurile pentru ferestre, izolatia exterioara cu AGEPAN. Se poate observa si modul cum se vor realiza podelele, cu doua randuri de OSB, covorul de fibra de carbon si sapa uscata montata peste.

 

 

Astept sa particip la darea in folosinta a celor 24 de apartamente si voi reveni cu amanunte. Pentru cei interesati de mai multe detalii, aveti aici un link catre site-ul residentconstruct.ro.