Ca definitie, contravantuirea este un element care are rolul de a mari rezistenta unei constructii la presiunea vantului ori la trepidatii, o consolidare a unei constructii. Cum substantivul "vant" cu forma sa articulata "vantul" are si nuante politico-moguliste, am sa incerc sa reduc, pentru simplitatea mesajului, semnificatia acestuia la tot ceea ce este potrivnic unei miscari politice. Nu neaparat cu sens negativ pentru ca, spre exemplu, vantul este necesar unui zmeu pentru a se inalta: cu cat forta de rezistenta intampinata este mai mare, cu atat altitudinea sa va fi mai mare, cu conditia ca zmeul sa fie construit aerodinamic.

1. Curba (palaria) lui Gauss

Graficul lui Gauss

In cartea sa "Lebada neagra", Nassim Nicholas Taleb afirma urmatoarele: "mintea noastra este o minunata masinarie de producere a explicatiilor, capabila de a da sens aproape tuturor lucrurilor si sa incropeasca explicatii pentru tot felul de fenomene, dar, in general, incapabila sa accepte ideea nepredictibilitatii". El chiar da exemplul exilatilor din Cuba despre care se spune ca si acum au o valiza pregatita pentru cazul in care s-ar intoarce "acasa". Sau al celor exilati din Liban, din Iran si al scriitorului rus Vladimir Nabokov care a trait in locuinte temporare si a murit intr-un hotel, desi avea banii pentru a-si cumpara o resedinta in Berlin.

In acceptiunea generala, oricine poate gasi explicatii solide pentru ceea ce s-a intamplat in trecut insa nu poate prezice ce se va intampla in viitor. Desigur ca exista si exceptii: vizionarii care trag dupa ei forte care sa fie capabile sa creeze in fapt acea viziune sau identificarea de modele folosite ce se pot suprapune peste cele noi sau viitoare. Cum primul caz presupune un lider puternic, ceea ce este mai rar, am sa spun ca un astfel de model exista.

Este graficul, curba sau palaria lui Gauss. In sine un grafic al unei functii matematice, curba lui Gauss este folosita pentru cei care doresc sa faca o predictie pentru ca s-a demonstrat ca, la un numar suficient de mare de subiecti, acestia intra sub "palaria lui Gauss" (vezi imaginea). La fel se poate spune despre o perioada istorica, cu elemente de initiere, apoi o crestere a evenimentelor importante si al celor care adera la valorile acesteia, un maximum istoric si o curba descendenta pana la disparitia ei.

Pentru ca viitorul miscarii Noua Republica este ceea ce ma intereseaza am sa intreb: "luand ca referinta curba lui Gauss ce putem prevedea si ce nu?"

Ca timp, exista deja o perioada de initiere si va urma una de maximum si de declin a acesteia. Asta ne spune graficul lui Gauss. Ce nu stim este pe cat timp se va intinde aceasta miscare, daca se va autoconsuma repede sau nu, va disparea prematur ca si Alianta Civica sau URR, sau nu. Nu stim inca de ce depinde aceasta, poate doar daca ne uitam la istoria lor: au fost asimilate, nu s-au batut cu cine trebuie sau au evitat sa se confrunte direct cu ceea ce doreau sa schimbe.

Ca si componenta, vom sti ca sub palaria Noii Republici vor fi cateva genii sau lideri puternici, o masa medie din punct de vedere al capacitatilor intelectuale si cativa zevzeci, poate utili, poate nu. Ideea este ca zevzecii sa nu ne conduca ca in PSD unde exista "Prostanacul" si "Almanahe" sau alte istorice ce tin de inaintasii lor ideologici, de unde-si trag si radacinile ca partid, tovarasul "Cizmarul" si tovarasa "Codoi".

Asadar avem doar cateva cunoscute si multe necunoscute pentru ca, nu-i asa?, mintea noastra nu poate sa faca predictii.

2. Contravantuirea

ZmeuDaca ne intoarcem la cazul zmeului care se ridica usor la un vant destul de puternic, insa nu asa de puternic incat sa-l dea peste cap sau sa-l rupa, Noua Republica trebuie sa ia in calcul fortele oponente si actiunea sau contraatiunea fata de acestea. Ele o pot ridica sau nu, amplitudinea existentei Noii Republici fiind dependenta de rezistenta fata de aceste "vantuiri": daca nu ne opunem PDL, spre exemplu, de ce sa nu ma inscriu direct acolo? Daca nu ne opunem USL, de ce sa plec din PNL sau sa nu ma inscriu in PSD? Evident ca aceste intrebari sunt cazuri ipotetice, dar au in spate ganduri ce fac ca multi dintre cei care stau acum pe margine sa ezite o adeziune la Noua Republica.

De aceea cred ca o buna contravantuire, adica o consolidare a miscarii, trebuie sa cuprinda o definire existentiala si axiologica, dar si identificarea fortelor carora miscarea noastra li se opune. Mai mult, miscarile la care a procedat PSD-ul, sau cel putin o parte a acestuia, furand cateva actiuni si mesaje ale Noii Republici la intalnirea lor de la sfarsitul saptamanii trecute, nu face decat sa produca confuzii.

Pentru cine nu stie, PSD a avut inainte de conferinta "grupuri de lucru" fara insa a specifica ce productii intelectuale sau mesaje politice au produs acestea (un fel de Mircea fa-te ca lucrezi!), iar Ponta a venit cu un decalog politic, imitand decalogul Noii Republici dar de o incarcatura valorica ridicola. Am sa dau doar 5 exemple din acest decalog:

  1. Sa nu promitem ce nu putem face
  2. Sa spunem adevarul despre 2012-2016 (cam identic cu punctul 1)
  3. Sa nu ne facem agenda publica dupa ceea ce vedem in mass-media
  4. Sa ne luptam cu sentimentul de vinovatie pe care liderii PDL de azi si Traian Basescu vor sa-l transmita poporului
  5. Schimbarea fundamentala a modului de gandire al PSD – de la saraci la dinamici si intreprinzatori

Pe restul nu le stiu pentru ca m-au plictisit primele 5.

Insa revin la Noua Republica: mimetismul adversarilor arata ca se doreste crearea unor confuzii de perceptie, fie prin aducerea in derizoriu a unor valori nascute in sanul miscarii Noua Republica, fie prin "imprumutul acestora". In aceste cazuri ce facem, pentru ca zmeul nostru nu mai poate fi perceput de electorat iar asta costa politic?

Un raspuns l-am primit de la Theophyle acum cateva zile: "NR trebuie sa-si personalizeze mesajele". Un altul l-am primit in timpul intalnirilor pe care le-am avut off-line cu simpatizantii din Timisoara sau Arad: "NR trebuie sa-si clarifice relatia cu Traian Basescu si PDL".

Asadar identitate si pozitionare. Acestea asigura acea consolidare necesara de care vorbeam la inceputul articolului. Fara ele oricine poate lua fara nicio jena valori si idei de la noi, fara pericolul de a fi confundat cu miscarea Noua Republica si poate afirma orice despre noi fara riscul de a se crede ca o face fara o intentie manipulatorie.

In concluzie, graficul lui Gauss este predictia de care se bucura orice miscare, inclusiv Noua Republica, iar fortele care i se opun determina o amplitudine direct proportionala. Valoarea marimii este data insa de claritatea identitatii sale si de pozitionarea in mentalul electoral, ceea ce-i va aduce si contravantuirea necesara pentru atragerea de membri de calitate dar si a unui numar suficient de mare de simpatizanti. Consolidarea aceasta este necesara pentru afirmarea noastra politica dar si pentru asigurarea succesului la bataliile electorale la care Noua Republica s-a angajat sa participe.