Zi importanta astazi in PNL Timis. Se alege candidatul partidului pentru sefia CJT. Dupa multe tergiversari, dupa ce si-au incalcat propriile termene si decizii, dupa multe lovituri pe sub masa intre competitori si aparitii hilare pe lista de candidati, data la care se va decide pare a fi cea de astazi. Doar daca nu va mai apare ceva. Sau altceva. Nu ca ar fi prima data…

Sedinta de astazi se asterne peste cateva decizii liate la nivelul conducerii, decizii cel putin discutabile:

  1. S-a stabilit o „ponderare” de 60%!? din greutatea deciziei in favoarea celor doi copresedinti. Pondere pe care si-au asumat-o in conditiile in care, dupa inghitirea PDL, in noul PNL nu au existat alegeri si, in consecinta, cei doi nu sunt alesi legitim. Atunci de ce sa cantareasca decizia lor si de ce atat de mult? Si nu inseamna ca aroganta celor doi are sustinere la Bucuresti, acolo unde nici cei doi copresedinti, Blaga sau Gorghiu, nu beneficiaza de legitimitatea unui vot de sustinere din interiorul partidului?
  2. Depunerea de candidaturi pentru desemnarea candidatului pentru sefia CJ Timis s-a facut peste termenul consimtit prin decizie politica, dand impresia puternica ca cei trei contracandidati de atunci, Marin Popescu, Ovidiu Draganescu si Marian C. Vasile, nu ar fi doriti de conducerea PNL Timis. Sau a conducerii nationale. Fie pentru ca exista acel algoritm, municipiul la PNL si judetul la PNL, despre care vorbeste presa locala, fie pentru ca niciunul dintre cei trei nu asigura pentru o potentiala candidatura a lui Blaga pe un colegiu parlamentar in Timis, suficiente garantii de reusita.
  3. Fortarea lui Dan Popa de a-si depune candidatura, desi acesta afirma ca nu doreste aceasta pozitie, indica acea impartire a zonelor de influenta, PNL – PDL pentru municipiu vs. judet, despre care vorbeam la punctul 2. In plus, Dan Popa avand impreuna cu N. Robu 60% din decizie este in incompatibilitate, PNL semanand in acest caz fie cu Romania Mare, fie cu partidul lui Dan Diaconescu, deoarece doar acolo Vadim sau DD candidau indiferent de opinia membrilor de partid. Oare a murit democratia interna in PNL?
  4. Cat de mult mai conteaza totusi profilul candidatului, platforma program, activitatea acestuia in partid si competentele necesare desfasurarii cu succes a unei activitati oneste si calificate pe viitoarea functie? Daca se scad din 100% cele 60% procente ce revin ca decizie copresedintilor mai raman 40%. Scazand si criteriile de integritate si votul primarilor din judet aflati acum in functie – unii dintre ei traseisti cu celebra ordonanta a lui Ponta -, luand in calcul si votul de astazi, inseamna ca ponderea este una infima. Ori tocmai profilul candidatului si criteriile de integritate ar trebui sa primeze daca dorim sa facem performanta.

Probabil ca astazi se va desemna un candidat controversat, membrii fostului PDL fiind convocati de secretariat, prin SMS, mai devreme, probabil pentru a decide in favoarea unui candidat din aceasta tabara. Si probabil ca acest candidat nu va putea sa opreasca plecarile spre alte formatiuni. Dimpotriva, va exista un efect contrar, numarul dezamagitilor fiind in crestere, cu risc ca noul PNL sa ramana cu o mana de vanatori de functii si stipendii banoase.

Cu asa politica, mai bine lipsa. Pacat.