Motto:Succesul este o calatorie, nu o destinatie.

Ben Sweetland

 

De cele mai multe ori viata ne conduce in locuri in care nu ne face placere. Suntem ca acei clienti care iau un taxi si nu stiu unde vor sa mearga iar dupa un timp constata ca nu sunt in locul pe care il doresc si ca i-a costat destul de mult.

Pretul

Nu poti primi ceva fara a da ceva in schimb. Dupa cei mai multi care au avut succes in viata, pretul este disciplina si perseverenta. Disciplina de a face lucrurile corecte, pe directia visului si luandu-ne energia din credinta atingerii lui. Am vazut-o la foarte multi care au reusit, fie ca reusita inseamna bani, afaceri, castigarea unor concursuri, escaladarea unor munti, … in mare, toate astea reprezentand impingerea unor limite umane sau personale dincolo de obisnuit.

Tragedia este ca cei mai multi dintre noi traim intr-o lume in care suntem inconjurati de „zombie”, adica persoane care nu-si platesc pretul, nu mai au vise, traiesc din inertie doar pentru a-si alimenta stomacul, iar credinta lor este aceea ca vor muri saraci si anonimi pentru ca lumea este nedreapta.

Dorinta

In cartile despre succes, chiar Napoleon Hill o spune in cartea sa „De la idee la bani”, dorinta este descrisa ca si pasul numarul unu in atingerea succesului. Este finalul catre care trebuie sa ne indreptam pasii din prezent pentru a modifica viitorul. Ea functioneaza ca un GPS daca este insotita de credinta si autosugestie.

Metoda prin care dorinta este transpusa in fapt este compusa din 6 pasi, foarte bine descrisi de Napoleon Hill in aceeasi carte:

1. Fixeaza-ti in minte obiectivul;

2. Stabileste ce vrei sa dai in schimb pentru acel obiectiv;

3. Da-ti un termen limita pana la care sa ai acel obiectiv;

4. Creeaza un plan prin care sa atingi acel obiectiv;

5. Noteaza totul pe o coala de hartie: ce vrei, ce oferi in schimb, data limita, planul in detaliu prin care vei atinge acel obiectiv, inclusiv lipeste o poza cu tine avand acel obiectiv (o poza cu un campion la care lipesti capul tau, imaginea casei pe care o doresti, a masinii, etc). Cel mai bine este sa ai o Carte de vise.

6. Citeste zilnic ce ai scris, de doua ori pe zi, o data dimineata, imediat dupa trezire, o data seara, inainte de culcare.

Credinta

Intr-o definitie simpla, credinta reprezinta sistemul de constante cu care functioneaza psihicul nostru zilnic. Schimbarea lor este o schimbare de paradigma si se intampla destul de rar. Ea este mediul prin care ne raportam la ce se intampla in jurul nostru si actionam zilnic. Ne determina actiunile si rezultatele acestor actiuni.

Iar daca nu am obtinut, de-a lungul vietii succesul este pentru ca nu mai avem un obiectiv si nu mai credem in el. Sau nu mai credem in noi, in cei din jur, in valorile si in binecuvantarile pe care le primim.

Autosugestia

Ca sa modificam credinta trebuie sa ne resetam creierul si sa introducem alte date. Doar ca nu ne putem pacali constientul si subconstientul asa de usor: multi au incercat si au ajuns la concluzia ca este o prostie. Asta pentru ca impotrivirea creierului lor a fost mai mare decat dorinta de a avea, a face sau a fi ceea ce si-au propus ca obiectiv.

Aici intervine autosugestia pe care noi oricum o folosim periodic si inconstient sau nu, influentand viitorul propriu si pe cel al celor din jur. De ce sa nu o folosim in scopul atingerii viselor?

Invatand modul corect de folosire a autosugestiei ne pacalim pe noi insine sa ajungem acolo unde dorim, schimbandu-ne credinta. Daca ai citit titlul acestui articol, „Cu fiecare zi care trece ma simt din ce in ce mai bine, in toate felurile cu putinta” poate ca deja te-ai simtit mai bine. Daca vei si crede ca ceea ce ai citit este adevarat, efectul va fi mai mare. Iar daca ancorezi (un concept preluat din NLP) aceste cuvinte cu degetele de la mana dreapta,- mare, aratator si mijlociu – impreunate ca atunci cand ne inchinam, printr-o atingere in zona pieptului, in timp ce afirmam cu voce tare „Cu fiecare zi care trece ma simt din ce in ce mai bine, in toate felurile cu putinta„, atunci veti simti cum starea intra in interior. Iar daca o vom face zilnic, ea va deveni o credinta. Astfel veti crea in dumneavoastra mediul in care succesul incepe sa rasara ca si samanta intr-un pamant bun.

Nu stiu cum va simtiti, dar eu deja ma simt mai bine.