Motto: "Cea mai mare victorie a cuiva este de a se invinge pe sine."

Pedro Calderon

Anuntata ca o zi apocaliptica, dupa decizia guvernului de a taia din salarii si pensii, de catre tonomatele de graba saritoare de fund in sus (la tine ma refer, domnule Florin Iaru!), dar si de altii iubitori de bani fiduciari, 31 mai 2010 a inceput sub semnul normalitatii: cafeaua de dimineata, ploaia care de cateva luni a devenit nelipsita la primele ore ale zilei, apoi cititul presei si a corespondentei.

Deschid televizorul si am prima surpriza: Nistor si cu inca un "lider" sindical la iRTV, cand ei trebuiau sa conduca armata sindicala ca sa-l schimbe pe BOC. Pai ce conducatori sunt astia?

Ma lamureste domnul Nistor, acest CTP al sindicalismului romanesc cu ceva de genul:

Conditiile erau prielnice. Li se iau din salarii si din pensii, li se reduce nivelul de trai si ei aleg sa nu protesteze azi. Mi-au dat un mandat sa-i reprezint, sa iesim in strada sa schimbam guvernul acesta de incompetenti in frunte cu Emil Basescu (ii place numele asta si stiu ca nu o face neintentionat).

Ce fel de conducatori suntem noi care am primit un mandat si o misiune de la membrii sindicali si acum, cand sa iesim in strada nu avem armata in spate?

E prima data cand ii dau dreptate lui Nistor, citandu-l: " daca sunt incompetenti sa plece acasa!", chiar daca el se referea la guvern si eu la persoana lui. Sotia mea, profesor de matematica, schimba postul de cate ori il vede la televiziunile antinationale gen iRTv. Ca si acum.

tudor ciuhodaru"Va sa zica un mare fas", imi zac in gand. Bine ca se tine bacalaureatul si nu pierd copiii sansa de a-si da examenul de maturitate. Realitatea Tv incearca sa mai puna ceva gaz pe foc, aratand, de data asta un protest de la un spital din Iasi. Printre protestatari, un medic parlamentar, Tudor Ciuhodaru, fost deputat PSD, actualmente independent, langa un domn cu o portavoce care scanda ceva proteste.  Nu pot sa ma intreb cand poate omul asta sa le faca pe toate bine? Cand opereaza, cand protesteaza, cand mai voteaza?

Apoi ma imbrac si plec la munca. De data asta cu tramvaiul. La statia Piata Maria urca trei femei voluminoase, din care una vorbeste destul de strident: "Ne meritam soarta. Suntem niste lasi, fac cu noi ce dorim. Asta e greva?" Apoi valideaza cardul si se aseaza pe un scaun cu doua locuri. Pe unul isi pune geanta si pe cel de la margine se revarsa. Privirea i se pierde in gol, tace si nu pot sa nu citesc o dezamagire existentiala pe fata sa destul de incarcata cu fard.

Atunci observ tanara cu bebelusul in brate care sta in picioare. Copilul este infasat in scutece albe si, pe semne ca doarme, nu scoate un sunet. Un domn de varsta a doua se ridica si-i face loc, zambind. Am coborat o data cu ei la gara mica, aproape de capatul liniei de tramvai. Domnul devenise protector, incercand parinteste sa o apere de un dusman nevazut. Probabil ca se cunosteau.

Am fost sa vad o proprietate la care familia cere un pret neveridic, undeva cu de 5 ori mai mare dact valoarea ei de piata. Nu pot sa intervin: e dreptul lor, insa nu pot sa nu vad acea lacomie care era caracteristica boom-ului imobiliar. Ii intreb totusi:

– Daca ati avea 100.000 de euro, ati cumpara ce aveti dumneavoastra aici? Se uita mirati la mine si, pentru ca inteleg intrebarea, raspund in doi peri: "depinde".

La intoarcere catre firma iau un taxi pentru ca ploua cu galeata. Prin fata Prefecturii, loc de proteste si de adunare a grevistilor din Timisoara, nu era nimeni. Il intreb pe taximetrist si-mi spune ca nu vede nicio diferenta fata de celelalte zile si nici nu a vazut oameni sa protesteze. Are totusi ceva teren de vanzare si ma roaga sa-i preiau oferta pentru a o posta pe site. Chiar daca in ultima perioada toata lumea vinde, il intreb de ce vrea sa vanda. Asa aflu ca isi construieste o casa si mai are nevoie de ceva bani ca sa termine ultimul etaj. La firma telefoane, site, intalnirea cu reprezentantii unei firme, apoi mers la notar, … munca de zi cu zi.

Cam atat din prima zi de "Iad". Mai adaug ca fata mea cea mare, eleva in clasa a IX-a, a ajuns mai devreme acasa dupa ce a facut trei ore de curs, pentru ca ceilalti profesori sunt in greva. Si sa nu observ, poate ca oricine din Romania, ca intre "Apocalipsa" de la TV si viata de zi cu zi este o mare diferenta: fara a nega protestele normale si evidente, eu cred ca romanii au inteles de ce se taie si cine e vinovat, nemaiascultand de "lideri" sindicali fara armata sau de televiziuni care nu fac altceva decat sa foloseasca o frustrare in scopul exclusiv urmarit de cei care platesc pentru aceasta imagine apocaliptica, acela de a manipula, de a ne folosi ca sa vina ei la putere. De parca ei ar fi mai buni…