Din ce in ce mai multe „amenintari” cu emigrarea: Dan Selaru apara, pe buna dreptate, bugetul cercetarii si arata ca, daca nu primeste cercetarea cat trebuie din buget, se va emigra la greu, I.T.Morar cauta motiv de a parasi definitiv Romania daca iese Oprescu presedinte, altii pentru ca nu-si pot permite sa cumpere o casa aici, strang banii pentru strainatate, etc.

Cei despre care vorbesc sunt oameni maturi, cu pregatire intelectuala solida, apreciati de foarte multi si cu un nivel de rezistenta la stres mai mare decat al multora, dar care au (am) ajuns, dintr-un motiv sau altul, spre epuizare: motivul pentru care ceilalti au emigrat si ei (eu) nu, se cam clatina.  Pur si simplu simt ca nu mai pot.

Presupunand ca vor sa duca la capat ceea ce afirma, iata un motiv de reflectie: cum ne este atitudinea?

Erau odata, ca niciodata, doi frati. Cel mare era plin de ura si fara de succes, cel mic, plin de dragoste si iubit de semenii sai. Intr-o zi, fratele cel mare a plecat din sat, satul de oamenii din jur si de viata grea pe care o ducea aici, pentru a se stabili intr-un oras de care auzise ca este infloritor si se poate imbogati. Ajuns la intrarea in oras, fratele cel mare a fost intampinat de un batran care statea la poarta:

– Ce te aduce pe la noi, tinere? a intrebat batranul.

– Vreau sa ma mut aici. Ia spune-mi, cum sunt oamenii din orasul acesta, batrane? a zis tanarul la randul sau.

Cum erau oamenii din satul tau?

– Erau rai, meschini, hoti si de neincredere.

– Asa sunt si oamenii de pe aici. Sa nu spui ca nu ti-am spus, a afirmat batranul.

Dupa o ora, la aceeasi poarta apare si fratele mai mic, trimis de tatal sau sa aiba grija de fratele mai mare. Ajunge la poarta si intalneste acelasi batran.

– Ce te aduce pe la noi, tinere. Dupa haine semeni cu un tanar care a intrat acum o ora in oras. Il cauti?

– Da. Este fratele meu mai mare, am venit dupa el. Domnule, a intrebat tanarul frate dupa ce a descalecat si s-a apropiat de batran, te rog sa-mi spui cum sunt oamenii din acest oras?

– Cum erau oamenii din satul tau?

– Erau buni la suflet, harnici, ajutau neconditionat si de incredere.

– Asa sunt si oamenii de pe aici. Bine ai venit la noi tinere!”

Respect,

Andrei.