scarecrowDaca in Statele Unite anul fiscal se termina in august si incepe in septembrie, dintr-o logica simpla care sa asigure datele necesare platii imediate a taxelor si impozitelor dar si pentru a nu se astepta trezirea dupa sarbatorile de iarna pentru datele statistice care sa dea firmelor feedback-ul necesar reglajului pentru atingerea tintelor, la noi anul fiscal se termina teoretic o data cu pupaciunile de la Revelion pentru ingroparea anului vechi si incepe intr-o betie generala. Si ca lucrurile sa fie si mai inteligente, in spiritul traditionalei bascalii romanesti, dupa ce i-au angajat pe Andrei Gheorghe si Dan Bittman ca si consilieri pe care nu i-a intrebat niciodata de sanatate, domnul Sebastian Vladescu schimba codurile fiscale, ca si prietenul sau renumit prin taxa cu acelasi nume, domnul Pogea, fix la jumatatea anului.

 

1. CUM NU SE PRINDE O CIOARA

 

Pus in fata evidentei incapacitatii economiei romanesti rasturnate (72% din angajati la stat si 28% la privat) de a nu putea plati pensiile si salariile la bugetari, precum si manunchiul de indemnizatii sau alte forme de a sustine nemunca si alcoolismul la sate, ministrul de finante a fost obligat sa alerge dupa bani la buget, pe care eu ii voi numi "ciori*", ca o metafora a aflatului in treaba a politrucului de ocazie de pe meleagurile noastre, ajuns conjunctural ministru.

 

Mai intai, domnul Sebastian Vladescu s-a asigurat ca nu trebuie sa fuga dupa multe ciori, asa ca a redus pensiile cu 15% si salariile cu 25%, plus alte plati pe care legea il obliga sa o faca.  Pentru asta l-a trimis pe Boc sa-si asume raspunderea in Parlament. Apoi a trimis FISCUL sa alerge dupa ciori prin tara, iar de la anul, prin strainatate. Afland de aceasta deschidere a sezonului la ciori, multe dintre ele s-au mutat in offshore-uri sau in state prietenoase cu ciorile, cum ar fi Bulgaria. Bineinteles ca aici au fost primite cu bratele deschise, iar primul ministru bulgar radea cu gura pana la urechi de Boc cel cu pusca si cureaua lata de cum trece mai bine statul cu care ne batem pentru ultimul loc in Europa la statistici, peste aceasta criza.

 

Ramas cu degetul in gura si neprinzand decat cateva ciori proaste care-si platesc darile de frica lui Dumnezeu (pe cale de disparitie din inanitie, desigur), Sebastian Vladescu, intr-un exces de inteligenta, face scapat un document in care se arata ca macar va avea mai putine ciori de prins si la anul, ca poate de mila pensionarilor si a bugetarilor ramasi fara o parte din venituri, Vantu, Patriciu si ai lui, vor dona banii la buget, asa cum nu au facut-o niciodata pana acum. Iar daca nu o vor face, nici el nu va mari punctul de pensie. Corect, nu?

 

Si ca treaba sa fie si mai grozava, aflam ca anumite firme cu bani, cumpara creante de la magistrati, firme sau bugetari, contra a 25-30 la suta din valoarea acestora (oamenii au nevoie de bani, ce sa-i faci)!, urmand ca, in urma unui proces cu statul roman,  aceste firme sa recupereze aceste creante, ceea ce va insemna o lovitura puternica data atat monedei nationale, cat si statului roman in fundatia existentei sale, daca ea mai exista. Cam cum a facut Soros cu lira engleza si cu economia Marii Britanii.

 

2. CUM SE PRINDE O CIOARA

 

Orice copil, dupa o anumita varsta, stie ca o pasare se prinde dandu-i graunte, atragand-o si nu speriind-o. Adica oferind ceva, ca sa poti apoi cere. A incercat cineva din guvern, parca Elena Udrea sa spuna ca anul acesta UE nu va mai solicita cofinantare pentru fondurile europene pe axa 4, adica IMM-uri. Ce face Sebastian Vladescu? Iese si spune ca nu sunt bani la buget pentru asa ceva. Adica promiti grauntele ca apoi sa spui ca nu le ai? GRAV.

 

Sau fa-le o cusca in care sa se obisnuiasca sa stea: incubatoare de afaceri, camere de comert, facilitati, dar cel mai mult, nu veni din doua in doua ore si-ti baga capul sa vezi cate ciori au mai ramas, asa cum face guvernul schimband codul fiscal de cate ori au ei chef si cu aplicare de maine, daca se poate, astfel incat firmele sa nu mai poata reactiona decat prin inchiderea portilor si plecarea spre alte "custi" administrate de baieti cu mai multa inteligenta decat sperietoarea de ciori Vladescu.

 

Tradand o mentalitate de angajat comunistoid, dand de inteles ca mediul de afaceri e dusmanul traditional de clasa, dar trimis sa adune bani la buget, ministrul Sebastian Vladescu isi da periodic proba incompetentei si a prostiei economistului de grota, oalele spargandu-se in capul premierului Boc si a PDL, cam cum spargea tatal acestuia oua rosii de Paste. Mai mult, Traian Basescu ii mai da un ragaz de 6 luni pentru ca merita incredere (?!) si pentru ca masurile gandite si puse in textul legii de acest maret expert de finante sa produca relansarea economica a Romaniei.

 

Iar ca lucrurile sa fie si mai faine, intr-o emisiune televizata in aceasta seara, colegul sau de la UNPR, Mircea Cosea, afland de declaratiile si faptele lui Sebastian Vladescu afirma ca: "daca pensiile nu-si vor reveni de la 01.01.2011, UNPR se va retrage de la guvernare." Adica isi va lua ministrul de finante si va pleca in bratele Aurei Vasile, cam ca Teo "Trei Trandafiri", la votarea motiunii. Si poate vor face si un gest de "YES", asa eliberator, din motive de scadere de glicemie si cura de slabire.

 

Atunci, in momentele acelea, ce veti face domnule Basescu si domnule Boc?

 

* – idee ce am preluat-o vazand "mitingul" de sustinere a lui Dan Diaconescu si o pancarda pe care scria ca justitia e cioara (in loc de chioara).