Daca votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam spunea Mark Twain. Un drept democratic care a fost castigat cu sacrificii de-a lungul timpului este redus la minim ca efecte? Da si iata de ce:

In Romania, dupa 20 de ani de dezamagiri politice am crezut ca politicienii trebuie sa fie alesi individual si nu pe liste de partid. O decizie politica buna, doar ca partidele au avut grija sa se nasca din aceasta initiativa buna o aberatie de lege din care a rezultat un parlament cu 588 de indivizi, desi un referendum din 2009 le impunea o limita de 300. Au putut si au facut-o!

Acum, de frica sa nu ne mai coste atat, revenim in 2016 la votul pe liste de partid, punand individul in plan secund si interese de partid in prim-plan. Este asta o solutie buna sau doar o alta amagire?

  1. Daca am alege oameni de valoare ei tot nu ar putea fi impiedicati sa se inscrie intr-un partid. Daca in urma votului ar fi independenti, nu ii impiedica nimic sa se inscrie la o formatiune politica, la fel cum nimic nu ii impiedica sa se mute la alt partid. La fel, nimic nu–i impiedica sa voteze cum vor.
  2. Votul imperativ si „chemarea la vatra” a parlamentarului care o ia „pe aratura” sunt anticonstitutionale. Astfel ca, chiar daca am alege perfect anul asta, nu inseamna ca lucrurile se vor schimba.

Si atunci, daca nu avem control asupra a ceea ce se intampla dupa vot, ce putem face? Care este solutia? Daca doar alegerile nu sunt suficiente, atunci, intre alegeri ar mai trebui facut ceva?

In primul rand cred ca ar trebui sanctionate partidele care ataca statul de drept, asa cum au facut PSD, PNL si satelitii lor din USL in timpul loviturii de stat din 2012. Legea si constitutia permit asta si se poate merge pana la desfiintarea ceruta in instanta. Iar probele sunt suficiente.

Apoi se poate infuza in orice partid forte proaspete care sa contrabalanseze raporturile de forte si de interese existente. Legea interzice ca un partid sa refuze inscrierea in partid a unui cetatean roman, fara explicatii clare. Dupa care  se poate constitui o forta interna care sa schimbe deciziile interne. Fara criterii de varsta, de sx sau de vechime, daca statutul partidului nu prevede altfel. Si de cele mai multe ori nu prevede, problema partidelor fiind, de cele mai multe ori, una financiara.

Abia apoi, schimbate din interior, se poate trece la schimbarea cadrului legislativ in parlament. Unul care sa permita schimbarea democratica si accesul la putere pe criterii de moralitate, de competenta si de dragoste de patrie, nu de bani.

Cu alte cuvinte, actiuni si termeni precum: societate civila, petitii online, proteste de strada, caterinca pe facebook, articole „usturatoare” pe bloguri, sictir de politica, „ma p_s pe el de vot”, … nu vor schimba nimic. Asa ca inscrieti-va in partide, participati la sedinte, cereti socoteala sefilor de filiale si sefilor de partid, implicati-va!

Altfel ne vom uita ca pana acum cum suntem furati, cum politrucii se voteaza singuri, cum darama statul de drept si cum fenteaza justitia. In beneficiul lor. Unul contar opus intereselor tale.