Incercarea de ieri de la Timisoara de a baga pe gat banatenilor pe urmasul lui Ion Iliescu la sefia unui partid care nu a rupt-o niciodata cu comunismul a fost un esec. Contrar la ceea ce se scrie in presa aservita sau s-a transmis la televiziunile vadit ProGeoana si care nu au transmis decat franturi din evenimente, manifestatia de ieri a fost spontana si iata de ce:

 

Geoana murdarit1. Amplasarea cortului electoral al lui Mircea Geoana prea aproape de Piata Operei

Timisorenii au fost iritati, inca inainte de primul tur, prin amplasarea cortului de campanie a lui Geoana in Piata Libertatii. Acest fapt a produs unele "schimbari de imagine" candidatului Geoana (actiuni cu care nu sunt personal de acord) asa cum se poate vedea in imagine si cum a observat si Tiberiu Lovin la venirea sa in Timisoara, pe 24 octombrie 2009.

Pentru cei care nu cunosc Timisoara am realizat si explicatiile pe harta,la punctul 4: cum se iese din Piata Operei, pe strada Alba Iulia, dai nas in nas cu cortul si imaginea lui Mircea Geoana.
 

Stafful lui Mircea Geoana, pe langa alte aspecte aratate foarte bine pe blogul lui Theophyle, ar fi trebuit sa inteleaga aceste actiuni ale timisorenilor, plus voturile pe care candidatul PSD le-a obtinut in Timis in turul I.

 

mash la balcon2. Actiunile primarului Ciuhandu

Primarul Gheorghe Ciuhandu, desi a fost votat de timisoareni cu procente mari, este acuzat de amplasarea unei cladiri atipice in Piata Operei, denumita de cetateni "acvariu". Constructia din sticla, situata in lateral fata de Opera, blocheaza vederea catre Castelul Huniade si este contestata de timisoreni. Pe fondul schimbarii de directie pe care Crin Antonescu a facut-o prin declaratia de oferire a voturilor simpatizantilor sai, pe tava, candidatului PSD si amplasarea unui mash in care apare Gheorghe Ciuhandu, Crin Antonescu si Mircea Geoana la balconul operei a marit aceasta iritare anti Geoana si anti PSD. Acest banner simboliza urcarea urmasului comunistului Ion Iliescu, prin controversatii CA si GC, in balconul Operei din Timisoara, FAPT NEACCEPTAT DE CATRE TIMISORENI, inca inaintea mitingului de ieri si reflectat si in presa.

Apoi a venit declaratia celor trei care, pe fondul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, se confisca semnificatia Piata Operei prin organizarea mitingului PSD si semnarea unui acord in numele timisorenilor, desi acestia nu au fost intrebati de catre Ciuhandu, in prealabil.

 

piata Operei3. Semnificatia Pietei Operei

Piata Operei sau Piata Victoriei este locul in care, la 20 decembrie 1989, pentru cei ce nu stiu, s-au adunat timisorenii si s-a declarat primul loc din Romania liber de comunism. Ca simbol, marginita la sud de Catedrala Ortodoxa si la nord de Opera din Timisoara, piata este a mortilor Revolutiei Romane, confiscata de Ion Iliescu si de comunistii din jurul sau si transformata in lovitura de stat. Nicio manifestatie politica nu a fost facuta, pana acum, in Piata Operei, niciun partid nu-si are sediul aici.

De aceea, manifestatia pro Geoana de Ziua Nationala a Romaniei, in piata nu a fost nici in locul, nici la data si nici in conjunctura potrivita. Inclusiv Traian Basescu, desi a fost presedintele care a condamnat oficial comunismul, si-a tinut mitingul din 07 noiembrie 2009 la Timisoara, in Piata Rozelor, departe de Piata Operei.

 

harta evenimente4. Sfidarea a fost atacata spontan

Pe fondul celor prezentate anterior, a simbolismului si a provocarilor anterioare, PSD Timis a adus un grup de 50-60 de manifestanti (am recunoscut in imaginile de la B1TV pe contabila si inca o functionara din Jebel, localitate cu primar membru PSD). Manifestatia a produs iritare si a fost sanctionata de catre timisoreni, unii dintre ei, cum s-a aratat de catre domnul Valeriu Tabara, cu traume legate de zilele revolutiei din 1989.

Imaginile date de Realitatea TV in care acestia erau luati la intrebari de timisoreni, in care strigau "fara violenta" desi nu era nicio violenta si ei provocasera timisorenii, informatiile cu privire la numarul lor (3000, asa cum se arata de catre Antena 3 aici, desi in articolul meu de ieri nu apar in poze mai mult de 60), precum si tendentiozitatea ca tot ce este anti Geoana este de la PDL este o MANIPULARE ORDINARA.

 

Dovada ca, plecati din Piata Operei, simpatizantii lui Geoana nu au patit nimic cand au ajuns la primarie. Adica acolo unde Primarul Gheorghe Ciuhandu i-a primit pe usa din fata pe trimisii lui Dinu Patriciu alungati pe usa din dos a Operei din Timisoara de catre timisoreni.