1. Istoria se repeta.

ciobani cu smokingCa si PSD, adica cealalta aripa de care FSN-istii din PD s-au rupt cu ceva timp in urma, PDL-ul anului 2011 face aceleasi greseli politice. Asta ne indica ca politicienii nu prea gandesc, iar atunci cand o fac, nu pot depasi zona intereselor proprii sau a ceea ce vad nu mai departe de lungul nasului.

La congresul PSD din 2005, aripa de la Cluj, perceputa ca reformista, a pierdut o influenta in PSD ceruta de electorat, dar a castigat o batalie prin alegerea lui Geoana ca presedinte de partid. Ca lucrurile se pot nuanta si putem vorbi de un rezultat in urma unor negocieri intense sau de o "tradare" ulterioara a intereselor reformiste din partea lui Geoana, precum si de o lovitura data perdantului Adrian Nastase si a "tutorelui" sau Ion Iliescu, este o alta discutie. Insa nereformarea politica a PSD i-a costat pe acestia o coabitare periculoasa cu PNL-ul perceput ca miscare de dreapta, un compromis prin acceptarea in aceeasi barca a securistului Felix, dar si pierderea constanta de electorat.

Istoria se repeta, spuneam, pentru ca si PDL face aceleasi greseli: ca si grupul de la Cluj din PSD, si ei scriitori pe bloguri, aripa reformista din PDL a primit ieri, pe langa o adversitate verbala evidenta din partea "talibanilor" portocalii, si refuzul aplicarii unei modificari de statut, acceptata initial in comisii si refuzata in Colegiul director.

PDL-ul "talibanizat" uita cum blogosfera portocalie a facut diferenta la alegerile prezidentiale, mobilizand marea parte a disporei la vot. Ce-i drept, masinaria de vot a primarilor PDL a constituit acea baza care a egalat votantii lui Geoana. Insa diferenta, repet, a fost data de diaspora si de mobilizarea pe internet. Fara un lider evident care sa medieze cele doua tabere (ca si PSD in afara lui Ion Iliescu), PDL a trecut sub influenta "talibana", a gruparii BVB care se vede atat de aproape de puterea pentru care, vorba lui Berceanu, are rani adunate in lupta in transee. Rani care, pe de alta parte, i-au adus recompense substantiale.

Mergand pe linia pe care PSD-ul a pasit dupa 2005, PDL-ului i se intrevede un viitor nu prea stralucit: va plati pentru inconvenientele aplicarii reformei, va plati si pentru ca nu a aplicat toate masurile reformiste, stand cu ochii mai mult la antene si la VantuTV, la care se adauga costul pierderii imaginii de portdrapel al luptei impotriva coruptiei, costul nereformarii interne, dar si al lipsei unui lider in afara lui Traian Basescu.

 

2. Ciobanii nu poarta smoching

Pe de alta parte exista si o invatatura pentru grupul Macovei-Preda-Voinescu pe care o stiu de la Doug Wead. Acesta spunea ca, student fiind, a participat la o miscare impotriva saraciei, refuzand, alaturi de alti colegi sa manance o zi intreaga: intrau pe banda de autoservire, nu puneau nimic in farfurii si in tava si se asezau la masa. Dar tot el spune:

Farfuriile noastre goale nu hraneau saracii lumii. Faptul ca noi am refuzat sa mancam o zi nu i-a ajutat pe cei infometati. Mancarea noastra a fost aruncata fara a ajunge la cei care aveau nevoie de ea. Pentru a-i hrani pe saraci trebuie ca cineva sa se murdareasca, sa creasca animale, sa cultive pamantul, sa transporte hrana, sa gateasca. Grajdurile si saivanele curate sunt frumoase dar nu-si au rostul fara a fi populate cu animale care sa dea lapte sau carne.

A cere ciobanilor sa poarte smoching este la fel de dificil cu a cere membrilor PDL, unii murdariti in mocirla negocierilor si compromisurilor politice, sa te sustina. Ori o nuantare a "integritatii" cerute de Monica Macovei de la tribuna Colegiului Director era necesara pentru a fi sustinuta de cei care doresc real o reforma a partidului. Pentru ca scopul ar fi trebuit sa fie reforma si nu poza de grup in care cei trei sa fie confundati cu Alba ca Zapada. Sau asta vor, neeliminand ideea formarii unui nou partid, asa cum afirma Daniel Funeriu, dupa congres?