Obisnuiti cu zgomotul de fond al USL din care expresiile „suspendare”, „dictatura”, „furt” si „Traian Basescu” s-au detasat ca si frecventa, am fi crezut ca miza era presedintele tarii si castigarea puterii. Oricine ar spune ca, intr-un stat democratic, sau care doreste sa fie democratic, rolul opozitiei este de a darama coalitia aflata la putere pentru a prelua fraiele conducerii unei tari.

Doar ca Traian Basescu, cunoscand din ce aluat sunt politicienii romani, indiferent de ce baricade se afla, le-a intins doua capcane: referendumul din 2009 si proiectul de modificare a Constitutiei. Prinsi pe nepregatite, sculati din somn la orele amiezii si inca in papuci de casa, liderii USL au cazut cu brio in capcana. Au respins fara discernamant modificarile pe motiv ca Traian Basescu isi doreste o Constitutie care sa-i asigure dictatura.

Numai ca Traian Basescu a plusat: dau doi ani din mandat pentru a trece aceste modificari. Iar USL-ul a spus, in continuare, NU!

Atunci ce rost mai are amenintarea cu suspendarea lui Traian Basescu daca poti scapa de el cu doi ani mai repede si de buna voie? Dar expresia cu dictatura lui Basescu? Ce dictatura e aia in care „odiosul” vrea sa plece de buna voie cu 2 ani inainte de terminarea mandatului sau in care a fost ales legal? Sau ca „sondajele spun ca Traian Basescu nu mai e dorit de romani”? Ca el este presedintele unei minoritati pentru ca cei mai multi romani nu-l mai vor? De ce nu asculta de acesta „majoritate sondata” si sa accepte targul modificarea Constitutiei vs. 2 ani de mandat?

Simplu. Pentru ca miza nu este Traian Basescu. Miza este pastrarea SISTEMULUI lovit de ceva timp prin partile moi de institutiile „intarite” de Traian Basescu. Un sistem care a rezistat si s-a nascut prin vointa politica de la Iliescu si pana azi. Pentru ca sa nu ne imbatam cu apa rece ca actuala coalitie l-ar vrea invins.

SISTEMUL este cel care il ajuta pe Nastase sa nu compara in fata justitiei. Tot el taraganeaza dosare de mii de zile, pana la prescriere. Sau ajuta pe unii sa aiba contracte preferentiale cu statul, pe diverse domenii, SISTEM ce a fabricat baroni locali sau ai „asfaltului”, ai „petrolului”, ai „graului”, …

Modificarea privind averile presupuse licite in justificarea averii nu pica bine unora care fac parte din SISTEM sau care s-au folosit din el pentru a beneficia de avantaje si puteri transformate in averi. La fel si reducerea numarului de parlamentari. Faptul ca si unii parlamentari din UDMR fac front comun cu Adrian Nastase si USL indica ca am dreptate.

Astfel, trocul lui Basescu suna cam asa: dau doi ani de putere pentru desfiintarea SISTEMULUI. Iar USL-ul spune NU! Preferam SISTEMUL. Si nu numai ei.

Foto: Cotidianul