Chiar imi pasaUna din definitiile nebuniei leaga absenta schimbarii de expectative false: "sa faci mereu acelasi lucru si sa te astepti la rezultate diferite". Felul de nebunie pe care aceasta expresie o defineste nu este una dobandita ci construita si aleasa, persoana la care se refera trecand din normalul cu care a trait primele experimente la nebunia disperarii, la depresivitatea contrastului dintre asteptari si efecte.

Depresivitate

Fie ca a aderat principiilor de stanga (mai mult decat "sa mi se dea" si "cum DE UNDE? E treaba guvernului" nu cred sa avem prea multe coordonate) sau la cele de dreapta, chinuindu-se singur intr-o piata ostila, cel ce a devenit depresiv ca urmare a incercarilor repetate si similare nu numai ca are o "bogata" experienta de viata dar va dori sa ti-o impartaseasca gratis.

Presupun ca fiecare dintre noi a auzit expresia "nimic nu merge in tara asta" sau "m-am saturat vreau sa emigrez"… Si exemplele pot continua.

Aceasta stare a devenit si ea repetitiva si o intalnim in familie, in autobuz, la serviciu sau in institutiile statului. Ne inconjoara si cred ca fiecare are cate un depresiv prin preajma. In timp, riscam fie sa ne contagiem, fie sa credem ca este starea corecta pe care sa o adoptam fiecare pentru a trece de aceasta perioada de criza.

In acest punct al logicii intelegem ca drumul pesimismului si depresivitatii ne poate duce numai in jos: depresia va creste exponential si continuand astfel ce rezultate diferite vom avea? Niciunul? Atunci sa ramanem depresivi, o natiune "emo".

Optimism

Cineva definea antreprenorii prin doua etichete: curaj si inconstienta. Curajul de a o lua de la capat, de a incerca altceva sau de a se ridica de jos inca o data si inconstienta neluarii in calcul a tuturor "realitatilor depresive" din piata.

La fel ca bondarul care a avut curaj sa zboare inconstient ca legile fizicii spun ca raportul masa corporala versus suprafata aripilor sale face imposibil zborul, antreprenorul isi incearca fortele cu piata libera. Rezultatul statistic arata ca unul din cinci supravietuieste in primul an si 2 din 5 dupa inca 5 ani. Diferenta, tot statistica o spune, este mentalitatea proprietarului afacerii. Iar mentalitatea se reflecta prin suma deciziilor bune sau proaste pe care cineva le ia de-a lungul vietii.

Un depresiv nu ma va crede si va da vina pe criza. Dar tot in perioada de criza unii reusesc si altii nu. Alt depresiv va spune ca face afaceri cu statul. Cunosc afaceri cu statul care au functionat bine si dupa si afaceri care au esuat lamentabil. Depresivii "patiti" vor avea astfel explicatii pentru orice inducand "valorile" dupa care ei s-au ghidat in trecut. Optimistii vor avea si ei explicatiile lor vazand lumea altfel si solutii si posibilitati acolo unde primii vad probleme si reticenta.

La fel si in politica. Am auzit expresia "in Romania nu se poate face decat politica lui Iliescu" incat mi s-a acrit. Uitati-va la acest batran ramolit si anacronic, uitati-va la faptele lui si la produsul uman mediocru si penal ce-l inconjoara. Chiar ieri am auzit o reformulare a celebrului discurs din 1989 in care il infiera pe Ceausescu ca a intinat valorile comunismului. De parca Ceausescu era rau iar comunismul bun. La fel a facut ieri cu Geoana, acuzandu-l ca a tradat valorile partidului. Un partid in faliment care nu s-a rupt de comunism nici dupa 22 de ani si care este vinovatul moral al instalarii statului asistential si al mineriadelor repetate.

Alegere

Apoi ma uit la oamenii fumosi care spera ca in Romania inca se mai poate schimba ceva. Ca o mana de oameni care ne-au furat tara pot fi dati la o parte printr-un vot constient si responsabil al fiecaruia dintre noi. Oameni decisi sa nu li se mai decida viitorul de o mana de asistati manipulati de primari si partide corupte.

Implicandu-se in proiecte ce pun omul cetatii in fata sistemului si a institutiilor, ce pun informatia neperimata in fata manipularii, in proiecte in care schimbarea radical-pozitiva, cum spune Bogdan Popa de la Londra, poate fi facuta si in Romania, … optimismul prinde contur si construieste modele de iesire din depresia nationala.

L-am ascultat si l-am vazut pe Mihail Neamtu de cateva luni si nu pot sa nu ma molipsesc de entuziasmul si implicarea sa. Un tanar care la 33 de ani crede ca schimbarea este posibila si probabila, miscandu-se incurajator la TV pe langa discursurile "specialistilor" care ne traseaza drumul pesimismului de ani de zile. Pe langa acestia este sclipitor, e viu prin discurs, prin prezenta si prin solutiile propuse.

L-am vazut la Arad conducand o intalnire la care a stat in picioare si a tinut un discurs, s-a asezat in sala pentru a asculta, s-a implicat din nou in organizare cerand ca cineva sa scrie minuta intalnirii, apoi s-a asezat langa Cosmin Aldea pe scena, in fata celor prezenti, pentru discutii libere. E un om activ si in contrast cu discursul unui Mircea Geoana (l-ati vazut ieri dupa ce a fost "executat? Era inert), a unui Victor Ponta sau Crin Antonescu, a unui Emil Boc sau a altor politicieni cu "experienta".

Il puteti vedea duminica 27.11.2011 la Casa Adam Muller Guttenbrunn la Timisoara incepand cu ora 17.00 si veti intelege ca optimismul lui este echilibrul dintre probleme si solutii, dintre posibilitate si probabilitate, dintre speranta si trecut, un optimism la care subscriu si in care cred activ. Singurul risc major este ca participand la intalnirea anuntata mai sus si incarcandu-va cu optimism, ramanad inconjurat de depresivi, sa nu-l puteti pastra.

Asta pentru ca, asa cum scriam la inceputul acestui articol, veti continua sa faceti aceleasi lucruri iar optimismul nu va poate ajuta aici. Insa, cu optimismul luat de la Mihail Neamtu si cu intalnirile periodice organizate de Grupul de initiativa locala, putem sa ne unim fortele, sa invatam si sa dezvoltam proiecte care pot schimba oameni si structuri, care pot fi modele de implicare civica si politica pentru noi si cei din jurul nostru.

Optimismul este energia. Este starea de fapt indusa cand avem solutiile si cand problemele isi pierd din amplitudine. Este o forma a puterii interioare, a credintei si inteligentei. El poate rupe paradigme si produce schimbarea atat de necesara. Nu poate fi "accesat" stand in medii depresive sau la televizor. Asa ca este decizia fiecaruia ce alegem.

Noi am facut-o si ti-am pastrat un loc printre noi.  Te asteptam cu drag!