succesPentru cei care doresc sa aiba succes in Romania, mai ales in domeniul antreprenorial, nu sunt prea multe mijloace de a afla cum se obtine acesta. Dinu Patriciu, Gigi Becali sau poate seful autoproclamat al partidului care apara interesele intreprinzatorilor, Dan Voiculescu, nu au scris carti sau indrumare pentru romanii care doresc sa dezvolte afaceri in Romania. Ultima noastra speranta, Crin Antonescu, seful partidului liberal, considerat pana acum ceva timp "de dreapta", nu poate scrie nici el acest tip de informatie pentru ca, pe de o parte nu are habar de asa ceva, iar pe de alta parte e prea ocupat cu treburile tarii: nu are timp sa mearga la Parlament pentru a-si reprezenta electoratul, dar sa mai si scrie carti.

Cum singura modalitate este sa cautam in afara, exista doua solutii: NLP-ul si literatura motivationala americana.

Primul merge pe varianta copy/paste, adica pe scurt, "daca vrei sa ai succes, copiaza si fa exact ca o persoana de succes". Aici este mai greu pentru ca, pe de o parte copiatul trebuie inceput din momentul in care persoana a ales sa mearga pe drumul catre succes, iar pe de alta parte, a-l copia acum pe oricare dintre ei, inseamna a avea probleme cu legea. In Romania cei care au bani, in cele mai multe cazuri, au probleme cu legea, mai ales de cand "dictatorul" a dat justitiei independenta.

Asa ca NLP-ul bazat pe copierea smecherilor autohtoni nu prea merge pentru ca rezultatele ar fi dezastruoase: fie ne paste puscaria, fie nu stim ce sa copiem pentru ca nu vom sti niciodata ce au facut ca sa aiba succes. Mai ales ca succesul lor e relativ, iar cazul Vantu e demn de studiat.

Mai ramane varianta dezvoltarii personale din literatura motivationala americana. Sincer sa fiu si eu am ales-o pentru ca mi se parea logica si de bun simt. Iar cea mai elocventa fraza intalnita despre succes este aceea a lui Zig Ziglar care il defineste astfel:

Daca vrei sa obtii tot ceea ce iti doresti in viata, ajuta suficient de multi oameni sa obtina ceea ce vor.

Pentru cei neinitiati trebuie sa va spun ca fraza contine o capcana: se refera la oameni si nu la smecheri pentru ca in cazul al doilea nu functioneaza:

Daca vrei sa obtii tot ceea ce iti doresti in viata, ajuta suficient de multi smecheri sa obtina ceea ce vor.

Motivele sunt usor de banuit chiar daca nu ai avut de-a face cu smecheri: ceea ce vor smecherii este sa-ti dea teapa fara a plati consecintele. In afara de cazul in care esti avocat (iar interesul smecherilor in raport cu tine se schimba, ei dorind libertatea cu orice pret), in toate celelalte nu ai nici cea mai mica sansa sa ajungi la succes.

Am sa dau un studiu de caz: doi indivizi, unul vanzator de tigari in piata si camatar si altul lucrator la stat ca paznic de detinuti, se apuca de construit. Criza ii prinde cu constructia la jumatate: nu pot nici sa-si recupereze banii, nici nu pot termina constructia. Vin la agentie si discutam niste conditii de lucru, apoi incheiem un contract cu data certa, prin care eu le gaseam un "investitor" si aveam exclusivitate la vanzarea imobilului. Dupa ce le-am rezolvat situatia, in loc sa-si plateasca comisionul agentiei si partea investitorului, camatari fiind la baza incep sa ruleze banii pentru camata. Asta anul trecut. Acum situatia lor arata cam asa: proces cu cel care i-a ajutat cu bani sa termine, proces cu agentia imobiliara pentru comision, banii imprumutati disparuti, cercetati de fisc pentru ca nu au platit TVA-ul la stat, apartamentele cu care au girat la banca pentru banii pentru inceperea constructiei scoase la executare silita pentru ca nu si-au platit ratele, iar traficul cu tigari nu mai este ce era odata. Asta dupa ce i-am ajutat sa faca un profit de 25000 de euro fiecare.

Mai mult, acum o luna m-au intrebat indirect (prin altcineva) daca vreau sa-i ajut sa le vand eu apartamentul si nu banca, pentru ca au auzit ca la licitatie nu se obtine cine stie ce pe un apartament si ca vor ramane si fara imobil si cu datorii. Le-am raspuns ca ii pot ajuta dupa ce-si platesc datoriile acum, ceea ce nu vor si nici nu cred ca au de unde.

Asadar pana nu vom deveni o tara de oameni normali si nu una de smecheri, sa nu ne intrebam de ce suntem saraci iar succesele a 50 de ani le numaram pe degetele de la o mana: Nadia, Nastase, Hagi.