Spuneam intr-un articol anterior ca PNL se confrunta cu false probleme. Tensiunea si nedumerirea par a se fi accentuat in ultima vreme, devenind din ce in ce mai mari. Partidul de la care se asteapta sa fie o alternativa la PSD nu face altceva decat sa calce zgomotos in strachini, incalcandu-si propriile decizii si diluandu-si principalii vectori de imagine, intr-un joc nepermis de periculos.

Nu numai ca termenul stabilit initial pentru depunerea de candidaturi a fost incalcat, nu numai ca propriile criterii de integritate par doar vorbe in vant scoase din ghiozdan pentru a fraieri credulii votanti, acum s-a dat startul la noi inscrieri, facandu-se si propaganda unora din noii inscrisi, pe site-uri de presa locala.

Nu au fost suficienti primii trei candidati inscrisi in termenul convenit? Sunt sondaje de opinie care arata ca acestia ar pierde o competitie – care in fapt nu exista, legea electorala explicitand ca va fi vot intr-un singur tur de scrutin si desemnarea sefului CJT se va face prin votul consilierilor nou investiti in functie?

Sau cei trei candidati nu au prezentat suficiente garantii pentru Blaga, Ostaficiuc si altii care sigur vor candida pentru un loc in Parlament, in perspectiva alegerilor din toamna?

Ce cred ca se urmareste

Prin promovarea unora dintre noii inscrisi, in detrimentul celor deja existenti, pare a se legitima prelungirea deciziei desemnarii.  „Vectorul de imagine” al PNL are un rol important in atragerea unui numar mare de voturi pentru partid si asigurarea unui numar mare de consilieri judeteni si locali. Acesta poate fi chiar decisiv in obtinerea unor posturi de primar acolo unde sondajele dau diferente mici intre principalii candidati.

De ce se prelungeste atunci aceasta decizie? Ea nu numai ca pare sinucigasa, dar lasa timp putin unei consolidari a imaginii acestuia si stabilirea unei strategii de campanie adecvate.

Probabil si pentru ca nu s-au desenat inca lucrurile in PSD, partid la care PNL se uita de regula „peste gard” si cu care pare ca ar vrea sa-si coreleze actiunile ca pe vremea USL. Cel putin asa se vede din afara, iar nonactiunea de teama contracararii venita din partea PSD nu numai ca nu rezolva nimic, dar face din PNL Timis o filiala reactiva, nu una proactiva. Una care nu face altceva decat sa preia din haosul PSD Timis si sa-l importe cu succes.

Succes pentru interesele personale ale unora, caci insuccesul nu pare a mai conta. Cum nu a contat pentru Blaga nici insuccesul ARD in 2012, ci doar pozitia sa de senator la redistribuire pe care si-a asigurat-o in Timis.

Ce va urma?

Pare din ce in ce mai clar ca exista o lupta intre taberele PDL si PNL din interiorul aceluiasi partid. Daca Robu este depasit de situatie, lansand sondaje pe facebook si declarand ca nu mai stie numarul celor inscrisi pe liste, in loc sa ceara respectarea propriilor reguli interne, Blaga pare ca este calare pe filiala Timis impunandu-si „peste rand” pupilii Alin Popoviciu, Bogdan Ghelbere sau Cosmin Amanar Tabara.

Din afara, PNL se vede „ca dracu”, iar cei care ar mai fi votat cu PNL, poate din simpatie pentru Iohannis, acum, o data cu partipriul declarat de presedinte fata de Voiculescu, aparandu-i antenele in fata ANAF, creste dezamagirea fata de liberali, dezamagire ce se poate concretiza in voturi mai putine la alegerile locale.

Liberalii spun ca va fi desemnat candidatul pentru CJT la inceputul lui martie. Eu unul ma indoiesc ca se va face chiar pana dupa alegeri, adica va lipsi cu desavarsire, din cel putin trei motive:

 • cu ochii la PSD, PNL-ul nu stie si nici nu vrea sa joace la castig. In spatele indeciziei de pana acum se afla atat lupta dintre noul val de politicieni si apararea privilegiilor celor corupti, cat si conexiunile transpartinice girate de secte, cluburi, masonerii, asociatii, interese de grup.
 • desemnarea, sa spunem, daca va castiga aripa Blaga, a lui Popoviciu sau, dimpotriva, a lui Draganescu sau Marian Vasile, apropiati de primarul Robu, va duce la acutizarea frictiunilor interne intre PDL si PNL, concomitent cu inactiunea celeilalte parti. Nu degeaba unii ameninta cu PMP-ul sau ALDE, partide ce par a fi aproape de pragul electoral, ceea ce, prin migrare, poate duce la slabirea organizatiei judetene a PNL.
 • Inca nu s-a facut dilutia celor care aveau avantaje de imagine pana acum – cei care si-au depus platforma program ceruta de partid in termenul agreeat si care si-au expus activitatea si experienta necesara -, adica persoane indreptatite la desemnarea ca si candidat pentru CJT din partea PNL. Acestia nu asigura insa nicio garantie pentru interesele unora precum Blaga sau Ostaficiuc care dirijeaza din umbra partidul, drept pentru care vor fi trasi pe linia moarta cat mai curand. Aceste persoane „trebuie” facute sa greseasca, asigurandu-le functii inodore si insipide ori impunandu-le sarcini de partid ce ii expun eventualelor greseli de unde sa-si „asigure” votul de blam si eliminarea din competitie.

Concluzie.

In loc de concluzie va las sa cititi un comentariu edificator pentru cum este perceput PNL Timis la un articol aparut pe deBanat, usor modificat pentru a vedea mai usor etichetele candidatilor inscrisi pana acum in cursa pentru sefia CJT:

„Prin urmare,

 • dr. Ciprian Bogdan, rateu prin zona medicală, fost consilier al renegatului ministru dr. Găluşcan,
 • Ovidiu Drăgănescu, specialist al teraselor din Piaţa Unirii,
 • Bogdan Ghelbere, băiat de treabă care a bucurat şi PSD-ul, şi PD-ul şi, de ce nu, până şi Noul PNL, un apropiat al dlui Costi,
 • Alin Nica, care e pus doar de formă, omul e adânc înfipt în proiectul umed Aquapark de Dudeştii Noi, cântăreţ vocal şi instrumentist judeţean,
 • Liliana Oneţ, admiratoare a play-boy-ului Poponeţ, fost subprefect de conjuctură, o bucureşteancă cu ifose,
 • Marin Popescu, fost inspector general şcolar la o instituţie pe care şi şefii naţionali ai elevilor o văd drept o “relicvă comunistă”, o Aura în pantaloni pescăreşti,
 • iaca şi Alin Popoviciu, “trompeta” fostului prezident Ostaficiuc.

Ar putea rămân în competiţie

 • “olimpicul” Cosmin Amânar, feciorul fără nume stabil de familie al fostului agrarian-peunerist Valerian Tabără şi avocat al sinistrulu Răzvan Nedelcu – Îngerul Galben şi
 • Marian Vasile Constantin, preferat de şeful cel mare în faţa căruia nici consilierii personali Vasile Paraschiv-Volan, Borza şi Nasleu nu zic nici pâs.

Dreapta stă cam crăcănată înainte de alegerile locale în Timiş. Cu un PSD în disoluţie, după înlăturarea viceprimarului Traian Stoia, Marele PNL judeţean propune o întrecere ciudată pentru funcţia de preşedinte al C.J. Timiş 2016-2020. Vai de curul alegătorilor timişeni!”

Din asa pleiada de candidati pe cine sa alegi daca ai dori sa mergi la vot? Eu unul l-as scoate pe Marian Vasile din dilutia asta perdanta, ca tot are influenta si sustinere si as pregati pasul doi, extrem de important pentru partid, campania electorala, cu obiectivul clar al maririi numarului de voturi pentru PNL si asigurarea a cat mai multor scaune de consilieri pentru pasul trei, negocierea si desemnarea prin vot a sefului CJ Timis.