Problemele fiecaruia apar mai mari decat sunt in realitate. Am incercat cu cineva dandu-i sa rezolve problema unui cunoscut comun. Nu prieten, doar o persoana careia-i stiam amandoi problemele. I-a gasit solutii in 5 minute.

Apoi i-am aratat ca cel putin o astfel de problema avea si el. Intrebarea fireasca fiind: „daca ai deja solutia de ce nu ti-o rezolvi?”A mea este altfel, e mai complicat de spus„, s-a ferit el de o recunoastre ca avea o solutie dar prefera placerea vaitatului in zadar.

Asadar, ocupati fiind cu probleme mici percepute ca fiind mari, intrebati-va: „cat timp pentru a ne implica cu adevarat in schimbarea urateniei si faradelegilor din jurul nostru mai alocam?” Sau, asa cum alocam zilnic bani pentru a alimenta stomacul, asa cum sper ca alocam bani pentru a alimenta zilnic mintea cu o carte buna sau o discutie de calitate, intrebati-va: „cat timp si bani alocam sa ne hranim viitorul?” Sau aici ne-am pierdut pentru ca, pentru unii din noi, implicarea civica s-a redus la a ne uita la TV si a injura guvernul, politicienii si partidele?

Indiferenta si apatia anihileaza orice demers de a schimba sistemul. Politicienii se bucura atunci cand, in lumea internetului, noi stam la coada si ne pierdem timpul plimbati intre cateva ghisee strategic pozitionate in institutiile statului cat sa mai vii si maine. Sau atunci cand, tot in era internetului, nimeni nu-i intreaba cum mai stau cu implementarea vointei noastre exprimate prin referendum. Ori atunci cand, cu un simplu „search” ii putem regasi in toate momentele lor de uraciune atitudinala, dar uitam brusc si le dam inconstienti votul sau nu mergem sa votam altceva.

Ramasi acasa cu noi, cu vorba interioara acuzatoare, fara putere si speranta, ne uratim pentru ca oglinda in care ne privim nu e a noastra, doar am luat-o de la altii, o platim scump si o pastram din prostie sau placere.

Daca vei iesi din casa, daca te vei face auzit, daca-ti spui parerea, daca mai vii cu cineva, daca te vei implica apoi intr-un proiect politic sau civic, daca vei asculta si vei vorbi si vei invata sa fii CETATEAN, sistemul va geme. Noua Republica va pune la dispozitie platforma pentru a fi activ, a te implica, a schimba mediul. O mare oportunitate de schimbare a fost deschisa si daca nu profitam de ea vom lasa pe cei care ne-au condus pana acum sa continue sa ne amaneteze viitorul pentru foloasele lor personale. Uitati-va la casa lui Liviu Luca, lui Vasile Marica, sau casa lui Videanu, a lui Vantu, a lui Nasse si alte figuri sindicale si politice care au adus Romania in fundatura de acum.

Doar iesi din casa!

Indiferenţa ta mă anihilează from Noua Republica on Vimeo.